Stöd till funktionshindrade
Lerums kommun arbetar för att alla ska få den omsorg de behöver. Det kan handla om olika svårigheter i vardagen. De kan uppstå på grund av åldrande, sjukdom, psykisk ohälsa eller någon annan form av funktionsnedsättning.
Flera möjligheter
För att du ska få möjlighet att leva ditt liv med så hög livskvalitet som möjligt, finns olika former av insatser och stöd att ansöka om i kommunen. Sektor stöd och omsorg erbjuder olika former av hjälp och stöd i hemmet enligt socialtjänstlagen och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
Du som vill bo kvar hemma kan få stöd i ditt hem med service eller omsorg i olika omfattning. Om du inte längre klarar dig hemma med stödinsatser, kan du ansöka om boende.
Hjälpen kan bestå av exempelvis hemtjänst, boendestöd, kontaktperson, personlig assistans, särskilt boende eller rehabilitering. De har också ansvar för färdtjänst, riksfärdtjänst och bostadsanpassning.
Om du vill ansöka om hjälpinsatser kontakta handläggare på Myndighetsavdelningen, via kundcenter KomIn, så hjälper de dig rätt.
Stödboende Kvikulla
Kvikulla stödboende är ett drogfritt och nyktert boende. Syftet med boendet är att stötta personer ut ur missbruk och psykisk ohälsa. Målet är att ge stöd som ger personer en ökad livskvalitet och möjlighet att klara sig själva. Kvikulla är till för personer med beroendeproblematik eller samsjuklighet. På Kvikulla kan du exempelvis få stöd för att få ordning på livet. Det kan även vara att få tydlighet i livssituationen, funktionsnivån och problemen.
Som boende på Kvikulla får du stöd från erfaren och utbildad personal. Hur stödet är upplagt kan variera. Det kan vara under en begränsad tid eller under en längre tid beroende på behov. Stödet anpassas efter den enskilde.
På Kvikulla kan de boende få hjälp med motiverande samtal. Det erbjuds även meditation i grupp en dag i veckan. Meditationen leds av boendets stödpedagog.
Om behov finns kan personal från Kvikulla fortsätta ge stöd även efteråt i form av beviljat boendestöd.
Boendeform
Kvikulla består av tio boenderum och två akutplatser. Gemensamma utrymmen i form av två större allrum, kök, matplats och stor tomt med uteplats. Verksamheten är bemannad dygnet runt och har sovande jour.
Så ansöker du
Du ansöker om boende på Kvikulla hos socialsekreterare på Vuxenenheten, Lerums kommun. Kontakt kan tas med kommunens kundcenter KomIn.
Personal
Vi som stödjer dig är alla utbildade inom vård och omsorg och har en bred kompetens och erfarenhet inom missbruk, psykiatri och neuropsykiatri. I vår arbetsgrupp finns både män och kvinnor.
Social dokumentation och genomförandeplan
- Personalen är skyldiga att dokumentera.
- När du har fått ett beslut om boende på Kvikulla ska du och din stödperson från Kvikulla planera hur insatsen ska genomföras. Det ni kommer överens om dokumenteras i en genomförandeplan.
- I den sociala journalen dokumenterar personalen viktiga händelser och hur arbetet fortlöper.
Tystnadsplikt
All personal har tystnadsplikt. Det innebär att personalen inte får föra information vidare om dig.
Mer information
Kontakta kundcenter KomIn
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad: