Elevhälsa och skolhälsovård
Alla barn och elever är olika, lär på olika sätt och har olika behov. Därför har Lerums kommun en skola för alla, en skola som anpassar lärmiljö och pedagogik efter barn och elevers behov. För varje skola och förskola finns tillgång till barn- eller elevhälsoteam som leds av respektive rektor.
Elevhälsan arbetar främst förebyggande och hälsofrämjande och är en viktig del i förskolornas och skolornas arbete med att ge särskilt stöd. Elevhälsan stödjer barnens och elevernas utveckling mot målen för utbildningen.
Lerums skolor och förskolor arbetar utifrån ett inkluderande förhållningssätt. Det innebär att alla barn och elever i möjligaste mån får sin utbildning på vald förskola eller skola och i sin ordinarie grupp eller klass. Arbetssättet syftar till att stärka barns och elevers känsla av tillhörighet.
Vilka jobbar i elevhälsan?
- Personal med specialpedagogisk kompetens. De kan vara specialpedagoger, speciallärare eller elevhälsopedagoger.
- Skolpsykologer.
- Skolsköterskor.
- Kuratorer.
- Det finns även tillgång till skolläkare.
Elevhälsoteamen kan se olika ut för olika förskolor och skolor.
Särskilt stöd
Alla barn och elever ska få den ledning och stimulans som de behöver så att de utifrån sina egna förutsättningar kan utvecklas så långt som möjligt. Barn och elever som behöver särskilt stöd för att nå målen för utbildningen ska få sådant stöd.
Det särskilda stödet ser lite olika ut i de olika skolformerna. Gemensamt är att arbetet grundar sig i kartläggningar av barnens och elevernas behov och kartläggningar av undervisningens lärmiljöer.
Har du frågor eller funderingar om stödet för ditt barn, börja alltid med att kontakta ansvarig pedagog. Det är alltid rektorn som har det yttersta ansvaret för att barn och elever får det särskilda stöd de har rätt till. Det är även rektorn som beslutar hur det särskilda stödet ska utformas.
Elevhälsan medverkar i arbetet i de allra flesta fall och bidrar då med sina olika specialistkompetenser som stöd till pedagoger och chefer. De arbetar även med särskilt stöd direkt till barn och elever.
Medicinsk insats inom elevhälsan
Den medicinska insatsen i elevhälsan i Lerums kommun är en gren inom hälso- och sjukvården. Den medicinska insatsen innebär att elevhälsan följer elevers tillväxt och utveckling och stöttar elever i frågor som rör skolan.
Skolan erbjuder eleverna hälsofrämjande och förebyggande insatser från förskoleklass till och med gymnasiet. Insatserna består av hälsobesök och vaccinationer enligt Basprogrammet i Lerum.
Vid hälsobesöken har skolsköterskan ett hälsosamtal med eleven. Vid det första besöket i förskoleklass får även vårdnadshavare följa med. Innan hälsobesöket lämnar vårdnadshavare en hälsouppgift och från och med årskurs 6 lämnar även eleven en hälsouppgift. Elevernas hälsa följs upp efter indivduella behov.
Både skolsköterska och skolläkare arbetar under sekretess. Information från hälsobesöket lämnas till vårdnadshavare. Besöken dokumenteras i Skolhälsovårdsjournalen. Du når skolläkaren genom skolsköterskan.
Kontakta en skolsköterska, skolpsykolog eller kurator
För att kontakta skolsköterska, kurator, skolpsykolog eller studie- och yrkesvägledare på en specifik skola, se respektive skolas webbsida.
Organisation
Ytterst ansvariga är kommunstyrelsen i Lerums kommun. Verksamhetschef och medicinskt ansvarig, som även är Lex Maria ansvarig, leder och ansvarar för skolhälsovården i kommunen. Kommunen köper skolläkarservice av Närhälsan i Lerum och Barn- och ungdomsmedicinska mottagningen i Lerum.
Basprogram för elevhälsans medicinska insats
Den medicinska insatsen i elevhälsan bemannas av skolsköterskor och skolläkare. Skolsköterskan erbjuder alla elever hälsobesök och vaccinationer enligt nedanstående basprogram. Efter bedömning av skolsköterskan kan tid till skolläkare erbjudas vid tillväxt-, utvecklings- och skolrelaterade hälsofrågor.
Större hälsobesök
- Förskoleklass: Hälsosamtal med elev och vårdnadshavare (hälsouppgift från vårdnadshavare). Undersökning av längd, vikt, syn och hörsel ingår.
- Årskurs 4: Hälsosamtal med elev (hälsouppgift från vårdnadshavare). Undersökning av längd, vikt och rygg.
- Årskurs 8: Hälsosamtal med elev (hälsouppgift från vårdnadshavare och elev). Undersökning av längd, vikt och rygg.
- Årskurs 1 på gymnasiet: Hälsosamtal med elev (hälsouppgift från elev). Undersökning av längd, vikt och vid behov syn, hörsel eller rygg.
Enklare mellanhälsobesök
- Årskurs 2: Enklare hälsobesök inklusive undersökning av längd och vikt.
- Årskurs 6: Enklare hälsobesök inklusive undersökning av längd, vikt och rygg
Elevens hälsa följs sedan upp efter individuella behov.
Hälsofrämjande i grupp
- Årskurs 4-5: Pubertetsamtal erbjuds för flickor och pojkar i grupp för sig och i samverkan med skolans lärare och utifrån skolans och elevernas behov.
Vaccinationer erbjuds enligt barnvaccinationsprogrammet
- Årskurs 2: Vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund.
- Årskurs 5: HPV vaccination, humant papillomvirus 2 doser.
- Årskurs 8: Vaccination mot difteri, stelkramp och kikhosta.
Senast uppdaterad: