Nyhetsbrevens syfte är att skapa transparens kring kommunens arbete och att skapa en kunskaps- och informationsutjämning mellan kommun och civilsamhälle.
Här finns uppdaterad information om situationen i Ukraina och mottagandet av skyddssökande från Ukraina i Sverige och i Lerums kommun. Nytt nyhetsbrev publiceras här varje fredag fram till att vi säger något annat i nyhetsbreven. På röda dagar publiceras inga nyhetsbrev. Om du saknar någon rubrik så går det bra att kontakta flyktingsamordnaren i kommunen. Flyktingsamordnaren är den som skriver nyhetsbreven.
Nyhetsbrevet har denna vecka fått en ny disposition, men rubrikerna är inför förändrades. Följande delar är uppdaterade i detta nyhetsbrev:
Enligt UNHCR är nu drygt 14 miljoner människor på flykt undan kriget i Ukraina. Av dessa är över åtta miljoner människor internflyktingar, vilket betyder att de ännu inte lämnat landet. Drygt sex miljoner människor har lämnat Ukraina, varav 3,4 miljoner har tagit sig till Polen. Av de människor som lämnat Ukraina är 90 % kvinnor och barn. Unicef räknar med att 55 barn per minut drivs på flykt undan kriget i Ukraina. FN rapporterar att hälften av Ukrainas befolkning på 24 miljoner människor kommer att vara beroende av nödhjälp de närmaste månaderna
Det cirkulerar en del rykten om att en stor mängd skyddssökande återvänder till Ukraina. Enligt statistik från UNHCR har 1,8 miljoner skyddssökande återvänt till Ukraina. Organisationen påpekar dock att man inte kan se en trend att ett flertal återvänder.
UNHCR om återvändande
Anledningarna till att ukrainare registreras som inresande i landet kan vara många. Exempelvis reser vissa in i landet enbart för att hämta ägodelar som blivit kvar i hemmet, andra reser in i landet för att delta i striderna. Det är viktigt att komma ihåg att denna grupp flyktingar skiljer sig åt från det vanliga flyktingmottagandet vi ser i Sverige, då denna grupp inte är belagd med reseförbud. Vi kommer alltså få räkna med att skyddssökande i större utsträckning kommer att röra sig mellan länder i Europa.
Migrationsverket har kommit med en ny prognos och nu är verkets huvudscenario att Sverige kommer att ta emot 80 000 skyddssökande innan året är slut. Detta är en längre prognos än tidigare, då huvudscenariot var 76 000 skyddssökande innan halvårsskiftet. Migrationsverket betonar dock att prognosen är mycket osäker och detta beror framförallt på två faktorer:
Sverige hade onsdagen 2022-05-18 tagit emot 37 464 skyddssökande från Ukraina. Av det totala mottagandet beräknas 9 % vara barn i förskoleålder och 27 % barn i skolålder, upp till 18 år. Av det totala mottagandet är 651 ensamkommande barn. I dagsläget kommer cirka 98 % av de ensamkommande barnen till Sverige tillsammans med en anknytningsperson, släkt eller vän, alternativt anländer till en anknytningsperson som redan är bosatt i Sverige.
I Västra Götalandsregionen har kommunerna tagit emot totalt 4 494 skyddssökande, varav 120 ensamkommande barn. Länet har 8703 skyddssökande kvar att ta emot enligt gällande länstal (angående länstal, se ovan under rubriken Nytt lagförslag).
Lerums kommun har uppskattningsvis tagit emot omkring 60-70 skyddssökande från Ukraina fram till idag. Dessa är bosatta i ”eget boende”, bland annat hos vänner och släktingar. Ett flertal bor också i frivillighem.
Migrationsverket har av regeringen fått i uppdrag att ta fram ett nytt lagförslag, vilket ska beslutas om 1:e juli 2022. Syftet med lagen är att få till en jämn spridning av personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet över alla landets kommuner. Fördelningsnyckeln kommer sannolikt att i stora drag likna den som används i Bosättningslagen, men med vissa mindre justeringar. Den kommer bland annat att ta hänsyn till invånarantal, förutsättningar på arbetsmarknaden och antal asylsökande i kommunen. Modellen kommer också ta hänsyn till hur många skyddssökande som är bosatta i eget boende eller i något av Migrationsverkets boenden.
Fram till dess att en ny lagstiftning finns på plats för att reglera en jämn fördelning mellan alla landets kommuner så ska Migrationsverket utgå från läns- och kommuntal i sin fördelning av skyddssökande med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Läns- och kommuntalen utgår ifrån att Sverige tar emot 76 000 skyddssökande som faller inom ramen för massflyktsdirektivet. Länstalet och kommuntalet är fastslagna och Västra Götaland ska ta emot 13 197 skyddssökande med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Lerums kommuns kommuntal är 486 skyddssökande. Läns och kommuntalet gäller i dagsläget bara fram till 1 juli 2022, då ny fördelningsmodell finns med i lagförslaget. Vad som händer med kvarvarande platser som inte är använda när beslut fattas om den nya lagen är fortsatt okänt. Eventuellt brinner dessa platser inne.
I lagrådsremissen framgår att den föreslagna förändringen enbart kommer att innebära att ansvaret för boendet förskjuts från Migrationsverket till kommunerna. Migrationsverket föreslås behålla huvudansvaret för den skyddssökande, exempelvis genom att verket behåller ansvaret för själva mottagandet, anvisningsprocessen till en kommun, samt handläggningen av dagersättning.
Regeringen
Det finns idag fortsatt oklarheter kring detta lagförslag och vi följer utvecklingen noga. Kommunen är proaktiv och sammanställer frågor löpande till Migrationsverket. Förordningarna väntas publiceras i början av juni och då hoppas vi kunna presentera en tydligare bild av hur mottagandet kommer att se ut. Angående fördelningsnyckeln så förväntas den redovisas 2022-05-31. Föreslagna kommuntal kommer att publiceras 2022-06-17.
Kommunen förbereder sig inför mottagande av skyddssökande utifrån det nya lagförslaget. I detta arbete tittar vi på kommunala lokaler som skulle kunna tas i bruk för detta ändamål. Vi har också ett webbformulär på kommunens hemsida där vi efterlyser boenden som privatpersoner önskar att hyra ut till kommunen (www.lerum.se/ukraina). Kraven för sådan uthyrning är att bostaden har en egen ingång, samt kök och badrum.
Vid frågor angående uthyrning, skicka ett mail till denna adress: bostad.fastighet@lerum.se
I början av mars 2022 angav Migrationsverket att de var i behov av stöd med att ordna tillfälliga boendeplatser i evakueringsboenden i kommunerna i storstadsregionerna. Lerums kommun förberedde för ett sådant mottagande och iordningställde ett hundratal platser på evakueringsboenden i kommunen.
Det är Migrationsverket som har huvudansvaret för skyddssökande med uppehållstillstånd utifrån massflyktsdirektivet och Migrationsverket står för alla kostnader för att driva evakueringsboendet. Det är enbart Migrationsverket som kan anvisa personer till evakueringsboenden.
I början av april gjorde Migrationsverket anspråk på 35 boendeplatser på evakueringsboende i Lerums kommun. De skyddssökande anlände till Lerums kommun 2022-03-31 och 2022-04-01.
De skyddssökande lämnade Lerums kommun 2022-04-13 och 2022-04-14. Majoriteten flyttade vidare till Migrationsverkets anläggningsboenden i andra kommuner. Ett antal frivillighem i Lerums kommun tog dock emot sammanlagt elva av de skyddssökande som tidigare bott på evakueringsboendet.
Migrationsverket meddelade den 2022-04-08 att antalet Ukrainska flyktingar minskar. Deras bedömning är att behovet av tillfälliga boenden är mindre och man behöver minska antalet evakueringsplatser. Beslutet att inte använda evakueringsboenden i Lerums kommun gäller tillsvidare. Situationen kan dock förändras med kort varsel och kommunen står beredd att snabbt öppna evakueringsboenden igen.
Kommunens ansvar för målgruppen skyddssökande från Ukraina utgörs idag av skolgång för barn i skolålder, upp till 18 år, samt att erbjuda förskola.
Kommunens mottagningsenhet Start Lerum tar emot alla nyanlända elever som inte gått i svensk skola tidigare. Eleverna kartläggs utifrån Skolverkets kartläggningsmaterial och de får möjlighet att lära sig grunderna i svenska språket, innan eleverna börjar i sina ordinarie skolor ute i kommunen.
Barn från tre år har rätt att delta i allmän förskola om 15 timmar i veckan. Om föräldern/föräldrarna arbetar har de också möjlighet till förskola under tiden föräldrarna arbetar, samt för restiden till och från arbetet. Barn till arbetssökande föräldrar har rätt till 15 timmar förskola i veckan.
Varje måndag klockan 12.30-15 anordnar Lerums kommun informationsmöten i Tingshuset i Lerum. Mötena vänder sig i första hand till skyddssökande från Ukraina, men alla är välkomna. Mötenas upplägg är följande:
Vill din organisation/förening/samfund berätta om er verksamhets aktiviteter? Kontakta då Lovisa Johansson enligt kontaktuppgifter ovan. Vi kommer att be er presentera er själva och den verksamhet ni representerar, men framförallt att berätta om era aktiviteter. Varje verksamhet får omkring tre minuter för sin presentation.
Flera samverkansområden med civilsamhället är aktiva, såsom:
Någon form av språkvänsverksamhet kommer också att starta upp till hösten.
Kommunen har fått en del frågor från civilsamhällesorganisationer och föreningar kring vad som gäller angående försäkringar för målgruppen skyddssökande med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Här följer kommunens svar:
När det gäller flyktingar enligt Massflyktsdirektivet och på vilket sätt de omfattas av svenska socialförsäkringar (hälso-, sjukvård samt tandvård) får man information via migrationsverket.
När det gäller kommunens möjlighet att teckna ytterligare försäkringsskydd så kan det ske via kommunens kollektiva olycksfallsförsäkring, där huvudsakligen försäkringsskydd för barn och ungdomar tecknas. Detta har kommunen valt att göra under rubriken ” Asylsökande/nyanlända som saknar folkbokföringsort, som bor i Lerums kommun, 0-19 år, heltid”.
Uppdaterade delar i detta nyhetsbrev är:
Migrationsverket har av regeringen fått i uppdrag att ta fram ett nytt lagförslag, vilket ska beslutas om 1:e juli 2022. Syftet med lagen är att få till en jämn spridning av personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet över alla landets kommuner. Fördelningsnyckeln kommer sannolikt att i stora drag likna den som används i Bosättningslagen, men med vissa mindre justeringar. Den kommer bland annat att ta hänsyn till invånarantal, förutsättningar på arbetsmarknaden och antal asylsökande i kommunen. Modellen kommer också ta hänsyn till hur många personer som är bosatta i eget boende eller i något av Migrationsverkets boenden.
Fram till dess att en ny lagstiftning finns på plats för att reglera en jämn fördelning mellan alla landets kommuner så ska Migrationsverket utgå från läns- och kommuntal i sin fördelning av skyddssökande med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Läns- och kommuntalen utgår ifrån att Sverige tar emot 76 000 skyddssökande som faller inom ramen för massflyktsdirektivet. Länstalet är fastslaget och Västra Götaland ska ta emot 13 197 skyddssökande med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Kommuntalet är fortsatt ett förslag och ska fastställas senast 16:e maj. Lerums kommuns föreslagna kommuntal är 486 skyddssökande. Hur fördelningsnyckeln kommer att se ut efter/om den nya lagen träder i kraft är alltså fortsatt inte känt för kommunerna.
Det är oklart hur kommunens ansvar kommer att se ut utifrån det nya lagförslaget. Eventuellt kan det komma vissa förändringar även i Lag (1994: 137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA), vilket kan innebära en viss förskjutning av ansvar för målgruppen från Migrationsverket till kommunen.
Det finns idag många oklarheter kring detta lagförslag och vi följer utvecklingen noga. Kommunen är proaktiv och sammanställer frågor löpande till Migrationsverket.
Kommunens ansvar för målgruppen skyddssökande från Ukraina utgörs idag av skolgång för barn i skolålder (upp till 18 år), samt att erbjuda förskola.
Kommunens mottagningsenhet Start Lerum tar emot alla nyanlända elever som inte gått i svensk skola tidigare. Eleverna kartläggs utifrån Skolverkets kartläggningsmaterial och de får möjlighet att lära sig grunderna i svenska språket, innan eleverna börjar i sina ordinarie skolor ute i kommunen.
Barn från tre år har rätt att delta i allmän förskola om 15 timmar i veckan. Om föräldern/föräldrarna arbetar har de också möjlighet till förskola under tiden föräldrarna arbetar, samt för restiden till och från arbetet. Barn till arbetssökande föräldrar har rätt till 15 timmar förskola i veckan.
Enligt UNHCR är nu drygt 13 miljoner människor på flykt undan kriget i Ukraina. Av dessa är 7,7 miljoner människor internflyktingar, vilket betyder att de ännu inte lämnat landet. Nästan 6 miljoner människor har lämnat Ukraina, varav 3,2 miljoner har tagit sig till Polen. Av de människor som lämnat Ukraina är 90 % kvinnor och barn. Unicef räknar med att 55 barn per minut drivs på flykt undan kriget i Ukraina.
Migrationsverket har kommit med en ny prognos och nu är verkets huvudscenario att Sverige kommer att ta emot 80 000 skyddssökande innan året är slut. Detta är en längre prognos än tidigare, då huvudscenariot var 76 000 skyddssökande innan halvårsskiftet. Migrationsverket betonar dock att prognosen är mycket osäker och detta beror framförallt på två faktorer: 1, hur situationen i Ukraina utvecklas och 2, hur de stora mottagarländerna klarar av sitt mottagande.
Sverige hade onsdagen 2022-05-11 tagit emot 36 672 skyddssökande från Ukraina. Av det totala mottagandet beräknas 9 % vara barn i förskoleålder och 27,5 % barn i skolålder (upp till 18 år). Av det totala mottagandet är 647 ensamkommande barn. I dagsläget kommer ca 98 % av de ensamkommande barnen till Sverige tillsammans med en anknytningsperson, släkt eller vän, alternativt anländer till en anknytningsperson som redan är bosatt i Sverige.
I Västra Götalandsregionen har kommunerna tagit emot totalt 4 494 skyddssökande. Länet har 8703 skyddssökande kvar att ta emot enligt gällande länstal. Angående länstal, se ovan under rubriken Nytt lagförslag.
Lerums kommun har uppskattningsvis tagit emot omkring 50-60 skyddssökande från Ukraina fram till idag. Dessa är bosatta i ”eget boende”, bland annat hos vänner och släktingar. Ett flertal bor också i frivillighem.
Västragötalandsregionen anordnar minimässor/jobbmässor tillsammans med Help Ukraine Gothenburg
I början av mars 2022 angav Migrationsverket att de var i behov av stöd med att ordna tillfälliga boendeplatser i evakueringsboenden i kommunerna i storstadsregionerna. Lerums kommun förberedde för ett sådant mottagande och iordningställde ett hundratal platser på evakueringsboenden i kommunen.
Det är Migrationsverket som har huvudansvaret för skyddssökande med uppehållstillstånd utifrån massflyktsdirektivet och Migrationsverket står för alla kostnader för att driva evakueringsboendet. Det är enbart Migrationsverket som kan anvisa personer till evakueringsboenden.
I början av april gjorde Migrationsverket anspråk på 35 boendeplatser på evakueringsboende i Lerums kommun. De skyddssökande anlände till Lerums kommun 2022-03-31 och 2022-04-01.
De skyddssökande lämnade Lerums kommun 2022-04-13 och 2022-04-14. Majoriteten flyttade vidare till Migrationsverkets anläggningsboenden i andra kommuner. Ett antal frivillighem i Lerums kommun tog dock emot sammanlagt elva av de skyddssökande som tidigare bott på evakueringsboendet.
Migrationsverket meddelade den 2022-04-08 att antalet Ukrainska flyktingar minskar. Deras bedömning är att behovet av tillfälliga boenden är mindre och man behöver minska antalet evakueringsplatser. Beslutet att inte använda evakueringsboenden i Lerums kommun gäller tillsvidare. Situationen kan dock förändras med kort varsel och kommunen står beredd att snabbt öppna evakueringsboenden igen.
Kommunen förbereder sig inför mottagande av skyddssökande utifrån det nya lagförslaget. Läs mer under rubriken Nytt lagförslag. I detta arbete tittar vi på kommunala lokaler som skulle kunna tas i bruk för detta ändamål. Vi har också ett webbformulär på kommunens hemsida där vi efterlyser boenden som privatpersoner önskar att hyra ut till kommunen.
Formulär på lerum.se/ukraina
Kraven för sådan uthyrning är att bostaden har en egen ingång, samt kök och badrum.
Vid frågor angående uthyrning skicka ett mail till denna adress: bostad.fastighet@lerum.se
Varje måndag klockan 12.30-15 anordnar Lerums kommun informationsmöten i Tingshuset i Lerum. Mötena vänder sig i första hand till skyddssökande från Ukraina, men alla är välkomna. Mötenas upplägg är följande:
Vill din organisation/förening/samfund berätta om er verksamhets aktiviteter? Kontakta då Lovisa Johansson enligt kontaktuppgifter ovan. Vi kommer att be er presentera er själva och den verksamhet ni representerar, men framförallt att berätta om era aktiviteter. Varje verksamhet får omkring tre minuter för sin presentation.
Flera samverkansområden med civilsamhället är aktiva, såsom:
Någon form av språkvänsverksamhet är också på väg att starta upp. Jag återkommer med mer information om detta så snart jag kan.
Kommunen har fått en del frågor från civilsamhällesorganisationer och föreningar kring vad som gäller angående försäkringar för målgruppen skyddssökande med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Här följer kommunens svar:
När det gäller flyktingar enligt Massflyktsdirektivet och på vilket sätt de omfattas av svenska socialförsäkringar (hälso-, sjukvård samt tandvård) får man information via migrationsverket.
När det gäller kommunens möjlighet att teckna ytterligare försäkringsskydd så kan det ske via kommunens kollektiva olycksfallsförsäkring, där huvudsakligen försäkringsskydd för barn och ungdomar tecknas. Detta har kommunen valt att göra under rubriken ” Asylsökande/nyanlända som saknar folkbokföringsort, som bor i Lerums kommun, 0-19 år, heltid”.
Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina ser vi nya flyktingströmmar i Europa. Ett stort antal människor har tvingats lämna sina hem och en del av dessa tar sig vidare till Sverige och Lerums kommun för att söka skydd.
Den 4:e mars 2022 beslutade EU att för första gången aktivera massflyktsdirektivet. Direktivet innebär att personer som omfattas av lagen ska erbjudas uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. Uppehållstillståndet gäller fram till 4 mars 2023 för alla, oavsett när i tid man ansökt om tillståndet. Om situationen kvarstår kan EU fatta beslut om förlängning av tillståndet för ytterligare två år.
En flykting som omfattas av Massflyktsdirektivet kan också välja att söka asyl i Sverige. Just nu har Migrationsverket beslutsstopp och verkställighetsstopp gällande asylärenden från Ukraina, då de avvaktar för att se hur situationen i landet utvecklas. Ett uppehållstillstånd utifrån en asylansökan är tillfälligt enligt den nya Utlänningslagen. Uppehållstillstånd ges på 13 månader eller tre år, beroende på uppehållstillståndsstatus. Uppehållstillståndet kan vid behov förlängas och kan även bli permanent om vissa krav uppfylls.
En individ som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och/eller är asylsökande omfattas av Lag (1994: 137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA). Det innebär att det är Migrationsverket som ansvarar för att bland annat ordna boende och betala ut dagersättning till de skyddssökande som är i behov av det.
Migrationsverket har av regeringen fått i uppdrag att ta fram ett nytt lagförslag, vilket ska beslutas om 1:e juli 2022. Syftet med lagen är att få till en jämn spridning av personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet över alla landets kommuner. Fördelningsnyckeln kommer sannolikt att i stora drag likna den som används i Bosättningslagen, men med vissa mindre justeringar. Den kommer bland annat att ta hänsyn till invånarantal, förutsättningar på arbetsmarknaden och antal asylsökande i kommunen. Modellen kommer också ta hänsyn till hur många personer som är bosatta i eget boende eller i något av Migrationsverkets boenden.
Fram till dess att en ny lagstiftning finns på plats för att reglera en jämn fördelning mellan alla landets kommuner så ska Migrationsverket utgå från läns- och kommuntal i sin fördelning av skyddssökande med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Läns- och kommuntalen utgår ifrån att Sverige tar emot 76 000 skyddssökande som faller inom ramen för massflyktsdirektivet. Länstalet är fastslaget och Västra Götaland ska ta emot 13 197 skyddssökande med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Kommuntalet är fortsatt ett förslag och ska fastställas senast 16:e maj. Lerums kommuns föreslagna kommuntal är 486 skyddssökande. Hur fördelningsnyckeln kommer att se ut efter/om den nya lagen träder i kraft är alltså fortsatt inte känt för kommunerna.
