Årtets informationsfolder om mopeder och A-traktorer
Alla vårdnadshavare till barn som fyller 15 år 2025 får i dagarna en informationsfolder om vad du som vårdnadshavare kan tänka på om ditt barn kör moped eller A-traktor. Foldern skickas ut digitalt via kommunens grundskolor.

Mopeder och A-traktorer är ett jättebra transportmedel för ungdomar som vill ta sig fram lätt och smidigt i vår kommun. De kan bli en avlastning för dig som vårdnadshavare, en frihet för tonåringen och är dessutom en utmärkt hobby att umgås kring vilket bidrar till mycket glädje för många unga.
Lerums kommun är, liksom du, rädda om ditt barn och andra trafikanter. Ju mer påläst och kunnig du som vårdnadshavare är, desto lättare är det att hjälpa din tonåring att bli en ansvarsfull och säker trafikant.
Som vårdnadshavare har du det yttersta ansvaret
Kommunens säkerhetsenhet och kommunpolisen vill påminna dig som vårdnadshavare om vilka regler som gäller för dessa fordon. Utöver den uppenbara risken för allvarliga trafik- olyckor är nackdelen att vi på kommunen och polisen ofta får samtal från arga kommuninvånare angående problem och störningar på grund av vårdslöst framförda mopeder och A-traktorer.
Som vårdnadshavare är det därför viktigt att veta att det är du som har det yttersta ansvaret för att ditt barn kör säkert, ansvarsfullt och lagligt. Provkör gärna själv fordonet ibland så att du vet hur skicket är.
Nya regler för A-traktor
Transportstyrelsen inför nya regler hösten 2025 som bland annat innebär striktare krav på hur hastighetsbegränsningen av en A-traktor ska vara utförd. Det handlar om tekniska krav för att det ska bli svårare att manipulera en A-traktor för att fordonet ska gå fortare än 30 km/h. Det ska dessutom bli lättare att upptäcka om man har gjort det. Det handlar också om tydligare tekniska krav för LGF-skylten.
Bullerstörning kan ge böter
Det inte är tillåtet att skapa onödigt buller eller störningar vid körning med A-traktor eller andra motorfordon. Buller, hög musik eller rökutsläpp är inte bara störande för andra – det kan också innebära ett trafikfarligt beteende. Om ditt barn kör på ett sätt som orsakar olägenheter för andra, kan polisen utfärda ordningsböter. Det är därför viktigt att ni diskuterar detta hemma och ser till att körningen inte skapar problem för omgivningen, särskilt i bostadsområden.