Trygghetstelefon och digitalt lås
För dig som bor i eget boende finns det möjlighet att ansöka om insatsen trygghetstelefon hos kommunen. Du kan ansöka både muntligt och skriftligt.
Vem kan ansöka?
Alla har rätt att ansöka om trygghetstelefon. De flesta ansöker på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller otrygghet. Med hjälp av en trygghetstelefon kan du nå personalen i hemtjänsten dygnet runt. För att få en trygghetstelefon behöver kommunen installera ett digitalt lås hos dig. Då kan behörig personal snabbt och enkelt komma och hjälpa dig när du behöver.
Se filmen om trygghetstelefon
Informationsfilm om hur du använder din trygghetstelefon.
Installera lås och trygghetstelefon
När du ansökt och blivit beviljad en trygghetstelefon kommer du att bli kontaktad av kommunen. Tillsammans bestämmer ni en tid då personal kommer hem till dig och installerar lås och trygghetstelefonen. Det digitala låset installeras av en låsmontör som kan legitimera sig. Kommunen betalar kostnaden för installationen. Om du bor med portar och gemensamma utrymmen som soprum kommer vi att kontakta din fastighetsägare.
Så fungerar trygghetstelefonen
Du får en trygghetstelefon med högtalarfunktion, så att du kan tala om för personalen på trygghetscentralen vad du behöver hjälp med. Du får välja om du vill ha ett armband som fästs på handleden eller ett halsband som du bär runt halsen där larmknappen sitter.
När du behöver hjälp trycker du på larmknappen. Du hör personal från trygghetscentralen i högtalaren. Du behöver inte vara i samma rum, det hörs ändå. Om trygghetscentralen inte skulle höra dig kontaktar de hemtjänsten som åker hem till dig för att kontrollera vad som hänt. Var aldrig rädd för att trycka på larmknappen, hellre en gång för mycket än en gång för lite.
Hur långt fungerar trygghetstelefonen?
Larmknappen har olika räckvidd beroende på var din trygghetstelefon är placerad i bostaden. Vi har möjlighet att göra tester av larmknappen hemma hos dig när vi installerar din trygghetstelefon.
Vem kommer när jag larmar?
När du larmar kommer kommunens hemtjänst, och för eventuellt andra hemtjänstinsatser kommer det företag du har valt som utförare.
Fungerar telefonen alltid?
Vi kan inte garantera att telefonen alltid fungerar. Blir det strömavbrott har trygghetstelefonen batterier som räcker i upp till 48 timmar. Din trygghetstelefon fungerar via mobilnätet och har ett SIM-kort som söker på alla mobiloperatörers telemaster. Om alla mobilnät skulle sluta att fungera samtidigt, kommer din trygghetstelefon inte att fungera. Om din larmknapp skulle sluta fungera kan du alltid prova att trycka på den röda knappen på trygghetstelefonen. Fungerar inte din trygghetstelefon gör hemtjänsten en bedömning om alternativ lösning som anpassas utifrån dina behov.
Trygghetstelefon utan fast telefonlinje
Kommunen använder sig av digitala trygghetstelefoner. Det betyder att telefonerna fungerar via ett så kallat GSM-abonnemang med SIM-kort. Det betyder att du inte behöver ha fast telefoni för att kunna ha en trygghetstelefon.
Så fungerar kontrollen av trygghetstelefonen
Den digitala trygghetstelefonen skickar ut signaler minst en gång varannan minut. Det gör att vi alltid har kontroll på funktionerna i telefonen. Vi får meddelande om någonting slutar att fungera. Kommunen ser till att återställa trygghetstelefonen så snabbt som det är möjligt. Du behöver inte betala någonting extra för kontrollfunktionerna. Vi vill gärna att ni testar att larma minst en gång i månaden. När du får kontakt med trygghetscentralen så säger du att du testar larmet eller provlarmar.
Digitalt lås i ytterdörren
Ett digitalt lås innebär att hemtjänstens eller hemsjukvårdens personal kan låsa och öppna din dörr med hjälp av en digital nyckel. Tekniken kan bara användas av personal som har ett uppdrag hos dig. När det digitala låset används av personal sparas det i en loggningshistorik. Då kan vi i efterhand se vilken personal inom kommunen som har varit hos dig. Om personalen tappar nyckeln spärras den.
Du kommer att använda din dörr och lås på samma sätt som du gör idag. Det digitala låset installeras på utsidan av din ytterdörr av en låsmontör. Installationen medför inget ingrepp på ditt lås eller dörr.
Kommunen använder sig av en nyckellösning som är certifierad och godkänd enligt Svenska stöldskyddsföreningen, följer brandskyddsnormer och möter höga kvalitets- och miljökrav.
Informationsfilm om det digitala låset
För dig som är fastighetsägare
Nyckeln till staden är ett smart, digitalt låssystem som ersätter hundratals nycklar. En enda nyckel räcker. Den förses med rätt behörighet under begränsad tid.
Kostnad
Avgiften för trygghetstelefon är 299 kronor i månaden. Den kostnaden gäller från 1 januari 2021 och kan ändras från år till år. Det är kommunfullmäktige som beslutar om kostnaden.
Några saker att tänka på
- För din egen trygghet ska du alltid bära larmknappen på dig, även när du duschar. Vid bad ska du ta av den.
- Provlarma gärna minst en gång i månaden. När du får kontakt med trygghetscentralen så säger du att du testar larmet eller provlarmar.
- Ta aldrig ur kontakterna för trygghetstelefonen oavsett väder såsom åska.
- Kontakta ditt försäkringsbolag för att få information om hur försäkringsskyddet eventuellt kan förändras när du har insatser från hemtjänst. Hos vissa försäkringsbolag kan det krävas en tilläggsförsäkring.
- Använd inte säkerhetskedja, sjutillhållarlås eller innerdörr när du är hemma. Anledningen är för att Räddningstjänsten och hemtjänsten ska kunna komma in i ditt hem om det brinner eller om du larmat till hemtjänsten.
- Om vi behöver anlita en låssmed på grund av att dörren är låst med exempelvis säkerhetskedja eller sjutillhållarlås kommer du att få betala kostnaden för det.
- Det är bra om ditt husnummer är synligt. Då är det enklare för personalen att hitta hem till dig.
- Lämna larmknappen hemma om du har tänkt att vara hemifrån mer än ett dygn. Kontakta gärna oss via servicetelefonen om du råkat ta med dig larmknappen. Då vet vi att det inte är något fel på trygghetstelefonen eller larmknappen.
- Meddela oss via servicetelefon om du byter lås på din dörr.
- Flytta aldrig trygghetstelefonen själv. Behöver du flytta den, kontakta oss via servicetelefonen.
- Om du flyttar eller byter telefonnummer, vänligen meddela biståndshandläggaren.
- Vid oaktsamhet och stöld av teknisk utrustning blir du ersättningsskyldig.
Kontakta kundcenter KomIn
Behöver du komma i kontakt med en socialsekreterare kan du kontakta kommunens kundcenter KomIn.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad: