Lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS, ger i 9 paragrafen punkt 6 rätt till korttidsvistelse i stödfamilj. Syftet är att ge föräldrar avlastning i omvårdnaden och samtidigt erbjuda barnet, ungdomen eller den vuxne miljöombyte samt träning i sociala situationer och relationer med andra.
Korttidsvistelse kan ges i form av korttidshem, stödfamilj eller läger efter beslut av LSS-handläggare.
Stödfamiljer tar emot ett barn eller ungdom med funktionshinder i sitt hem regelbundet. Oftast är det en eller två helger i månaden. Ibland kan det även vara en vecka under sommaren. Hur ofta det blir beslutas av en LSS-handläggare.
Uppdraget stödfamilj kräver engagemang och intresse för människor och utrymme i vardagen för någon mer. Det är inget hinder att vara ensamstående, eller att inte ha hemmaboende barn. Det ställs heller inga krav på särskild yrkeskompetens. Kraven är att du lever i en stabil livssituation och har kraft och möjlighet att ta emot ett barn eller ungdom i ditt hem. Avsikten är att kontakten ska bli så långvarig som familjen önskar. Att ha en stödfamilj innebär en stor trygghet för familjen.
Innan man blir stödfamilj görs en kontroll i polis- och socialregistret samt en intervju. Stödfamiljer har tystnadsplikt och omfattas av Sekretesslagen 7 kapitlet 4 paragrafen. Huvudregeln är att man inte har rätt att berätta om den enskildes personliga förhållanden, som kommit till ens kännedom.
Att vara stödfamilj är ett uppdrag, ingen anställning i arbetsrättslig mening. Man får ett arvode och en omkostnadserättning för sin insats baserat på hur många dygn man har barnet eller ungdomen hos sig. Arvodet följer Sveriges kommuners och landstings, SKL, rekommendationer.
Du når kommunens LSS-handläggare via kommunens kundcenter KomIn.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se