Lerum får höga betyg för äldreomsorgen
Två undersökningar om kommunernas äldreomsorg har nyligen publicerats. Lerums kommun får mer än godkänt i båda. Särskilt äldreboendena bedöms av de äldre själva som bland de 20 bästa i landet.
I Socialstyrelsens årliga nationella undersökning utvärderas såväl äldreboenden som hemtjänsten av de äldre själva.
Särskilt boende
De äldre uppskattar de äldreboenden som finns i kommunen. Lerums kommun ligger topp 20 i Sverige över samlade omdömen om äldreboenden och långt över genomsnittet i Sverige och i Västra Götalandsregionen.
Det här är oerhört glädjande och skapar en trygghet för äldre och anhöriga att de kan känna sig förvissade om att Lerums kommuns äldreomsorg håller mycket hög kvalitet. Det har vi nu svart på vitt, säger Jon Haraldsson (S), ordförande i stöd- och omsorgsnämnden.
Enligt de boende får kommunen särskilt höga betyg för:
- de aktiviteter som erbjuds
- utemiljön
- tryggheten på hemmen
- upplevelsen av måltiderna
- vårdpersonalens språkkunskaper i svenska
- möjligheter att komma ut
- möjligheter att själva påverka när hen vill duscha, gå och lägga sig med mera
- personalen förmåga att visa hänsyn och tillmötesgå den äldres behov.
Utvärdering av hemtjänsten
I veckan släpptes även Hemtjänstindex, ett initiativ från SPF Seniorerna och som genomförs med stöd från Allmänna arvsfonden, som undersöker kommunernas hemtjänst. Där klättrar Lerums kommun till plats 79 för sammanräknat omdöme från 147 förra året. Totalt bedömdes alla Sveriges 290 kommuner.
Lerums hemtjänst gör ett särskilt lyft inom kategorin Stöd och utveckling, från plats 165 till 19. Just den jämförelsen handlar om tillgång till digitala hjälpmedel, samarbete med anhöriga och primärvården samt utbildad vårdpersonal.
I kategorin Utförande klättrar kommunen från 97 till plats 75. Där bedöms hemtjänstpersonalens förmåga att ta hänsyn till den äldres behov, visa respekt, hänsyn och skapa förtroende för kommunens hemtjänst.
Att våra medarbetare inom äldreomsorgen och hemtjänsten får så höga omdömen för sitt respektfulla bemötande och hänsynstagande är extra glädjande. Jag vet att de gör ett fantastiskt arbete för att kapa livskvalitet i de äldres vardag, säger Marie Blomqvist, chef Sektor stöd och omsorg.
I arbetet med att utveckla och publicera Hemtjänstindex deltar experter, forskare, seniorer och representanter för kommuner och privata hemtjänstföretag.
Saker att förbättra
Det finns även områden där äldreomsorgen och hemtjänsten kan förbättras enligt undersökningarna. Det gäller bland annat inomhusmiljön på äldreboendena som skulle kunna vara mer inspirerande och attraktiv och i hemtjänsten visar enkäten att det finns mer att göra för att förbättra brukarnas möjlighet att framföra synpunkter eller klagomål till kommunen.
Dessutom har nio procent av äldre inom äldreboenden och fem procent av brukarna med hemtjänst besvär av ängslan, oro eller ångest. Även om dessa siffror är bättre än genomsnittet i Sverige.
Fakta: Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?
Personer, 65 år och äldre, som den 31 december 2023 hade hemtjänst eller bodde på ett särskilt boende för äldre har fått möjlighet att besvara en enkät.
Syftet med Socialstyrelsens omfattande undersökning är att kartlägga de äldres uppfattning om sin äldreomsorg. Resultaten används huvudsakligen som underlag för utveckling och förbättring av omsorgen om de äldre.
Personer som enbart hade hemtjänstinsatser i form av nattillsyn, matdistribution och/eller trygghetslarm eller som enbart hade beslut om korttidsboende ingick inte i undersökningen.
Det här en del av Lerums kommuns arbete med Agenda 2030.