Gemensamt för kommunala förskolor i Gråbo
Gråbo förskolor består av sex olika förskolor. Det finns några gemensamma saker som gäller för alla förskolorna.
Introduktion
Introduktionssamtal
Du får veta vilken förskola ditt barn placerats på via e-post. När det närmar sig första dagen på förskolan kontaktar personalen er. Då får du veta på vilken hemvist eller avdelning som ditt barn ska gå och tid för introduktionssamtal. På introduktionssamtalet får du berätta om ditt barn och du får information om hur introduktionen kommer att gå till. Vi på förskolan vill att du som vårdnadshavare får insyn och känner dig delaktig i hur förskolan fungerar.
Under introduktionen följer du ditt barn på förskolan när verksamheten pågår som vanligt. När du är med ditt barn i förskolan och skapas en relation till personalen, förskolans miljö och till de andra barnen. Ditt barn får då bättre möjligheter till en trygg och positiv start på sin tid i förskolan. När du samverkar med förskolan gynnas ditt barns utveckling och lärande.
Första introduktionsveckan
Under den första introduktionsveckan är du och barnet på förskolan mellan klockan 9-13.30. Den tiden kan variera beroende på hur introduktionen går. Det är du som ansvarar för ditt barn under den första veckan, exempelvis att byta blöja, trösta och delta i lek. Det görs i nära samverkan med personalen och barngruppen.
Andra introduktionsveckan
Under den andra veckan lämnar du barnet på förskolan ungefär mellan klockan 9-15. Den tiden kan också variera beroende på hur introduktionen går. Under den här veckan har du möjlighet att arbeta eller studera. Du behöver vara tillgänglig om du skulle behöva hämta barnet tidigare.
Lunch
Första dagen bjuder förskolan dig på lunch. De andra dagarna kan du köpa lunch och betala med Swish. Lunch till dig som vårdnadshavare beställs i köket på morgonen.
Lämpliga kläder
Vi kommer att vara utomhus även under introduktionsperioden. Tänk därför på att ha lämpliga kläder både till dig och ditt barn.
Samarbete
Er roll som vårdnadshavare är viktig för oss i förskolan. Det är ni som känner ert barn bäst och tillsammans ska vi på förskolan samarbeta för att göra ert barns tid på förskolan meningsfull och positiv. Det ger barnet möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar och behov. Enligt läroplanen ska personalen tydligt visa vilka mål som finns för utbildningen i förskolan.
Stödfunktioner
På förskolorna inom Gråbo förskolor jobbar olika stödfunktioner. De stödfunktioner som finns är en pedagogisk samordnare, specialpedagog, administratör och vaktmästare.
Kontakta stödfunktioner
Pedagogisk samordnare
Den pedagogiska samordnaren stöttar, utmanar och utvecklar den pedagogiska kvaliteten i arbetet med barnens utveckling och lärande.
Telefon: 0302-52 19 24
Adress: Röselidsvägen 1, Gråbo
Specialpedagog
Specialpedagogen jobbar förbyggande och praktiskt med barn i behov av extra anpassningar och särskilt stöd.
Telefon: 0302-52 19 14
Adress: Röselidsvägen 1, Gråbo
Administratör
Administratören finns i förskoleexpeditionen på Rösekullens förskola. Hennes arbetsuppgifter är att vara ett administrativt stöd för rektorer, förskollärare och annan pedagogisk personal.
Telefon: 0302-52 19 06
Adress: Röselidsvägen 1, Gråbo
Likabehandlingsplan
Enligt diskrimineringslagen och skollagen måste förskolan jobba för att inga barn ska bli utsatta för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Förskolan ska också jobba för att barnen ska ha lika rättigheter och möjligheter. Det är det som kallas likabehandlingsarbete. Om du vill ha Gråbo förskolors likabehandlingsplan kan du kontakta rektorn på ditt barns förskola.
Läroplanen för förskolan beskriver hur förskolor ska jobba med likabehandling. Förskolorna ska bland annat motverka diskriminering på grund av:
- kön och könsöverskridande identitet eller uttryck
- etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning
- funktionsnedsättning
- sexuell läggning
- ålder.
Kvalitetsarbete
Gråbo förskolor arbetar med olika pedagogiska verktyg. Det görs för att se till att utbildningen följer målen i läroplanen för förskolan och att utbildningen har en god kvalitet. Det görs med jämna mellanrum och kallas för systematiskt kvalitetsarbete. I det arbetet utvärderar förskolan:
- vilka förutsättningar arbetslaget ger för att barnen ska lära sig
- hur miljön i förskolan bidrar till att barnen utvecklas och lär sig
- barnens tidigare erfarenheter och kunskaper
- vad barnen utforskar och hur de lär sig
- vad barnen uppfattar som intressant, roligt och meningsfullt
- vilka möjligheter barnen har för att vara delaktiga och ha inflytande.
Kompassen
Kompassen är Gråbo förskolors underlag för systematiskt kvalitetsarbete. Kompassen består av tre delar. De är kartläggning, mittuppföljning och utvärdering och uppföljning.
Kartläggning
Varje hemvist gör en kartläggning i augusti-september. Kartläggningen är en planering för kommande år. Den ska visa vad barnen är intresserade av och vad de försöker förstå. Det kan ge idéer för vad verksamheten ska jobba med under året, utifrån Gråbo förskolors valda och hemvistens egna utvecklingsområden.
Mittuppföljning
Varje vinter görs en mittuppföljning. Det görs för att utveckla utbildningen och lärmiljön och ge bättre förutsättningar för barnen att utvecklas och lära sig. Under mittuppföljningen tittar förskolan på kartläggningen som gjordes i början av läsåret. Det görs för att se vilka mål som förskolan har nått och vilka mål som är kvar.
Utvärdering och uppföljning
Innan sommaren görs en utvärdering. Då tittar förskolan både på vårterminens arbete och på kartläggningen. I arbetet tittar pedagogerna på om utbildningen utvecklats enligt plan, vad som hänt och vilka förutsättningar barnen har fått för lärande och utveckling. Den här delen av Kompassen blir som ett förarbete inför kommande läsår.
Processdagbok
I arbetet med förskolans kvalitet används även något som kallas för processdagbok. Det är en typ av protokoll som pedagogerna använder varje vecka under gemensam planering och reflektionstid. Verktyget används för att planera, följa upp, utvärdera och utveckla undervisningen varje vecka.
Senast uppdaterad: