Du som vill bli god man eller förvaltare
Här hittar du information för dig som vill bli god man eller förvaltare.
Överförmyndarverksamheten finns i Alingsås kommun
Sedan hösten 2021 samverkar överförmyndarverksamheterna i Lerums och Alingsås kommuner. Det innebär att den politiska nämnden Överförmyndarnämnden finns kvar i Lerum, men förvaltningen som arbetar på uppdrag av nämnden finns i Alingsås.
På Alingsås kommuns webbplats finns e-tjänster och blanketter som rör överförmyndare, god man, förvaltare och förmyndare. Om du inte hittar det du söker ska du kontakta Alingsås kommun.
Huvudsakliga uppgifter
Att vara god man eller förvaltare handlar om att hjälpa en medmänniska. Du företräder en annan person i ekonomiska och rättsliga frågor. Den person som får hjälp av en god man eller förvaltare kallas för huvudman. Uppdraget innebär för det mesta tre huvuduppgifter.
1. Förvalta egendom
Den goda mannen ska se till att pengar används i en rimlig omfattning. Det betyder att de ska användas för vardagliga utgifter, utbildning och annan nytta. Pengar som blir kvar efter det ska placeras så att de ger tillräcklig vinst och trygghet.
Gode män ska sköta ekonomin genom att:
- betala räkningar
- ta hand om inkomster
- överlämna fickpengar till huvudmannen
- ta hand om kapital
- se till att huvudmannens egendom är tillfredsställande försäkrad.
2. Bevaka rätt
En god man ska finnas till hands i områden där personens intressen behöver bevakas. Det gäller bland annat mot olika myndigheter, företag och privatpersoner. Det kan handla om att:
- ansöka om ersättningar och bidrag
- ansöka om insatser till exempel enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS
- överklaga myndighetsbeslut som framstår som felaktiga.
Arbetet kan även handla om att bevaka personens rätt i olika situationer. Några vanliga situationer är rätt vid dödsbon, försäljning av en fastighet och vid ansökan om skuldsanering.
3. Sörja för en person
En god man ska fungera som en länk mellan en person och den sociala omgivningen utanför boende- och vårdmiljön. Du ser till att personen har en bra boendemiljö, får god vård och omsorg och har en hög livskvalitet. Det gör du genom att besöka dem med jämna mellanrum. Du behöver även hålla kontakt med vårdpersonal, hemtjänst och anhöriga.
Som god man är du den som uppmärksammar personens olika behov. Det är allt från att hålla kontakten med andra människor och gå på fritidsverksamhet till att ta nya lämpliga initiativ.
Skillnad mellan god man och förvaltare
En god man och en förvaltare har i stort sett samma uppgifter. Skillnaden ligger i deras ansvar och befogenheter. När en god man utses är det en frivillig åtgärd vilket betyder att huvudmannen behåller sin rättshandlingsförmåga. Förvaltarskap är i sin tur en åtgärd som görs under tvång. Det betyder att personen kan få en förvaltare utan att ge sitt samtycke. En förvaltare kan utses åt en person som är oförmögen att vårda sig själv eller sin egendom.
Vem kan bli god man?
Enligt föräldrabalken ska den som utses till god man eller förvaltare vara en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna. Det är överförmyndarnämnden som ska se till att personen uppfyller kraven för att bli god man. Kontrollerna är samma oavsett om du som vill bli god man är anhörig till personen eller helt utomstående.
Att du som blir god man ska vara rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig innebär:
- att du ska ha allmänt goda kunskaper om hur samhället fungerar, ha grundläggande datorvana och kunna kommunicera på svenska i tal och skrift. Du ska även kunna sköta en vardagsekonomi.
- du får inte vara dömd för brott. Det kontrolleras genom ett utdrag ut belastningsregistret.
- du behöver ha god ordning på din egen ekonomi. Du får inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Det görs även ett utdrag ut socialregistret i den kommun där du är folkbokförd.
Det finns även andra saker som kan avgöra om en person är lämplig för att bli god man i ett visst ärende eller inte. Det kan vara sådant som utbildning i godmansfrågor och erfarenhet av tidigare uppdrag. Det kan även handla om huvudmannens önskemål eller om det finns någon sorts intressekonflikt.
Kontakta överförmyndarnämnden
Telefon: 0322-61 61 60
E-post: overformyndarsamverkan@alingsas.se
Besöksadress, för bokade besök
Rådhuset
Stora torget 1
441 30 Alingsås
Postadress
Alingsås kommun
Överförmyndarsamverkan
441 81 Alingsås
Fakturaadress
Alingsås kommun
Box 683
441 18 Alingsås
Senast uppdaterad: