Du som är god man eller förvaltare
Här hittar du information för dig som är god man eller förvaltare.
Överförmyndarverksamheten finns i Alingsås kommun
Sedan hösten 2021 samverkar överförmyndarverksamheterna i Lerums och Alingsås kommuner. Det innebär att den politiska nämnden Överförmyndarnämnden finns kvar i Lerum, men förvaltningen som arbetar på uppdrag av nämnden finns i Alingsås.
På Alingsås kommuns webbplats finns e-tjänster och blanketter som rör överförmyndare, god man, förvaltare och förmyndare. Om du inte hittar det du söker ska du kontakta Alingsås kommun.
Förteckning över tillgångar
När du börjar ditt uppdrag som god man eller förvaltare behöver du skicka in en tillgångsförteckning. Det behöver göras inom två månader från att du börjat ditt uppdrag.
Du behöver fortsätta att ha koll på tillgångarna under hela uppdraget. Du behöver föra löpande räkenskaper, loggbok och upprätta årsräkning. Dessutom behöver du lämna redogörelse för uppdraget och i vissa fall ansöka om överförmyndarens samtycke till det du ska göra.
Årsräkning och sluträkning
Du behöver lämna in en årsräkning senast sista februari varje år. En årsräkning är en årlig ekonomisk redovisning av en huvudmans ekonomi. Fyll i årsräkningen med bläckpenna eller på en dator. Du behöver även skriva under innan du skickar in den. Bifoga redogörelsen som en bilaga till årsräkningen. Om du som är god man eller förvaltare inte skickar in handlingarna kan du få böter.
Löpande redovisning
God man och förvaltare behöver föra räkenskaper över förvaltningen och även göra anteckningar om andra åtgärder.
Arvode
Utgångspunkten för gode män och förvaltare är att uppdraget är delvis ideellt. Därför kan du inte förvänta dig att få ett arvode som går att jämställa med lön. Du har rätt till ett rimligt arvode och ersättning för de betalningar du behöver göra i uppdraget. Hur mycket du får i arvode bestäms i anslutning till att årsräkningen granskas.
Årsräkningar granskas under hela året. Därför kan vissa beslut om arvode tas senare än andra. Du kan därför inte förvänta dig att ditt arvode betalas ut innan ett specifikt datum.
Bankärenden
Det finns ett antal saker som du behöver tänka på när du är god man och hanterar bankärenden. Svenska bankföreningen har tagit fram faktablad med information om vad du kan förväna dig av banken i de situationerna.
Kort eller kontanter
Hanteringen av kontanter på bankkontor försvinner mer och mer. Flera banker erbjuder gode män och förvaltare möjlighet att teckna särskilda kortavtal. Det ger dig rätt att ta ut pengar från personens fria konto, transaktionskonto. Alla kontanter som tas ut behöver kvitteras av den person som tagit emot dem.
Internetbank
En god man eller förvaltare får inte använda huvudmannens internetbank eller dess koder. Avtalet om internetbank är personligt. Flera banker ger dig möjlighet att få tillgång till den enskildes bankkonto för den dagliga hushållningen. Det gör att du kan betala löpande räkningar, göra överföringar till privata medelsonton med mera på elektronisk väg.
Upphörande av godmanskap
Ett godmanskap upphör genom beslut i tingsrätt eller om huvudmannen dör. Det kan även upphöra om det inte längre finns något behov av en god man. Det gäller även om den enskilde inte längre vill ha en god man då det är frivilligt. Den gode mannen, den enskilde och överförmyndarnämnden kan ansöka till tingsrätten om att godmanskapet ska upphöra. Om den gode mannen vill sluta, men godmanskapet vara kvar, behöver överförmyndarnämnden hitta en ny god man till personen. Den gamla gode mannen behöver vara kvar tills den nya börjar.
Om huvudmannen avlider
Om din huvudman avlider behöver du genast informera överförmyndarnämnden om det. Ditt uppdrag som god man eller förvaltare avslutas i samma stund som din huvudman avlider. Då kan du inte längre ha hand om rättshandlingar som att betala räkningar eller ta ut pengar för arvode. Du behöver säga till eventuella arvingar som blir ansvariga för dödsboet. Om du har egendom hos dig som tillhör den avlidna behöver du lämna det till arvingarna. Inom en månad från dödsfallet behöver du lämna in en sluträkning till överförmyndarnämnden. Den gäller för tiden från den förra redovisningen, vanligen 1 januari innevarande år, fram till och med dödsfallet.
Kontakta överförmyndarnämnden
Telefon: 0322-61 61 60
E-post: overformyndarsamverkan@alingsas.se
Besöksadress, för bokade besök
Rådhuset
Stora torget 1
441 30 Alingsås
Postadress
Alingsås kommun
Överförmyndarsamverkan
441 81 Alingsås
Fakturaadress
Alingsås kommun
Box 683
441 18 Alingsås
Senast uppdaterad: