Här kan du läsa om hur du gör för att ansöka om plats i förskola eller pedagogisk omsorg. Du får även information om hur du säger upp en befintlig plats.
Barn i åldern 1–5 år har rätt till förskola eller pedagogisk omsorg när du arbetar eller studerar. Du ansöker om plats på förskola eller pedagogisk omsorg via e-tjänsten.
Är du föräldraledig för annat barn, har graviditetspenning, är sjukskriven eller arbetslös har barnet rätt till förskola eller pedagogisk omsorg i 15 timmar i veckan. Är du sjukskriven kan ditt barn ibland få gå fler timmar än 15. Du kan kontakta rektorn på ditt barns förskola om det är aktuellt.
Pedagogisk omsorg innebär att en dagbarnvårdare tar emot barn i sitt eget hem. Dagbarnvårdarna inom samma område jobbar i arbetslag och träffas med jämna mellanrum tillsammans med barnen. När den ordinarie dagbarnvårdaren inte jobbar tar någon annan dagbarnvårdare i arbetslaget hand om ditt barn.
I första hand blir ditt barn erbjuden plats utifrån vad du har önskat. I andra hand blir ditt barn erbjuden plats utifrån närheten till hemmet.
Om du accepterar en erbjuden plats som du inte ansökt om kan du stå kvar i turordningen till de förskolor eller pedagogisk omsorg som du ansökt om. När ditt barn omplaceras på ett av de alternativ du angett i ansökan så tas ditt barn bort från turordningen.
Du kan välja att tacka nej till en erbjuden plats och stå kvar i turordningen. Det gäller så länge den plats du erbjudits inte är till någon av de förskolor och pedagogisk omsorg du ansökt om.
Vill du byta förskola eller pedagogisk omsorg ansöker du om en ny plats via e-tjänsten. Om ditt barn byter plats inom kommunal verksamhet ska du inte säga upp platsen, den flyttas automatiskt.
Om du ska flytta till kommunen skriver du den nya adressen och datum för planerad inflytt.
Om du är folkbokförd i en annan kommun kan du ansöka om plats även om familjen inte ska flytta hit. Du erbjuds plats när alla barn som bor i kommunen är placerade och vi ser att det finns platser kvar. Om det finns särskilda skäl kan barnet efter prövning erbjudas plats i Lerums kommun.
Om ni har gemensam vårdnad och barnet bor växelvis mellan er ansöker ni om en gemensam plats. Om bara en av er behöver plats så räcker det att en av er ansöker.
Om ditt barn behöver särskilt stöd vänder du dig i första hand till barnets lärare på förskolan eller rektor.
I förskolorna i Lerums kommun används systemet Unikum för dokumentation av barnets skolgång.
Unikum
Verksamheterna drivs i olika former, exempelvis kooperativ eller föreningar. Läs mer om hur du ansöker på respektive förskolas och familjedaghems webbplats.
I Lerums kommun finns fristående förskolor och pedagogisk omsorg som har annan huvudman än kommunen.
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se