Full rusning på glädjefyllt lopp i Lerum
Med uppehåll och lagom temperatur för rörelse strålade människor samman på Bagges torg på givet klockslag under fredagsförmiddagen 26 april. Många var klädda i träningskläder, redo att få fart på endorfinerna inför Lerums första Glädjeloppet - ett nytt lopp för personer med funktionsvariation.
Motionärer värmde upp Bagges torg
Först var det verbal uppvärmning av politikerna och därefter tog Friskis i Lerum vid. Med hjälp av musik kom motionärerna i glad stämning inför det 2,5 kilometer långa loppet, som kryssade sig igenom centrala Lerum.
Jon Haraldsson, ordförande för stöd- och omsorgsnämnden talade om stämningen som präglade hela arrangemanget:
"Som jag fick berättat för mig – någon på Daglig verksamhet föreslog att loppet skulle heta Glädjeloppet, då det viktigaste är att vi har kul och att vi rör på oss tillsammans. Och det ringar in det jag har känt här idag – den glädje och lust som alla har bidragit med - motionärer, personal eller som åskådare".
Vincent Nordgren, ordförande för kultur- och fritidsnämnden tog upp den delaktighet och samhörighet som loppet bidrar till.
" I ett hållbart samhälle fokuserar vi på varje individs möjlighet att leva ett meningsfullt liv. Där alla känner sig som en del av samhället. Jag tycker det är så fint att vi i Lerum idag har ett lysande exempel på allt detta –
att den dagliga verksamheten Utsikten ordnar ett lopp för personer med funktionsvariationer".
Lopp initierat av kommunens dagliga verksamhet
Christian Sandgren, verksamhetschef för Arbetsliv och stöd gemensam kommenterar:
"Vi på Daglig verksamhet har glädjen att få arbeta på Friskis i Lerum två dagar i veckan, och det är ett så fint samarbete. Det var också i det samarbetet som frågan kom upp om vi skulle arrangera ett sådant här lopp. Vi tänker att vara med och skapa det här loppet är både är utvecklande och meningsfullt för våra deltagare, som Daglig verksamhet ju ska vara för våra deltagare".
Glädje som sprider sig
Daglig verksamhetdeltagaren Rasmus sprang loppet med en etta på bröstet. Han har det eftersom han har varit som en slags ambassadör för loppet. Han jobbar mycket på daglig verksamhet och har varit på Friskis i Lerum i flera år.
"Det var jätteroligt att vara med på loppet. Det var också roligt att få vara med och plocka bort banden längsmed banan efteråt också", säger Rasmus.
"Det är minst lika kul och viktigt att få vara med och återställa efteråt", berättar Marie Johansson, stödassistent på daglig verksamhet.
Rasmus och Marie deltog båda i loppet, och Marie vittnar om den glädje som loppet präglades av.
”Hela den här händelsen är så positiv för den här gruppen. Det var en väldigt speciell stämning på torget och runt på loppet idag. När vi var ute och plockade in banden kom en kvinna fram och frågade varför vi vara så glada. Hon hade upplevt att det hade varit så mycket glädje på torget. Det var så fint, och att vi arrangerar ett lopp för den här målgruppen kommer förhoppningsvis att ge ringar på vattnet” avslutar Marie.
Det här är en del av Lerums kommuns arbete med Agenda 2030.