Skolkort, inackordering, bidrag och förlängd undervisning
Här finns information om skolkort för resor till och från gymnasieskolan, inackorderingsbidrag, bidrag för studier på folkhögskola och information om förlängd undervisning. Informationen riktar sig till dig som gymnasieelev.
E-tjänster
- Ansök om skolkort eller anmäl förlorat eller defekt skolkort
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ansök om bidrag för studier vid folkhögskola
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ansök om ersättning vid förlängda studier på gymnasiet
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Ansökan om inackorderingstillägg för gymnasiestudier
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skolkort för elever på gymnasiet
Du har under din gymnasietid rätt till skolkort om resvägen mellan din bostadsadress och skolan är mer än sex kilometer. Du får skolkort till och med vårterminen det år du fyller 20 år. Från höstterminen det år du fyller 20 år får du själv betala dina resor till och från skolan.
Ansök om skolkort
Är du folkbokförd i Lerums kommun och studerar i kommunal eller fristående gymnasium i annan kommun ansöker du om skolkort via e-tjänsten. Skolkortet skickas hem från Västtrafik till din folkbokföringsadress.
För elever som är folkbokförda i Lerums kommun och studerar vid Lerums gymnasium delas skolkort ut på skolan.
Du ska ansöka om ett nytt skolkort inför varje nytt läsår.
Förlorat eller defekt skolkort
Är du folkbokförd i Lerums kommun och studerar vid Lerums gymnasium anmäler du det förlorade eller defekta skolkortet direkt till skolan.
Elever folkbokförda i Lerums kommun och som studerar i kommunal eller fristående skola i annan kommun anmäler förlorat eller defekt skolkort via e-tjänsten.
Det kostar 200 kronor att få ett nytt. Du betalar avgiften med faktura som skickas ut när du anmäler kortet förlorat. Är kortet defekt måste du skriva in kortnumret på ditt skolkort för att få ett nytt utan kostnad. Till dess att du får ditt nya skolkort får du ett tillfälligt skolkort på din skola.
Under tiden som du väntar på att ditt skolkort skickas hem ska du hämta ett tillfälligt skolkort på den skola du går på.
Skolkort för dig med funktionsnedsättning
Du studerar vid gymnasieskola men som på grund av varaktig funktionsnedsättning har svårt att förflytta dig på egen hand eller att resa med kollektivtrafiken kan ansöka om färdtjänst för resor mellan hem och skola.
Du som beviljats färdtjänst för resor till och från gymnasieskola kan ansöka om ersättning för det utlägg du gör i samband med dessa resor. Du ansöker om ersättning via Sektor utbildning. Kontakta kundcenter KomIn för att nå dem.
Inte folkbokförd i Lerums kommun
Är du inte folkbokförd i Lerums kommun men går på Lerums gymnasium ska du vända dig till din hemkommun som ansvarar för ditt skolkort.
Bidrag vid studier på folkhögskola
Du kan ansöka om bidrag för litteratur och skolmåltider under den tid du studerar vid folkhögskola. Det gäller dig som fyller 18 år under det kalenderår som kursen börjar, eller om du är äldre och saknar slutbetyg eller examensbevis från gymnasiet.
Bidragen för litteratur och skolmåltider kan du få vid studier som motsvarar gymnasieutbildning fram till och med våren det år du fyller 20 år.
- Litteratur ersätts med högst 2 603 kronor per år. Bidraget för litteratur baseras på Lerums kommuns budget för läromedel inom gymnasieskolan per läsår.
- Skolmåltider ersätts med högst 2 500 kronor per termin. Bidraget för skolmåltider baseras på Lerums kommuns budget för skolmåltider fördelat på antal undervisningsdagar i den egna gymnasieskolan.
Du ansöker om bidragen via e-tjänsten Ansök om bidrag för studier vid folkhögskola.
Förlängd undervisning
Med förlängd undervisning menas studier vid gymnasieskola för dig som inte har fullständiga betyg på tre år på ett nationellt program. Det omfattar även dig som erbjuds att gå om en årskurs inom samma program och inriktning.
Beslut om förlängd undervisning
Beslut om förlängd undervisning ska fattas utifrån gymnasieförordningens bestämmelser. Det gäller oavsett om du får ersättning eller inte. Innan skolan fattar beslut om åtgärder om förlängd undervisning, ska skolan pröva alla möjligheter för att eleven ska kunna gå klart hela gymasieprogrammet på avsedd tid.
Elever som läser mer än tre år för att de bytt program eller läst introduktionsprogram och därefter skrivits in på ett nationellt program berörs inte. Elever som läser ett fjärde tekniskt år efter att de avslutat teknikprogrammet berörs inte heller.
Ansökan och beslut om ersättning för förlängd undervisning
Ansökan om ersättning och underlag för beslut ska ha kommit in till Sektor utbildning, administrativa enheten, senast den 1 april under årskurs tre. Det gäller om det är ett treårigt program.
För att Lerums kommun ska kunna ta beslut om ersättning ska skolan skicka in ansökan och de underlag som framgår av e-tjänsten. Om ansökan inte kommer i tid prövar inte Lerums kommun rätten till ersättning för förlängd undervisning.
Ersättningen för de kvarvarande studierna grundas i hur många poäng de motsvarar. Priset per poäng avgörs i förhållande till programkostnaden för det aktuella programmet.
Om en elev börjat en kurs beräknas den ta kortare tid att slutföra än om eleven inte har börjat.
Om förlängningen beror på att eleven haft en längre sammanhängande frånvaro kan beloppet minskas. Det minskas med motsvarande om skolan fått ersättning under elevens frånvaro, utan att skolan har gjort specifika insatser för eleven.
Ersättning ges fram till dess att studierna avslutas med hänsyn till antal poäng och om eleven påbörjat kurser.
Inackorderingstillägg
Du kan söka inackorderingstillägg om du går i gymnasieskolan, gymnasial vuxenutbildning eller påbyggnadsutbildning till och med det första kalenderhalvåret det år du fyller 20 år.
Inackorderingstillägget är ett ekonomiskt bidrag till dina kostnader för inackordering och hemresor om du har lång eller besvärlig resväg till din skola. Med lång resväg menas att reseavståndet mellan din folkbokföringsadress och skolan är minst 40 kilometer. Med besvärlig resväg menas bland annat att den totala restiden är minst tre timmar per dag.
Observera att du inte har rätt till både inackorderingstillägg och skolkort mellan skola och hemort. Är du andrahandsmottagen, så kallat frisök, har du inte rätt till inackorderingstillägg.
Ansök om inackorderingstillägg
Ansökan om inackorderingstillägg gör du hos din hemkommun och du söker inför varje läsår. Tillägg kan också prövas i efterhand för närmast föregående termin. För att beviljas inackorderingstillägg krävs att du på grund av lång eller besvärlig resväg måste vara inackorderad på skolorten eller i dess närhet.
Utbetalning av inackorderingstillägg
Inackorderingstillägg beviljas normalt för fyra månader på höstterminen och fem månader på vårterminen. Utbetalning sker i efterskott månadsvis, vanligen sista bankdagen i månaden. Inackorderingstillägget för kalenderåret 2025 utbetalas med 1 960 kronor per månad. Beloppet utgör 1/30 av prisbasbeloppet. Prisbasbeloppet för 2025 är 58 800 kronor.
Senast uppdaterad: