Trafiklärarutbildningen är en yrkeshögskoleutbildning för dig som vill bli trafiklärare. Utbildningen är på 300 yrkeshögskolepoäng och läses under tre terminer. Examen ger möjlighet att ansöka hos Transportstyrelsen för godkännande som trafiklärare.
Just nu går det inte att söka till trafiklärare. Nästa utbildningsstart är januari 2023.
Detta yrke passar dig som vill göra skillnad på många plan. I ditt arbete som trafiklärare har du möjlighet att påverka trafiksäkerheten och att forma nya förare. Vidare ges du möjligheten att påverka attityder och beteenden hos trafikanter, och att bidra till minskad klimatpåverkan. I din roll som trafiklärare arbetar du i bil, i sal, digitalt och eventuellt med simulatorer. Du har möjlighet att vidareutbilda dig till fler inriktningar inom yrket, så som till exempel riskutbildare, motorcykellärare och tungutbildare med mera.
Utbildningen görs i Lerums vuxenutbildnings lokaler i Lerum. Vissa uppgifter görs med hjälp av digitala verktyg. Kurserna Lärande i arbete 1 och 2 är förlagda på trafikskola. Du kommer att läsa följande kurser:
1 poäng motsvarar en dags heltidsstudier. Under utbildningen har du lektioner på plats med lärare. Lektioner på distans via dator förekommer också.
Trafiklärarutbildningen utbildar trafiklärare med behörighet att undervisa i personbil, moped och att hålla i teorilektioner. Det finns goda möjligheter att du senare kan vidareutbilda dig inom yrket.
Du som har gymnasieexamen är välkommen att söka. Utöver grundläggande behörighet krävs särskild behörighet i svenska 2. Det finns även andra vägar in till denna utbildning. Du behöver ha B körkort för manuell växel eller likvärdigt utländskt körkort som gäller i Sverige. Du ska ha haft körkort i minst 18 månader.
Du kan läsa mer om behörighet på Myndigheten för Yrkeshögskolans webbplats
Här kan du läsa om stegen i ansökningsprocessen inför kursstart år 2023 till trafiklärare.
Ändringar kan komma att ske.
Syftet med körbedömningen är att säkerställa dina förutsättningar för studier så att du har en bra möjlighet att klara utbildningen och yrket som trafiklärare. I bilen medföljer körbedömaren, men även trafiklärarstudenter i utbildningssyfte. Du kommer att få köra en vit minibuss manuell växellåda märkt med texten Vi utbildar trafiklärare och Lerums kommuns logotyp.
Kort beskrivet innebär det att du förväntas kunna göra en del av en säkerhetskontroll, växla och bromsa fordonet, backa och parkera och köra miljömedvetet.
Du ska kunna placera bilen tydligt och visa din avsikt.
Du ska kunna visa att du förstår var, när och hur du ska titta i olika situationer.
Du ska också veta varför du behöver göra det och anpassa din körning och hastighet efter vad du ser.
Du ska förstå vilka risker som kan uppkomma i olika situationer, köra med tillräckliga säkerhetsmarginaler och kunna samspela med andra trafikanter på ett bra sätt.
Du ska kunna värdera din körning.
Det är en helhetsbedömning på din körning som görs och resultatet får du direkt i bilen. En del sökande förbereder sig genom att ta lektioner på trafikskola före körbedömningen. Inget krav, men ett tips för att få så bra resultat som möjligt.
Gruppintervjun beräknas ta cirka en timme. Det kommer att vara som mest fyra sökande och två bedömare vid varje tillfälle. Vi bedömer din insats utifrån kompetenserna nedan genom att du får göra en kort
presentation av dig själv och tillsammans i grupp ska ni lösa ett tilldelat Case.
I enlighet med paragraf MYHFS 2016:9, Myndigheten för yrkeshögskolan ska den studerande kunna visa följande kompetenser för yrkeshögskoleexamen med inriktning trafiklärare:
Vill du vara handledare för våra studerande i lärande i arbete, LIA. Kontakta då vår utbildningsledare Camilla Brenander för hjälp.
Telefon: 0302-52 08 10
Sms: 072-465 86 46
E-post: camilla.brenander@lerum.se
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se