Ny invasiv art att se upp med
Våren har anlänt sedan en tid tillbaka och både djur och växter börjar bli mer aktiva igen. I båda dessa grupper finns invasiva arter som det gäller att se upp med i sin trädgård. Den spanska skogssnigeln (mördarsnigeln) och lupiner är exempel på arter som de flesta känner till men nu finns även lövplattmasken i Sverige.

Lövplattmasken ska inte klippas även om den påminner om en snigel
Äter daggmaskar
Sedan november 2024 har lövplattmasken (Obama nungara) börjat sprida sig i Sverige. Fynd har redan gjort i Västra Götaland. Lövplattmasken är farlig främst för jordbruket då den äter daggmaskar och andra arter som bryter ner och håller jorden bördig. Fler lövplattmaskar och färre daggmaskar innebär sämre jordar.
Lövplattmaskens ägg är 0,5 centimeter stora och först röda men blir sedan mörkbruna. En fullvuxen lövplattmask är 5–8 centimeter lång. Ägg och maskar förstörs genom att placeras i en burk i frysen i ett dygn eller genom att hälla kokade vatten över. Att klippa masken är inte ett säkert alternativ då det än så länge är oklart hur effektiv denna metod är.
Mer information om lövplattmasken, Länsstyrelsen Länk till annan webbplats.
Invasiva arter i Lerums kommun
För alla invasiva arter gäller följande i Lerums kommun.
- Plantera aldrig invasiva främmande växter i din trädgård.
- Om du upptäcker en invasiv främmande art i din trädgård, exempelvis en spansk skogssnigel, ta bort den direkt.
- Tänk på hur du gör dig av med invasiva främmande växter. Du ska inte lägga dem i komposten, utan i väl förslutna sopsäckar som du lämnar till förbränning på återvinningscentralen Hultet. Släng sopsäckarna i containern för energiåtervinning, inte bland trädgårdsavfall.
- Släpp inte ut invasiva främmande arter i naturen. Vattenväxter, fisk, signalkräfta eller andra vattenlevande djur sprids ofta vidare längs vattendrag. Djur kan förflytta sig själva men delar av vattenväxter, frukter och frön kan också spridas vidare i vattnet genom att de flyter med strömmen eller flyttas av fåglar.
- Om du har sett en invasiv främmande art kan du rapportera in den via webbplatsen invasivaarter.nu.
Mer information om invasiva arter Länk till annan webbplats.