Det är oklart hur kommunens ansvar kommer att se ut utifrån det nya lagförslaget. Eventuellt kan det komma vissa förändringar även i Lag (1994: 137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA), vilket kan innebära en viss förskjutning av ansvar för målgruppen från Migrationsverket till kommunen.
Det finns idag många oklarheter kring detta lagförslag och vi följer utvecklingen noga. Kommunen är proaktiv och sammanställer frågor till Migrationsverket. Nedan följer viktig fråga och svar från den senaste veckan:
Kommunens ansvar för målgruppen skyddssökande från Ukraina utgörs idag av skolgång för barn i skolålder (upp till 18 år), samt att erbjuda förskola.
Kommunens mottagningsenhet Start Lerum tar emot alla nyanlända elever som inte gått i svensk skola tidigare. Eleverna kartläggs utifrån Skolverkets kartläggningsmaterial och de får möjlighet att lära sig grunderna i svenska språket, innan eleverna börjar i sina ordinarie skolor ute i kommunen.
Barn från tre år har rätt att delta i allmän förskola om 15 timmar i veckan. Om föräldern/föräldrarna arbetar har de också möjlighet till förskola under tiden de arbetar, samt för restiden till och från arbetet.
Enligt UNHCR är nu drygt 13 miljoner människor på flykt undan kriget i Ukraina. Av dessa är 7,7 miljoner människor internflyktingar, vilket betyder att de ännu inte lämnat landet. 5,6 miljoner människor har lämnat Ukraina, varav tre miljoner har tagit sig till Polen. Av de människor som lämnat Ukraina är 90 % kvinnor och barn. Unicef räknar med att 55 barn per minut drivs på flykt undan kriget i Ukraina.
FN rapporterar att hälften av Ukrainas befolkning (24 miljoner människor) kommer att vara beroende av nödhjälp de närmaste månaderna.
Migrationsverket har kommit med en ny prognos och nu är verkets huvudscenario att Sverige kommer att ta emot 80 000 skyddssökande innan året är slut. Detta är en längre prognos än tidigare, då huvudscenariot var 76 000 skyddssökande innan halvårsskiftet. Migrationsverket betonar dock att prognosen är mycket osäker och beror framförallt på två faktorer: 1, hur situationen i Ukraina utvecklas och 2, hur de stora mottagarländerna klarar av sitt mottagande.
Sverige hade onsdagen 2022-05-04 tagit emot 35 648 skyddssökande från Ukraina. Av det totala mottagandet beräknas 9 % vara barn i förskoleålder och 27,5 % barn i skolålder (upp till 18 år). Av det totala mottagandet är 632 ensamkommande barn. I dagsläget kommer ca 98 % av de ensamkommande barnen till Sverige tillsammans med en anknytningsperson (släkt eller vän), alternativt anländer till en anknytningsperson som redan är bosatt i Sverige.
I Västra Götalandsregionen har kommunerna tagit emot totalt 4 418 skyddssökande. Länet har 8779 skyddssökande kvar att ta emot enligt gällande länstal (angående länstal, se ovan under rubriken Nytt lagförslag).
Lerums kommun har uppskattningsvis tagit emot omkring 50-60 skyddssökande från Ukraina fram till idag. Dessa är bosatta i ”eget boende”, bland annat hos vänner och släktingar. Ett flertal bor också i frivillighem.
I början av mars 2022 angav Migrationsverket att de var i behov av stöd med att ordna tillfälliga boendeplatser i evakueringsboenden i kommunerna i storstadsregionerna. Lerums kommun förberedde för ett sådant mottagande och iordningställde ett hundratal platser på evakueringsboenden i kommunen.
Det är Migrationsverket som har huvudansvaret för skyddssökande med uppehållstillstånd utifrån massflyktsdirektivet och Migrationsverket står för alla kostnader för att driva evakueringsboendet. Det är enbart Migrationsverket som kan anvisa personer till evakueringsboenden.
I början av april gjorde Migrationsverket anspråk på 35 boendeplatser på evakueringsboende i Lerums kommun. De skyddssökande anlände till Lerums kommun 2022-03-31 och 2022-04-01.
De skyddssökande lämnade Lerums kommun 2022-04-13 och 2022-04-14. Majoriteten flyttade vidare till Migrationsverkets anläggningsboenden i andra kommuner. Ett antal frivillighem i Lerums kommun tog dock emot sammanlagt elva av de skyddssökande som tidigare bott på evakueringsboendet.
Migrationsverket meddelade den 2022-04-08 att antalet Ukrainska flyktingar minskar. Deras bedömning är att behovet av tillfälliga boenden är mindre och man behöver minska antalet evakueringsplatser. Beslutet att inte använda evakueringsboenden i Lerums kommun gäller tillsvidare. Situationen kan dock förändras med kort varsel och kommunen står beredd att snabbt öppna evakueringsboenden igen.
