En verksamhet med plats att få pröva
I Stenkullen finns den kommunala verksamheten arbetsprövningen, och dit kommer personer som har stått utanför arbetsmarknaden en längre tid. Här får de på olika sätt pröva på arbetsmoment för att hitta tillbaka till sin arbetsförmåga. Siktet är inställt på att komma ut i arbete igen.
Arbetet sker utifrån en individuell rehabiliteringsplan och omfattar 6-20 timmar per vecka. På plats finns två medarbetare som stödjer deltagarna och följer deras framsteg. De följer vilken aktivitetsförmåga en deltagare har, exempelvis hur det går att hålla tider eller följa en instruktion. Kanske hittar deltagaren nya sätt att arbeta på och utveckla sig själv.
Målet med verksamheten är att deltagarna ska få möjlighet att gå vidare mot en subventionerad anställning eller där personalen kommer fram till vilken arbetsförmåga en deltagare har.
Hur arbetet är utformat
Arbetsuppgifter är exempelvis att snickra, måla, utföra lättare renovering av möbler och att skapa delikatesskorgar inför högtider. Verksamheten samarbetar även med Växtrum, där deltagarna får arbeta med trädgårdsskötsel och växtodling.
Det finns inga krav på produktionstakt eller specifika kvalitetsmål. Fokus ligger istället på att varje deltagare ska känna sig sedd och uppskattad, och att arbetsuppgifterna ska ha ett tydligt syfte.
En del av Lerums politiska mål
Den här arbetsprövande verksamheten är en del av kommunens arbete för att öka sysselsättningen bland personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. En av kommunens prioriterade inriktningar för 2024 är att intensifiera arbetet med praktik och arbete för att minska bidragsberoendet och utanförskapet.
Tidigare var Arbetsförmedlingen den största uppdragsgivaren, men nu är det i huvudsak kommunens enhet för försörjningsstöd som leder verksamheten. Andra uppdragsgivare är Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Ytterligare en skillnad är att kommunen nu utför mer av den här sortens verksamhet i egen regi, i sina egna lokaler.
Jonathan Karlsson, enhetschef för arbetsmarknadsenheten och enheten för mottagande och integration, påpekar att:
Verksamheten skapar bättre förutsättningar för deltagarna att komma tillbaka till arbetsmarknaden, särskilt när tidigare insatser inte alltid gett önskat resultat.
Fördelar för både individ och samhälle
Verksamheten ger vinster på flera nivåer:
- För individen: genom att delta i den arbetsprövande verksamheten bryter deltagarna ofrivillig social isolering och blir mer aktiva. Dessutom är den personliga utvecklingen viktig för varje deltagare.
- För kommunen: Verksamheten hjälper personer att gå från försörjningsstöd till anställning, vilket minskar bidragsberoendet.
Verksamheten skapar också nytta för kommunen genom att återanvända resurser. Det minskar inköpskostnaderna för kommunen. Ett exempel på hur verksamheten återanvänder resurser är samarbetet med förskolorna i Gråbo, där deltagarna lagar reflexvästar. istället för att köpa nya västar kan förskolorna använda pengarna till annat som de är i behov av.
Arbetsuppgifter som gagnar kommunen
Verksamheten bidrar också till kommunens övriga förvaltning, bland annat genom bilvård av kommunens bilar. Det finns också ett samarbete inom återbruk, där deltagarna tvättar, renoverar och byter tyger på möbler.
Det här är en del av Lerums kommuns arbete med Agenda 2030.