Utgången mat blir favoriter på Lerums gymnasium
Felicia Lundqvist tänker globalt och agerar lokalt. Hennes gymnasiearbete går ut på att minska matsvinnet. Lokala ICA-handlaren reducerar sitt matsvinn med över hälften.
Felicia, som går klass SA3B på Lerums gymnasium, valde att fokusera på skolmaten och matsvinn i synnerhet för sitt gymnasiearbete. Först tog hon kontakt med skolans kökspersonal.
De nappade direkt och tyckte spontant att det var en jättekul grej.
Sedan gick hon över vägen till ICA Hallsås. Martin Zettergren driver butiken.
Det är ett fantastiskt projekt som låg helt i linje med vårt arbete att minska matsvinnet. Vi har verkligen ansträngt oss för att se över ordrar och försäljningsanalyser vilket reducerat matsvinnet till hälften. Med Felicias projekt når vi ännu längre. Vi har gått från fem soptunnor i veckan till två. Målet är en i veckan. Vi ser självklart att kommunens personal hellre hämtar mat för tillagning än mat för sopsortering. Det känns galet att slänga mat när många svälter. Vi handlare har också ett samhällsansvar.
Efter att ha förankrat projektet hos kommunens jurister och upphandlingsenhet, matsvinnet får inte påverka upphandlade leverantörers avtal, så kör nu Felicia, köket och ICA-butiken skarpt under tre veckor i mars. Två gånger i veckan hämtar Felicia och kökspersonal livsmedel på en vagn som passerat bäst-före-datum. Transporten de hundra meterna är miljövänlig.
En av kommunstyrelsens prioriterade mål är att genomföra effektiva klimatåtgärder för att minska kommunens klimatavtryck utan att försvåra för kommuninvånares vardagspussel. Felicias projekt går helt i linje med det. Sedan ser jag också en stor potential för henne att utveckla projektet till en hållbar affärsidé. Vi ska ha Sveriges bästa företagsklimat och stöttar gärna Felicia till att omsätta sina idéer till ett eget företag
, säger Arne Molander (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.
Det här är en utmaning för kökspersonalen på gymnasiet som till vardags lagar cirka 2000 portioner varje dag.
En uppskattad utmaning. Alla i köket är med på arbetet. Vi är vana att planera noga i högt tempo. Det här blir en extra rolig sporre i vårt arbete
, säger Riccie Sjöberg, kock och kontaktperson för Felicia.
Köket vet aldrig vad som kommer med vagnen från butiken.
Det är mycket frukt och grönsaker, grillad kyckling och bröd. Vi har även fått ost. Svinn-målet som vi erbjuder utöver ordinarie luncher kan vara allt från charkbricka till kycklingsallad.
Som rutin kollar alltid kökspersonalen att livsmedel som kommer till köket är fräscha och brukbara. Det är ingen skillnad från vanliga leveranser.
I gymnasiearbetet ingår att skriva rapport om projektet och dokumentera. Felicia har inriktning media och lägger upp filmer på egengjord webbplats.
Jag har som många andra haft klimatångest. Därför är det otroligt häftigt att det blivit så stort och uppskattat. Det är ett litet steg, men det gör skillnad
, säger Felicia som redan funderar på att kommersialisera sina erfarenheter i eget företag efter studenten.
Även sektorchef Emma Kjernald är imponerad.
Det här är ett spännande initiativ som kan lägga grunden för ett fortsatt hållbart samarbete och helt i linje med kommunens arbete med Agenda 2030. Jag vill också lyfta kökspersonalen som med stort engagemang tar sig an nya utmaningar och gör hela processen möjlig.
Det här är en del av Lerums kommuns arbete med Agenda 2030.