Kommunen förbereder sig inför mottagande av skyddssökande utifrån det nya lagförslaget (läs mer under rubriken ”Nytt lagförslag”). I detta arbete tittar vi på kommunala lokaler som skulle kunna tas i bruk för detta ändamål. Vi har också ett webbformulär på kommunens hemsida där vi efterlyser boenden, helst under 1-3 år, som privatpersoner önskar att hyra ut till kommunen,
www.lerum.se/ukraina.
Kraven för sådan uthyrning är att bostaden har en egen ingång, samt kök och badrum. Vid frågor angående uthyrning skicka ett mail till denna adress: bostad.fastighet@lerum.se
Varje måndag klockan 13-15 anordnar Lerums kommun informationsmöten i Tingshuset i Lerum. Mötena vänder sig i första hand till nyanlända skyddssökande från Ukraina, men alla är välkomna. Mötenas upplägg är följande:
Vill din organisation/förening/samfund berätta om er verksamhets aktiviteter? Kontakta då Lovisa Johansson enligt kontaktuppgifter ovan. Vi kommer att be er presentera er själva och den verksamhet ni representerar, men framförallt att berätta om era aktiviteter. Varje verksamhet får omkring tre minuter för sin presentation.
Flera samverkansområden med civilsamhället är nu aktiva, såsom:
Någon form av språkvänsverksamhet är också på väg att starta upp. Jag återkommer med mer information om detta så snart jag kan.
Kommunen har fått en del frågor från civilsamhällesorganisationer och föreningar kring vad som gäller angående försäkringar för målgruppen skyddssökande med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Här följer kommunens svar:
När det gäller flyktingar enligt Massflyktsdirektivet och på vilket sätt de omfattas av svenska socialförsäkringar (hälso-, sjukvård samt tandvård) får man information via migrationsverket.
När det gäller kommunens möjlighet att teckna ytterligare försäkringsskydd så kan det ske via kommunens kollektiva olycksfallsförsäkring, där huvudsakligen försäkringsskydd för barn och ungdomar tecknas. Detta har kommunen valt att göra under rubriken ” Asylsökande/nyanlända som saknar folkbokföringsort, som bor i Lerums kommun, 0-19 år, heltid”.
Håller för närvarande stängt
Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina ser vi nya flyktingströmmar i Europa. Ett stort antal människor har tvingats lämna sina hem och en del av dessa tar sig vidare till Sverige och Lerums kommun för att söka skydd.
Den 4 mars 2022 beslutade EU att för första gången aktivera massflyktsdirektivet. Direktivet innebär att personer som omfattas av lagen ska erbjudas uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. Uppehållstillståndet gäller fram till 4 mars 2023 för alla, oavsett när i tid man ansökt om tillståndet. Om situationen kvarstår kan EU fatta beslut om förlängning av tillståndet för ytterligare två år.
En flykting som omfattas av Massflyktsdirektivet kan också välja att söka asyl i Sverige. Just nu har Migrationsverket beslutsstopp och verkställighetsstopp gällande asylärenden från Ukraina, då de avvaktar för att se hur situationen i landet utvecklas. Ett uppehållstillstånd utifrån en asylansökan är tillfälligt enligt den nya Utlänningslagen. Uppehållstillstånd ges på 13 månader eller tre år, beroende på uppehållstillståndsstatus. Uppehållstillståndet kan vid behov förlängas och kan även bli permanent om vissa krav uppfylls.
En individ som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och/eller är asylsökande omfattas av lagen om mottagande av asylsökande med flera. Det innebär att det är Migrationsverket som ansvarar för att bland annat ordna boende och betala ut dagersättning till de skyddssökande som är i behov av det.
Migrationsverket har av regeringen fått i uppdrag att ta fram ett nytt lagförslag, vilket ska beslutas om 1 juli 2022. Syftet med lagen är att få till en jämn spridning av personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet över alla landets kommuner. Fördelningsnyckeln kommer sannolikt att i stora drag likna den som används i Bosättningslagen, men med vissa mindre justeringar. Den kommer bland annat att ta hänsyn till invånarantal, förutsättningar på arbetsmarknaden och antal asylsökande i kommunen. Modellen kommer också ta hänsyn till hur många personer som är bosatta i eget boende eller i något av Migrationsverkets boenden.
Det finns idag många oklarheter kring detta lagförslag och vi följer utvecklingen noga. Vi är också proaktiva och sammanställer frågor till Migrationsverket. Läns- och kommuntalen utgår ifrån att Sverige tar emot 76 000 skyddssökande som faller inom ramen för massflyktsdirektivet.
Länstalet är fastslaget och Västra Götaland ska ta emot 13 197 flyktingar med uppehållstillstånd enligt Massflyktsdirektivet. Kommuntalet är fortsatt ett förslag och ska fastställas senast 29:e april. Lerums kommuns föreslagna kommuntal är 486 personer. Sannolikt kommer en större omflyttning av skyddssökande i landet ske under tidig höst, enligt detta utjämnande system.
Det är oklart hur kommunens ansvar kommer att se ut utifrån det nya lagförslaget. Eventuellt kan det komma vissa förändringar även i lagen om mottagande av asylsökande med flera, vilket kan innebära en viss förskjutning av ansvar för målgruppen från Migrationsverket till kommunen.
Kommunens ansvar för målgruppen skyddssökande från Ukraina utgörs idag av skolgång för barn i skolålder, upp till 18 år, och att erbjuda förskola.
Kommunens mottagningsenhet Start Lerum tar emot alla nyanlända elever som inte gått i svensk skola tidigare. Eleverna kartläggs utifrån Skolverkets kartläggningsmaterial och får möjlighet att lära sig grunderna i svenska språket, innan elever börjar i sin ordinarie skola ute i kommunen.
Barn från tre år har rätt att delta i allmän förskola om 15 timmar i veckan. Om föräldern eller föräldrarna arbetar har de också möjlighet till förskola under tiden de arbetar, samt för restiden till och från arbetet.
Enligt UNHCR är nu nästan 13 miljoner människor på flykt undan kriget i Ukraina. Av dessa är 7,7 miljoner människor internflyktingar, vilket betyder att de ännu inte lämnat landet. 5,1 miljoner människor har lämnat Ukraina, varav 2,6 miljoner har tagit sig till Polen. Av de människor som lämnat Ukraina är 90 procent kvinnor och barn.
FN rapporterar att hälften av Ukrainas befolkning som är 24 miljoner människor kommer att vara beroende av nödhjälp de närmaste månaderna.
Migrationsverket har kommit med en ny prognos och nu är verkets huvudscenario att Sverige kommer att ta emot 80 000 skyddssökande innan året är slut. Detta är en längre prognos än tidigare, då huvudscenariot var 76 000 skyddssökande innan halvårsskiftet.
Sverige hade 27 april 2022 tagit emot 34 395 skyddssökande från Ukraina. Av det totala mottagandet beräknas 10 procent vara barn i förskoleålder och 28 procent barn i skolålder,upp till 18 år.
Lerums kommun har uppskattningsvis tagit emot omkring 50-60 skyddssökande från Ukraina fram till idag. Dessa är bosatta i eget boende, bland annat hos vänner och släktingar. Ett flertal bor också i frivillighem.
I början av mars 2022 angav Migrationsverket att de behövde stöd med att ordna tillfälliga boendeplatser i evakueringsboenden i storstadsregionernas kommuner. Lerums kommun förberedde för ett sådant mottagande och gjorde iordning ett hundratal platser på evakueringsboenden i kommunen.
Det är Migrationsverket som har huvudansvaret för skyddssökande med uppehållstillstånd utifrån massflyktsdirektivet och Migrationsverket står för alla kostnader för att driva evakueringsboendet. Det är enbart Migrationsverket som kan anvisa personer till evakueringsboenden.
I början av april 2022 gjorde Migrationsverket anspråk på 35 boendeplatser på evakueringsboende i Lerums kommun. De skyddssökande kom till Lerums kommun 31 mars och 1 april 2022.
De skyddssökande lämnade Lerums kommun 13-14 april 2022. Majoriteten flyttade vidare till Migrationsverkets anläggningsboenden i andra kommuner. Ett antal frivillighem i Lerums kommun tog dock emot sammanlagt elva av de skyddssökande som tidigare bott på evakueringsboendet.
Migrationsverket meddelade 8 april 2022 att antalet Ukrainska flyktingar minskar. Deras bedömning är att behovet av tillfälliga boenden är mindre och att antalet evakueringsplatser behöver minskas fram till 29 april. Fram till angivet datum behöver Lerums kommun inte ha en beredskap för att ta emot skyddssökande i evakueringsboenden. Situationen kan dock förändras med kort varsel och kommunen är förberedda på att snabbt öppna evakueringsboenden igen.
Varje måndag klockan 13-15 anordnar Lerums kommun informationsmöten i Tingshuset i Lerum. Mötena vänder sig i första hand till nyanlända skyddssökande från Ukraina, men alla är välkomna. Mötenas upplägg är följande:
Vill din organisation eller förening berätta om er verksamhets aktiviteter? Kontakta då flyktingsamordnaren. Vi kommer att be er presentera er själva och den verksamhet ni representerar, men framförallt att berätta om era aktiviteter. Varje verksamhet får omkring tre minuter för sin presentation.
Flera samverkansområden med civilsamhället är nu aktiva, såsom:
Någon form av språkvänsverksamhet är också på väg att starta upp. Kommunen återkommer med mer information om detta så snart vi kan.
Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina ser vi nya flyktingströmmar i Europa. Ett stort antal människor har tvingats lämna sina hem och en del av dessa tar sig vidare till Sverige och Lerums kommun för att söka skydd.
Den 4 mars 2022 beslutade EU att för första gången aktivera massflyktsdirektivet. Direktivet innebär att personer som omfattas av lagen ska erbjudas uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. Uppehållstillståndet gäller fram till 4 mars 2023 för alla, oavsett när i tid personen ansökt om tillståndet. Om situationen kvarstår kan EU fatta beslut om förlängning av tillståndet för ytterligare två år.
En flykting som omfattas av massflyktsdirektivet kan också välja att söka asyl i Sverige. Just nu har Migrationsverket beslutsstopp och verkställighetsstopp för asylärenden från Ukraina, då de avvaktar för att se hur situationen i landet utvecklas. Ett uppehållstillstånd utifrån en asylansökan är tillfälligt enligt den nya utlänningslagen. Uppehållstillstånd ges på 13 månader eller tre år, beroende på uppehållstillståndsstatus. Uppehållstillståndet kan vid behov förlängas och kan även bli permanent om vissa krav uppfylls.
