Nya höjder inom Lerums äldreomsorg
Tänka fritt är stort men tänka rätt är större. Det gäller inte bara Uppsala universitet. Det gäller även Höjdenhemmet i Lerum som nu gör utmanande pilotprojekt till vardag.

Josefine Rundlöf, Agnieszka Skowronska, Ellinor Emanuelsson, Katharina Bågenholm med hunden Vilja i knät och Johanna Boström.
På Höjdenhemmets boenden för invånare med demenssjukdom har personalen genomfört ett pilotprojekt kopplat till projektet ”Fler anställda inom vård och omsorg”, Favo. I april prövade 27 medarbetare differentierade arbetsuppgifter.
Differentierade arbetsuppgifter innebär att arbetet delas upp mellan olika personalgrupper med olika kompetenser. Det sker för att tydliggöra yrkesroller, skapa incitament för vidareutbildning, göra yrket mer attraktivt och kunna möta framtidens kompetensförsörjningsutmaningar.
Modellen tydliggör kompetenskrav och arbetsuppgifter för de olika yrkesrollerna, och visar vilka karriärmöjligheter som finns.
Arbetsuppgifter delas upp så att biträden, vårdbiträden och undersköterskor utför olika uppgifter baserat på sin kompetens, säger Katharina Bågenholm, enhetschef på Solsidan demens, Höjdenhemmet.
Med färgkodade turer delas arbetsuppgifterna upp anpassat efter utbildningskrav.
Det här är inte helt nytt, på ett liknande sätt arbetar vi under sommaren när vi har flera sommarvikarier, men nu blir det tydligare att du verkar i enlighet med din befattning och Förr var det mer att alla gjorde allt.
Den som har blå tur idag måste ha minst undersköterskeutbildning och får då en arbetsledande roll på avdelningarna. Undersköterskor och vårdbiträden kan alltid ta arbetsturer med lägre utbildningskrav.
Medarbetarna på Höjdenhemmet är inte rädda för förändring. Ett bevis på det är att piloten utfördes i samband med en tidigare planerad omorganisering där tre avdelningar gjordes till två större.
Projekt Favo har pågått i snart två år och avslutas i augusti. Projektet bygger på karriärvägsmodell och mentorskap. Inom äldreomsorgen kan du göra karriär med de mer erfarna som stöd. Med hjälp av det nationella äldreomsorgslyftet har också fler medarbetare kunnat utbilda sig till undersköterskor på arbetstid. Idag råder ingen brist på undersköterskor inom verksamheten särskilda boendeformer äldre i Lerum.
Lerums kommun är tillsammans med Alingsås de två kommuner i Göteborgsregionen som kommit längst med differentiering inom särskilt boende. Vi lyckas implementera karriärvägsmodellen i vår ordinarie verksamhet. Nu ser vi bara framåt.
Pilotprojektet i april har synliggjort ett par utmaningar i det nya sättet att arbeta.
Vi ser att undersköterskor kan behöva stöd i sin arbetsledande roll. Det är inte alla som är bekväma med ett större ansvar. Här är ett nära mentorskap viktigt. Sedan tar förändringar tid. Vårt nya arbetssätt ska sätta sig starkt i slutet av 2025. Vi har nu en bra grund att stå på, säger Agnieszka Skowronska, undersköterska och gruppsamordnare på Höjdenhemmet.
Att gå från teori till praktik är inte alltid självklart. Ellinor Emanuelsson är vårdbiträde som utbildar sig till undersköterska. Hon är även med i Favos arbetsplatsgrupp på Höjdenhemmet.
Kommunikation i arbetsgrupperna liksom att vi har ett tydligt mandat från enhetscheferna är viktigt. Vi har rutiner där vi avsätter tid på avdelningarna för dagliga reflektioner. Vi delar våra erfarenheter och lär av varandra. Vi ska våga testa och ompröva rutiner och arbetssätt om det behövs. De mätningar vi gjort visar på ökad trivsel och minskad arbetsbelastning.
Övriga kommunala äldreboenden ser nyfiket på Höjdenhemmets pilot och står startklara att följa efter.
Fakta Favo
Projektet Favo – Fler anställda i vård och omsorg – ska ge stöd till kommunerna i inom Göteborgsregionen, GR, att införa en ny karriärvägsmodell inom äldreomsorgen.
Projektet medfinansieras av Europeiska socialfonden, ESF, och pågår från september 2023 till augusti 2025. Sju kommuner deltar: Alingsås, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal och Partille.
Projektets uppdrag
- Införa en gemensam karriärvägsmodell
- Införa en gemensam mentorskapsmodell
Syftet med projektet är att förbättra möjligheterna att attrahera, rekrytera, utveckla och behålla nya och befintliga medarbetare.
Projekt Favo blir Favo
Projektet avslutas i augusti 2025 och övergår sedan till arbete inom den ordinarie verksamheten. För dig som vill veta mer, tveka inte att anmäla dig till slutkonferensen. Sista anmälningsdag är 13 juni.