Lerums kommun verkar för att alla ska få den omsorg som behövs. Det kan handla om svårigheter i den dagliga livsföringen, som exempelvis kan uppstå vid psykisk ohälsa.
Socialpsykiatrin i Lerums kommun syftar till att ge människor med långvarig psykisk funktionsnedsättning möjlighet att leva ett så normalt liv som möjligt.
När det gäller ansökan om boendestöd, kontaktperson, dagverksamhet eller annan insats är vårt mål att arbeta skyndsamt. Handläggaren har alltid en personlig kontakt med den sökande, ibland även med anhörig eller personal.
När det gäller nyansökan träffas vi på handläggarens kontor, i den sökandes hem eller på annan lämplig plats. Därefter görs en utredning och ett beslut fattas. Ibland kan det behövas fler uppgifter, till exempel ett läkarintyg.
All verksamhet grundar sig på socialtjänstlagen, SoL, eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
Till boendestöd räknas bidrag i form av stöd i vardagen för personer med varaktig psykisk funktionsnedsättning. Du som har autism eller en lindrig intellektuell funktionsnedsättning kan också få boendestöd.
Stödet kan vara omsorg i form av stöttning och vägledning för att öka din självständighet. Boendestödet är till för att stärka dig och din praktiska förmåga att hantera vardagen. Det gäller både i och utanför bostaden. Stödet ska uppfattas som en social och praktisk stödinsats och kan exempelvis handla om att tillsammans:
Du kan få boendestöd dygnet runt och det kan variera i omfattning. Du behöver inte betala någonting för att få boendestöd.
Kontaktperson är en form av stöd till vuxna personer med en psykisk funktionsnedsättning. Kontaktpersonens uppgift kan vara att bryta social isolering, att ge stöd och hjälp eller att vara en förebild.
Daglig sysselsättning kan du som vuxen med en psykisk funktionsnedsättning få. Det finns på flera olika ställen i kommunen. Aktiviteterna anpassas utifrån varje deltagares behov och önskemål. Några exempel på aktiviteter är:
Syftet med insatsen är att bryta isolering och att få möjlighet att umgås med andra människor. Det ger mer mening och ordning i vardagen, återskapar rutiner och fungerar som en förberedelse inför arbetsträning.
För att få delta behöver du ansöka till en socialpsykiatrihandläggare. De tar då kontakt med dig och utreder behovet.
Ett personligt ombud är en person som är anställd av kommunen. Hen ska fungera som ett stöd för dig som återhämtar dig från psykisk ohälsa. De har en fristående ställning mot kommunens verksamhet precis som mot andra myndigheter. Tjänsten personligt ombud finns för dig som:
Ett personligt ombud vill göra det möjligt för dig att återta kontrollen och makten över ditt eget liv. Det är för att du ska få möjlighet att påverka ditt eget stöd och din rehabilitering.
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se