En individ som har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och/eller är asylsökande omfattas av lagen om mottagande av asylsökande med flera. Det innebär att det är Migrationsverket som ansvarar för att bland annat ordna boende och betala ut dagersättning till de skyddssökande som behöver det.
Migrationsverket har av regeringen fått i uppdrag att ta fram ett nytt lagförslag, vilket ska beslutas om 1 juli 2022. Syftet med lagen är att få en jämn spridning av personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet över alla landets kommuner. Fördelningsnyckeln kommer sannolikt i stora drag likna den som används i bosättningslagen, men med vissa mindre ändringar. Den kommer bland annat att ta hänsyn till invånarantal, förutsättningar på arbetsmarknaden och antal asylsökande i kommunen. Modellen kommer också ta hänsyn till hur många personer som är bosatta i eget boende eller i något av Migrationsverkets boenden.
Det finns idag många oklarheter runt lagförslaget och kommunen följer utvecklingen noga. Vi är också proaktiva och sammanställer frågor till Migrationsverket. Läns- och kommuntalen är framtagna utifrån att utvecklingen följer Migrationsverkets huvudscenario om ett totalt mottagande på 76 000 skyddssökande, som faller inom ramen för massflyktsdirektivet, innan halvårsskiftet.
Länstalet är bestämt och Västra Götaland ska ta emot 13 197 flyktingar med uppehållstillstånd enligt Massflyktsdirektivet. Kommuntalet är fortsatt ett förslag och ska bestämmas senast 29 april 2022. Lerums kommuns föreslagna kommuntal är 486 personer. Sannolikt kommer en större omflyttning av skyddssökande i landet göras under tidig höst, enligt detta utjämnande system.
Det är oklart hur kommunens ansvar kommer att se ut utifrån det nya lagförslaget. Eventuellt kan det komma vissa förändringar även i lagen om mottagande av asylsökande med flera, vilket kan innebära en viss förskjutning av ansvar för målgruppen från Migrationsverket till kommunen.
Enligt UNHCR är nu tolv miljoner människor på flykt undan kriget i Ukraina. Av dessa är 7,1 miljoner människor internflyktingar, vilket betyder att de ännu inte lämnat landet. Fem miljoner människor har lämnat Ukraina, varav 2,6 miljoner har tagit sig till Polen.
Sverige hade onsdagen 2022-04-20 tagit emot 32 228 skyddssökande från Ukraina. Migrationsverkets huvudscenario är att Sverige kommer att ta emot 76 000 skyddssökande från Ukraina fram till halvårsskiftet. Migrationsverket bedömer nu att vi inte når upp till 76 000 sökande förrän under hösten. Lerums kommun har uppskattningsvis tagit emot omkring 50-60 skyddssökande från Ukraina fram till idag. Dessa är bosatta i eget boende, bland annat hos vänner och släktingar. Ett flertal bor också i frivillighem.
I början av mars 2022 angav Migrationsverket att de behövde stöd med att ordna tillfälliga boendeplatser i evakueringsboenden i storstadsregionernas kommuner. Lerums kommun förberedde för ett sådant mottagande och gjorde iordning ett hundratal platser på evakueringsboenden i kommunen.
Det är Migrationsverket som har huvudansvaret för skyddssökande med uppehållstillstånd utifrån massflyktsdirektivet och Migrationsverket står för alla kostnader för att driva evakueringsboendet. Det är enbart Migrationsverket som kan anvisa personer till evakueringsboenden.
I början av april 2022 gjorde Migrationsverket anspråk på 35 boendeplatser på evakueringsboende i Lerums kommun. De skyddssökande kom till Lerums kommun 31 mars och 1 april 2022.
De skyddssökande lämnade Lerums kommun 13-14 april 2022. Majoriteten flyttade vidare till Migrationsverkets anläggningsboenden i andra kommuner. Ett antal frivillighem i Lerums kommun tog dock emot sammanlagt elva av de skyddssökande som tidigare bott på evakueringsboendet.
Migrationsverket meddelade 8 april 2022 att antalet Ukrainska flyktingar minskar. Deras bedömning är att behovet av tillfälliga boenden är mindre och att antalet evakueringsplatser behöver minskas fram till 29 april. Fram till angivet datum behöver Lerums kommun inte ha en beredskap för att ta emot skyddssökande i evakueringsboenden. Situationen kan dock förändras med kort varsel och kommunen är förberedda på att snabbt öppna evakueringsboenden igen.
Varje måndag klockan 13-15 anordnar Lerums kommun informationsmöten i Tingshuset i Lerum. Mötena vänder sig i första hand till nyanlända skyddssökande från Ukraina, men alla är välkomna. Mötenas upplägg är följande:
Vill din organisation eller förening berätta om er verksamhets aktiviteter? Kontakta då flyktingsamordnaren. Vi kommer att be er presentera er själva och den verksamhet ni representerar, men framförallt att berätta om era aktiviteter. Varje verksamhet får omkring tre minuter för sin presentation.
Flera samverkansområden med civilsamhället är nu aktiva. Här är ett urval av dem:
Barnaktiviteter och öppen förskola är på gång, ett första planeringsmöte är bokat till 26 april 2022. Någon form av språkvänsverksamhet kommer också att starta. Flyktinsamordnaren återkommer med mer information om detta så snart som möjligt.
E-post: lovisa.johansson@lerum.se
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se