Boende för dig med funktionsnedsättning
Föräldrar till barn med funktionsnedsättning kan få stöd genom familjehem eller bostad med särskild service för barn och unga. Barnet får då bo hos en annan familj, i ett så kallat familjehem eller i ett särskilt boende för barn och unga.
Boende för barn och unga
För barn och ungdomar med svåra funktionshinder kan det ibland vara svårt att bo kvar hos sina vårdnadshavare. Då finns det andra bostäder som passar bättre.
Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, har personen rätt till en annan bostad. En sådan bostad kallas för LSS-bostad. Det finns både enskilda bostäder och gruppbostäder. Dit har personen rätt att flytta om hen inte kan få den typ av vård som behövs på något annat sätt. Det kan exempelvis handla om skolsituationen eller ett omfattande behov av omvårdnad. Tillgången till en bostad enligt LSS är en frivilligt vald boendeform. Det är alltid vårdnadshavare som har ansvaret för barnet, oavsett om de bor hemma eller på ett LSS-boende.
Skapa goda förutsättningar
Syftet med LSS är att ge barnet eller ungdomen goda förutsättningar till utveckling. Både var gäller känslor och det sociala. På ett LSS-boende får barnet träffa ett litet antal vuxna personer i en trygg miljö. Det ge dem möjlighet att skapa en djup och fortgående kontakt.
Sekretess
Innan LSS blir godkänt behöver det göras en utredning. Utredningen görs av familjehemmet. Det görs en kontroll både i polis- och socialregistret. Familjehem omfattas av sekretesslagen och har tystnadsplikt. Huvudregeln är att man inte har rätt att berätta om barnet eller ungdomens egna tillstånd.
Ansökan
För att skicka in en ansökan behöver du kontakta kommunens LSS-handläggare. Det kan du göra via kommunens kundcenter KomIn. I Lerums kommun är det individnämnden som fattar beslutet.
Servicebostad
En servicebostad har flera olika lägenheter. Här har de boende tillgång till gemensam service dygnet runt genom en fast personalgrupp. Lägenheterna ligger ofta samla i samma hus eller i kringliggande hus. Serviceboendet är ett mellanting mellan boende i en lägenhet och en gruppbostad.
Självständighet och stöd
Syftet med servicebostaden är att personer med funktionsnedsättningar ska kunna bo själva. Samtidigt ska de ha nära tillgång till stöd, service och omvårdnad. Det finns även tillgång till gemensamma utrymmen.
Boendet
Våra servicebostäder består av 3 till 18 lägenheter. I vissa av boendena är alla lägenheterna servicelägenheter. I andra finns det både vanliga lägenheter och servicelägenheter. I vissa fall finns tvättmaskin i lägenheten eller så finns det gemensam tvättstuga. I nära anslutning finns sällskapsutrymme med kök.
Stöd och service
På boendet ges stöd och service för vardagen. Stödet utformas individuellt med den boende och dess familj. Målet är att stödja den boende till ett så självständigt liv som möjligt. De boende ska kunna känna trygghet och tillit till personalen. Personalens jobb är att bidra till självständighet och medbestämmande.
Personal
Boendet är bemannat dygnet runt.
Aktiviteter
De boende erbjuds stöd och hjälp i att utföra egna aktiviteter. De kan även delta i gemensamma aktiviteter.
Servicebostäder i kommunen
Brahevägen, Driftsansvarig Nytida
Brahevägen 3C
448 30 Floda
Floda
Rurik Holmsväg 4
448 30 Floda
Frödingsvägen
Frödingsvägen 9
443 31 Lerum
Loftet
Aggetorpsvägen 1A
443 43 Gråbo
Seatons allé
Vikenvägen 1
443 32 Lerum
Mjörnbo Allé
Mjörnbo Allé 3
443 43 Gråbo
Gruppbostad
Gruppbostäder är ett alternativ för personer med omfattande behov av tillsyn och omvårdnad. Personalen finns tillgänglig dygnet runt. Syftet med boendet är att vuxna personer med funktionsnedsättningar ska kunna lämna vårdnadshavares hem och skapa sig ett eget hem.
Gruppbostaden består av ett litet antal egna lägenheter. De finns även gemensamma utrymmen där service, stöd och omvårdnad kan ges alla tider på dygnet. De gemensamma lokalerna ligger i direkt anslutning till lägenheterna. Det ger en möjlighet till samvaro och aktiviteter.
Boendet
En gruppbostad har som mest sex lägenheter. Utöver lägenheterna finns gemensam tvättstuga, kök och sällskapsutrymme nära lägenheterna.
Stöd och service
På boendet får du stöd och service i din vardag. Stödet planeras utifrån varje persons behov. Det görs tillsammans med den boende och hens eventuella företrädare. Målet är att stötta till ett så självständigt liv som möjligt. De boende ska kunna känna trygghet och tillit till personalen. Personalens roll är att bidra till självständighet och medbestämmande.
Personal
Boendet är bemannat dygnet runt.
Aktiviteter
De boende erbjuds stöd och hjälp i att göra egna aktiviteter. Det finns även möjlighet till gemensamma aktiviteter och social samvaro.
Gruppbostäder i kommunen
Björkebacken
Lundbyvägen 39
443 42 Gråbo
Fredriksberg, Driftsansvar Nytida
Norra Sköldvägen 16
443 60 Stenkullen
Fredriksäng, Driftsansvar Nytida
Norra Sköldvägen 15
443 60 Stenkullen
Seatons allé
Vikenvägen 1
443 32 Lerum
Sjöviksboendet
Hovgårdsvägen 36
443 45 Sjövik
Floda Portar
Högsboholmsvägen 2
448 33 Floda
Solrosvägen
Solrosvägen 8
443 70 Gråbo
Korttidsboende för unga
Aggegårdens korttidsboende är en insats för barn och ungdomar enligt LSS. Aggegårdens korttidsboende ligger med närhet till natur och sjöar och på gångavstånd till Gråbo centrum. Där det finns butiker och kommunikationsmöjligheter.
Boendet
Vi strävar efter en hemlik miljö i anpassade lokaler, där vi bland annat lagar all mat själva. Aggegården har plats för åtta personer åt gången, alla får då sitt egna sovrum. Utöver det finns det allrum, lekrum, datarum och musikrum. Utanför har vi en gård med många möjligheter.
Personal
På Aggegården finns det personal dygnet runt och vår samordnare jobbar dagtid i huset. Personalgruppen som består av tio personer. De är anställda som habiliteringspersonal.
Omsorg
Vår fokus ligger i att se möjligheter och inte hinder. Vi arbetar utifrån varje persons genomförandeplan. Det är en vård- och omsorgsplan som beskriver hur en bestämd insats ska genomföras i praktiken. Planen är framtagen efter personens speciella behov och utvecklingsmöjligheter. Varje person får stödpersoner som har hand om inskolning. Vi samarbetar även med personens nätverk som exempelvis anhöriga och skola.
Aktiviteter
Vårt mål är att erbjuda personen en meningsfull och rolig fritid. Det gör vi genom att bland annat anordna läger. Målet är att få en bra sammansättning i gruppen där personerna får socialt utbyte av varandra. Vi har en anpassad buss som underlättar när vi gör utflykter.
Kontakta kundcenter KomIn
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad: