Energiberedskap
Höga energipriser, effektbrist eller elavbrott – kortvarigt kan det vara nog så besvärligt. Det är bra om du ökar din egen beredskap för att klara av längre och större störningar i elleveranserna.
Undvik elkrisen
Det kan bli nödvändigt att minska elanvändningen under enstaka timmar eller längre perioder. Sänkt elanvändning är ett sätt att undvika ännu större störningar.
- Kan värme och ventilationen sänkas?
- Undvik att slå på de största elanvändarna.
- Företag bör ha en plan för hur verksamheten ska fungera om det blir extra höga elpriser under en period och effektbrist. Företag skulle exempelvis kunna lägga in utbildningstid så att maskinerna kan stå still.
Förbered innan det händer
- Tanka och ladda redan vid halv tank.
- Företag bör ha en plan för hur verksamheten ska fungera vid längre elavbrott. Behöver ni el, bränsle eller vatten även vid elavbrott? Planera och förbered.
- Ta fram rutiner för nödöppning av hissar och hantering av eldrivna dörrar/portar.
Egen el vid elavbrott
- Solceller och batterier behöver vara förberedda med särskild teknik för att vara till nytta vid elavbrott. Du kan läsa mer på sidan Solceller och batterier.
- Mobiltelefoner och liknande kan laddas i bilar. En del bilmodeller har också uttag för vanlig stickpropp.
- Om du har behov av reservelverk behöver det förberedas och dimensioneras för att täcka behovet. Du kan läsa mer på energimyndighetens webbplats.
Om det blir elavbrott
- Vid alla elavbrott bör så mycket eldrivet som möjligt stängas av. Det underlättar och kan minska riskerna för skador och följdproblem när elen kommer tillbaka. Var särskilt noga med att stänga av värmande utrustning, exempelvis ugnar/spisar, eftersom det kan bli en brandfara om ingen är där när elen kommer tillbaka.
- Stäng helst av värme- och ventilationssystem. När elen kommit tillbaka bör uppstart göras stegvis och under tiden det är bemannat. Det minskar riskerna för följdproblem och skador i byggnaden som kan ha uppkommit under tiden. Det är extra betydelsefullt om det varit riktigt kallt ute under tiden.
- Var försiktig med eld, lågor och rökgaser. Ta med i beräkningen att värmeljus och vissa ljuslyktor blir varma på sidorna och även undertill. Det kan ge brännmärken eller orsaka en brand.
Senast uppdaterad: