Nya Sävegården
Nya Sävegårdens äldreboende ligger i Floda och invigdes 2015. Boendet ligger i ett lugnt och rofyllt villaområde nära till sjön Sävelången.
Nya Sävegårdens äldreboende.
Boende
Nya Sävegården består av fem enheter med totalt 40 lägenheter. Två enheter utgör gruppboenden för personer med demensdiagnos. Sävegården erbjuder även fyra lägenheter för par, varav två med demensinriktning och två med somatisk inriktning.
I varje lägenhet finns badrum med dusch och köksskåp med kylskåp och diskbänk. Det finns möjlighet att ha eget telefonabonnemang och ett basutbud till TV ingår. Önskar man fler TV-kanaler eller egen internetuppkoppling ordnas det på egen hand av hyresgästen. Till lägenheten finns trygghetslarm kopplat som täcker samtliga inomhusmiljöer.
En trappa ner från entréplan finns en samlingssal för sociala aktiviteter och umgänge. Vi har ett tillagningskök där alla måltider lagas på plats och en vacker trädgård med utrymme för boulespel och promenader och sköna sittplatser i sol och skugga.
Omsorg
Vi arbetar med ett salutogent förhållningssätt och personcentrerad omvårdnad för att skapa livsglädje och meningsfull vardag för den äldre. För den som har demensdiagnos samarbetar vi med legitimerad personal inom ramen för BPSD, beteendemässiga och psykiska symptom vid demens, för att öka trygghet, självständighet och ett gott bemötande.
Vi arbetar med kontaktmannaskap och varje boende har en kontaktperson. Syftet med kontaktmannaskapet är bland annat att med stor respekt för den boendes integritet och självbestämmande öka möjligheterna till ett förtroendefullt förhållande mellan den boende, dess närstående och personalen. Kontaktpersonen upprättar en genomförandeplan tillsammans med den boende och närstående.
Måltider och aktiviteter
Vi serverar morgonfika, frukost, förmiddagskaffe, middag, eftermiddagskaffe eller mellanmål, kvällsmat, kvällskaffe och nattsmörgås för den som önskar. Vi ser måltiden som dagens höjdpunkt med god samvaro och trevlig dukning efter årstid. Vid högtider serveras trerätters middag. Vi erbjuder brunch och finlunch i samlingssalen några gånger per halvår och temaveckor med exempelvis mat från olika världsdelar eller bakverk.
Vid boenderådet har våra hyresgäster möjlighet att påverka vårt utbud av aktiviteter och komma med synpunkter som vi gör vårt bästa för att ta vara på.
Aktiviteter anordnas varje dag efter de boendes önskemål. Vi förespråkar daglig utevistelse året runt. Vi spelar bowling och innebandy, går tipspromenad och erbjuder musikunderhållning som brukar vara mycket uppskattad, och gudstjänst varannan onsdag för den som önskar. I vår samlingssal finns ett interaktivt spel som lockar till rörelse och fascination och som underlättar samvaro med andra för den med kognitiv svikt. På fredagar spelar vi bingo tillsammans och sommartid äter vi gärna utomhus och grillar när tillfälle ges.
Lägenhet beviljas av kommunens biståndshandläggare. Det är cirka 15 minuters promenad till tåg och buss. Flexlinjen har hållplats utanför Nya Sävegårdens huvudentré. Goda parkeringsmöjligheter finns.
Kontakta Sävegården
Besöksadress:
Trastvägen 6-8
448 35 Floda
Kontakt
Enhetschef Demens
Telefon: 0302-52 24 60
Enhetschef Somatik
Telefon: 0302-52 26 80
Samordnare
Telefon: 0302-52 23 98
Samordnare
Telefon: 0302-52 22 61
Sjuksköterska
Telefon: 0302-52 13 00
Avdelningar
Avdelning A
Telefon: 0302–52 26 81
Avdelning B
Telefon: 0302–52 26 82
Avdelning C
Telefon: 0302–52 26 83
Avdelning D
Telefon: 0302–52 26 84
Avdelning E
Telefon: 0302–52 22 63
Maten på boendet
Måltidsservice är en organisation inom kommunen som servar Lerums kommunala skolor, förskolor och äldreboenden med mat. Det finns totalt 52 offentliga kök i Lerums kommun fördelade inom förskola, skola och äldreomsorg.
Meny för äldre
Maten för äldre över 65 år ska vara mer protein-och energirik än för de under 65 år. Maten som tillagas och serveras av Måltidsservice utgår från Livsmedelsverkets rekommendationer för Bra måltider för äldre.
I våra kök lagas all mat på plats så långt det är möjligt, från grunden av våra kockar. Varje dag serveras frukost, lunch och middag. Varje dag serveras också en dessert till lunch. Menyn planeras efter en gemensam och årstidsanpassad meny som bygger på traditionell husmanskost. Måltiderna serveras på plats på avdelningarna men också i den gemensamma restaurangen på de boenden det finns.
På varje äldreboende finns det kostombudsträffar där vi gemensamt diskuterar hur vi tillsammans skapar en god måltidsupplevelse för våra hyresgäster. Under året uppmärksammas bland annat högtider, temaveckor och temadagar.
Ekologisk mat
Lerums kommun ligger bra till bland landets 290 kommuner när det gäller att använda ekologisk mat i förskola, skola och äldreboende. 2021 uppgick de ekologiska livsmedelsinköpen för hela Måltidsservice till 42,44 procent, äldreomsorgen låg på 39,08 procent.
Inom Måltidsservice strävar vi efter att arbeta klimatsmart, det vill säga öka mängden vegetabilier och minska på livsmedel med högt klimatavtryck. Exempel på det kan vara att servera svenskt havreris istället för vitt ris eller att minska på det röda köttet och när det serveras ska det vara svenskt av god kvalitet.
Specialkost
Har du behov av anpassad kost tar du upp det på välkomstsamtalet. Vi anpassar maten så att du som har en allergi eller sjukdom får mat som är tillagad efter dina behov. Finns behov av konsistensanpassad mat på grund av tugg- och sväljsvårigheter erbjuds det. Har du frågor eller synpunkter kontakta oss gärna via e-post.
E-post: maltidsservice@lerum.se
Kontakt måltidsservice
E-post: maltidsservice@lerum.se
Senast uppdaterad: