Rymdtekniktävling på Torpskolan
Hur kan rymdforskning leda till mer nytta för oss på jorden i framtiden? Den frågan fick klass 7 D på Torpskolan besvara med modeller. Arthur och Felix vinnande bidrag går vidare till Sverigefinal.

Arthur och Felix satellit-modell vann tävlingen och får representera kommunen i Sverigefinalen.
Kreativiteten och koncentrationen är kännbar, trots att det är ett par timmar efter lunch en fredag. I klassrummet pågår en tekniklektion och en tävling.
Det här är första gången Lerums kommun är med i tävlingen. I år är det Torpskolan som medverkar. Vi uppmuntrar att fler skolor och klasser är med nästa år
, säger Cecilia Kleväng, samordnare natur och teknik på Centralskolan.
Temat för årets tävling är inspirerad av att ESA, European Space Agency, fyller 50 år. Varje lag om två elever ska, förutom att bygga en modell i det pedagogiska konstruktionsmaterialet 4DFrame, beskriva idéen och koppla tankegången till ett av Agenda 2030:s mål.
%20IMG_20250523_135450.jpg)
Arthur och Felix har byggt en satellit.
En satellit med solpaneler som har längre hållbarhet och livstid. Satelliter är viktiga inte bara för rymdforskning utan även för att stärka teknik på jorden. Vi kopplar vår idé till mål 7 om hållbar energi för alla och mål 13: Bekämpa klimatförändringarna. Det här har varit jättekul.
Arthur och Felix vann tävlingen på Torpskolan och får representera Lerums kommun i Sverigefinalen med sitt bidrag.
Mariette Löfgren är teknik-, matematik- och tekniklärare på Torpskolan.
Det är riktigt roligt att se hur engagerade de är i sina projekt.
Simon och Ellie har byggt en prototyp av en robotarm som dels kan användas som verktyg för astronauter under rymdpromenader, dels för personer på jorden som tvingats till amputation.
Vi kopplar vårt bidrag till Agenda 2030 mål 3: God hälsa och välbefinnande
, förklarar Ellie.
Tävlingen, som arrangeras av Esero, riktar sig till elever i årskurs 6-8. Vinnaren i Sverige kan få representera landet i världsfinalen i Sydkorea i oktober.
Esero Sverige
ESERO Sverige är ett initiativ av Europeiska rymdorganisationen (ESA) och Rymdstyrelsen som syftar till att stödja skolor i undervisningen av teknik, naturvetenskap och matematik genom att använda rymden som en inspirerande utgångspunkt. De erbjuder kurser för lärare och skapar resurser och material för skolor för att integrera rymden i klassrummet. ESERO Sverige strävar efter att lyfta undervisningen till en ny nivå genom att introducera den fascinerande världen av rymden i utbildningen.
Det här är en del av Lerums kommuns arbete med Agenda 2030.



