Stöd och service till vissa funktionshindrade
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, gör det möjligt för dig med omfattande funktionshinder att leva sitt liv som andra.
Vad innebär lagen?
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. Om du tillhör någon av lagens tre persongrupper kan du få hjälp till stöd om ditt behov av hjälp inte kan tillgodoses på ett annat sätt.
LSS är en så kallad pluslag och fungerar som ett tillägg till andra lagar. Den innebär därför inte någon begränsning för de rättigheter som andra lagar ger, exempelvis socialtjänstlag, färdtjänstlag och skollag. En pluslag innebär att den är till för en begränsad kategori av människor.
Personlig assistans
Om du är yngre än 65 år kan du ha rätt att få hjälp av en personlig assistent. Personlig assistans är till för personer som har en mycket omfattande funktionsnedsättning. Det är personer som behöver hjälp med grundläggande behov som till exempel att äta, klä av eller på sig, personlig hygien eller kommunikation.
Det är möjligt att få assistans direkt från kommunen. Det är även möjligt att få ekonomiskt stöd och själv vara arbetsgivare för assistenten eller assistenterna. Du kan också använda stödet för att anlita ett privat assistansbolag eller kooperativ som utför assistansen.
Då gäller lagen
LSS gäller för olika funktionshinder.
- Personer med utvecklingsstörning, autism eller som har tillstånd som är autismliknande.
- Personer som har betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder. Hindret behöver vara på grund av en hjärnskada, kroppslig sjukdom eller vara orsakad av yttre våld.
- Personer med andra varaktiga funktionshinder, både psykiska och fysiska, som inte uppenbart beror på normalt åldrande. Funktionshindret ska vara stort och orsaka betydande svårigheter att själv klara det dagliga livet. Funktionshindret behöver innebära omfattande behov av stöd och service.
Orsaken eller arten av ett funktionshinder avgör inte bedömningen av funktionsnedsättningens storlek.
Så ansöker du
Du som har en funktionsnedsättning kan själv ansöka om insatser enligt LSS. Du kan även be din vårdnadshavare, god man eller förvaltare att ansöka om insatser. Du väljer själv om du vill ansöka eller inte. Det är inte okej enligt lag att ta ett beslut om insatser enligt LSS utan godkännande från den person som insatsen gäller, speciellt inte mot personens vilja. När det gäller insatser som rör barn och unga ser en alltid till barnets bästa och den unga har alltid rätt att säga vad hen tycker.
Du ansöker om alla LSS-insatser hos kommunens LSS-handläggare. För att nå dem ska du kontakta kommunens kundcenter KomIn. Det gäller för alla insatser utom rådgivning och annat personligt stöd. Du behöver skicka med ett läkarintyg som beskriver funktionsnedsättningen med din ansökan. När du har gjort din ansökan får du en personlig kontakt med en LSS-handläggare.
De särskilda insatserna som regleras enligt LSS är
- Rådgivning och annat personligt stöd.
- Personlig assistans.
- Ledsagarservice.
- Kontaktperson.
- Avlösarservice i hemmet.
- Korttidsvistelse utanför hemmet.
- Korttidstillsyn för skolungdom över tolv år.
- Boende för barn och ungdom.
- Daglig verksamhet.
- Boende med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna.
Individuell plan
Om du har fått insatser godkända enligt LSS kan du begära att få en personlig plan. En personlig plan kan du exempelvis ha nytta av när du vill planera inför en liten eller stor förändring i ditt liv. Du kanske är på väg att flytta hemifrån eller vill planera för något annat som är viktigt för dig.
Planen görs tillsammans med dig och innehåller beslutade och planerade insatser. En personlig plan kan vara till stor hjälp för samordning och för att få en bra överblick. Vill du ha mer information om personliga planer kan du prata med en av kommunens LSS-handläggare.
Det kostar ingenting att få hjälp med insatser enligt LSS. Det du behöver betala är mat, fritidsaktiviter och hyra om du bor i en LSS-bostad från och med det år du fyller 19 år.
Assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken
För att ha rätt till assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken behöver du uppfylla tre kriterier.
- Du får inte ha fyllt 65 år. Om du redan har fått assistans beviljad får du behålla den efter att du fyllt 65 år, men du får inte utöka den.
- Du behöver bedömmas tillhöra en av LSS tre persongrupper.
- Du har ett grundläggande behov av assistans för mer än 20 timmar per vecka.
De fem grundläggande behoven är:
- personlig hygien
- måltider
- klä av och på sig
- kommunicera med andra
- annan hjälp som förutsätter ingående kunskap om personen med funktionsnedsättningen.
Avlösarservice i hemmet
Ett alternativ för assistans är avlösarservice i det egna hemmet. Det betyder att en person kommer hem till den med funktionsnedsättning och tar över omvårdnaden från anhöriga eller andra närstående för en stund.
Det ger de anhöriga en chans att ägna sin tid åt övriga familjmedlemmar eller åt fritidsintressen. Insatsen gäller inte under tiden som föräldrar arbetar eller studerar.
Det är olika för olika personer hur ofta någon behöver avlösarservice. Det går att få som en regelbunden insats och för situationer som inte kan förutses. Avlösarservice går att få dygnet runt.
Ledsagarservice
Du kan få ledsagarservice om du behöver stöd när du vill komma ut och delta i saker som händer i samhället. Det kan vara för att gå på bio, restaurang, skogspromenad eller något annat som du är intresserad av.
Kontaktperson
En kontaktperson är till för att ge råd i vardagssituationer och motverka isolering. En del människor med funktionsnedsättningar har få kontakter vid sidan av sina anhöriga. Vissa bor ensamma, saknar arbete och har ingen att umgås med på fritiden. Kontaktpersonen kan underlätta för dig att leva ett självständigt liv och komma ut och träffa andra.
Post- och telestyrelsens samtalförmedlande tjänster
Om du har en funktionsnedsättning eller är i behov av stöd eller hjälp i
telefonsamtal kan du ringa till oss med hjälp av Post- och
telestyrelsens, PTS, kostnadsfria samtalsförmedlande tjänster
Texttelefoni.se, Teletal eller Bildtelefoni.net.
Kontakta kundcenter KomIn
Kontakta kommunens kundcenter KomIn om du vill nå en LSS-handläggare.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad: