Lilla Lundbygården
Lilla Lundbygårdens äldreboende ligger centralt i Gråbo. Boendet ligger nära Mjörnbotorget med närhet till vårdcentralen, fotvården, apoteket och folktandvården.

Lundbygårdens äldreboende.
Boendet
Lilla Lundbygården är ett äldreboende som startade 1996 och består av tre avdelningar. På varje avdelning finns sex lägenheter på cirka 30 kvadratmeter. Det finns även en gemensam matsal och allrum med tv. Det finns även altan eller balkong för att kunna sitta ute.
Lilla Lundbygården ligger även nära Parasollens dagcentral. Där finns det tillgång till bibliotek, servering och möjlighet att delta i olika aktiviteter.
Omsorg
Vår målsättning är att erbjuda hyresgästerna en så hemlik miljö som möjligt och att de ska känna en trygghet i sitt boende.
All omsorg om hyresgästen utgår ifrån den enskildes individuella behov av hjälp och stödinsatser i det dagliga livet. Vi arbetar med kontaktmannaskap och varje hyresgäst har en kontaktperson.
Vårt omvårdnadsarbete präglas av förståelse och respekt för individens integritet och självbestämmande.
Personal
Undersköterskor finns på Lilla Lundbygården dygnet runt. Bemanningen varierar under dygnet. Sjuksköterska finns på Nya Lundbygården under vardagar på dagtid, övrig tid finns tillgång till joursköterska. Arbetsterapeut och fysioterapeut kommer vid behov. En enhetschef har det övergripande ansvaret för verksamheten.
Aktiviteter
Regelbundet återkommande aktiviteter erbjuds i form av gemensam social samvaro med kaffe och kaka, gymnastik, filmvisning, bingo, promenader, underhållning med sång och musik, gudstjänster.
Plats i särskilt boende beviljas av kommunens biståndshandläggare.
Kontaktuppgifter
Lilla Lundbygårdens boende
Enhetschef
Telefon: 0302-52 21 99
Samordnare
Telefon: 0302-52 23 71
Avdelningar på Lilla Lundbygården
Näckrosen
Telefon: 0302-52 10 31
Solrosen
Telefon: 0302-52 23 44
Vildrosen
Telefon: 0302-52 23 43
Adress till Lilla Lundbygården
Lundbyvägen 33
443 42 Gråbo
Måltidsservice
E-post: maltidsservice@lerum.se
Maten på boendet
Måltidsservice är en organisation inom kommunen som servar Lerums kommunala skolor, förskolor och äldreboenden med mat. Det finns totalt 52 offentliga kök i Lerums kommun fördelade inom förskola, skola och äldreomsorg.
Meny för äldre
Maten för äldre över 65 år ska vara mer protein-och energirik än för de under 65 år. Maten som tillagas och serveras av Måltidsservice utgår från Livsmedelsverkets rekommendationer för Bra måltider för äldre.
I våra kök lagas all mat på plats så långt det är möjligt, från grunden av våra kockar. Varje dag serveras frukost, lunch och middag. Varje dag serveras också en dessert till lunch. Menyn planeras efter en gemensam och årstidsanpassad meny som bygger på traditionell husmanskost. Måltiderna serveras på plats på avdelningarna men också i den gemensamma restaurangen på de boenden det finns.
På varje äldreboende finns det kostombudsträffar där vi gemensamt diskuterar hur vi tillsammans skapar en god måltidsupplevelse för våra hyresgäster. Under året uppmärksammas bland annat högtider, temaveckor och temadagar.
Ekologisk mat
Lerums kommun ligger bra till bland landets 290 kommuner när det gäller att använda ekologisk mat i förskola, skola och äldreboende. 2021 uppgick de ekologiska livsmedelsinköpen för hela Måltidsservice till 42,44 procent, äldreomsorgen låg på 39,08 procent.
Inom Måltidsservice strävar vi efter att arbeta klimatsmart, det vill säga öka mängden vegetabilier och minska på livsmedel med högt klimatavtryck. Exempel på det kan vara att servera svenskt havreris istället för vitt ris eller att minska på det röda köttet och när det serveras ska det vara svenskt av god kvalitet.
Specialkost
Har du behov av anpassad kost tar du upp det på välkomstsamtalet. Vi anpassar maten så att du som har en allergi eller sjukdom får mat som är tillagad efter dina behov. Finns behov av konsistensanpassad mat på grund av tugg- och sväljsvårigheter erbjuds det. Har du frågor eller synpunkter kontakta oss gärna via e-post.
E-post: maltidsservice@lerum.se
Senast uppdaterad: