Lerum uppmärksammas för sitt arbete för personer med demensdiagnos
Lerums kommun har en nära och unikt samarbete med Närhälsan i Lerum, för att tidigt ge bästa möjliga vård till personer med demensdiagnos.
En sömlös vård genom proaktiv samordnad individuell plan, SIP, förbättrar stödet till personer som nyligen fått demensdiagnos. Nu uppmärksammas kommunens arbete nationellt.
Att drabbas av demens är en enorm påfrestning för den drabbade - samt för anhöriga. Ett starkt samhälle där omsorgen är sömlös är av stor vikt för invånaren som ska kunna fokusera på sin hälsa och inte att navigera i vården eller leta dokumentation. Samarbetet med SIP ligger precis i linje med det vilket är mycket glädjande
, säger Jon Haraldsson (S), ordförande i stöd- och omsorgsnämnden.
I onsdags bjöds Lerums kommun och Närhälsan Lerum in till Svenskt Demenscentrums webbinarium ”Sömlös omsorg och vård” för att berätta om arbetet.
Vi erbjuder proaktiv SIP till samtliga individer som får en demensdiagnos. I Lerum finns en politisk satsning för stöd till personer med kognitiv svikt. Vi har sedan i år också två hälsolotsar anställda och erbjuder särskilda, icke biståndsbedömda mötesplatser för personer med demensdiagnos och deras anhöriga
, säger Anna Carlström, demenssjuksköterska i Lerums kommun.
SIP motverkar brister i samverkansdelarna för individer med demensdiagnos, framför allt i vårdövergångarna. SIP är ett verktyg för att arbeta proaktivt och för en jämlik vård för den enskilde och anhöriga. Alla verksamheter inom SAMLA (Samverkan Lerum Alingsås) ska erbjuda proaktiv SIP till alla personer som får en demensdiagnos, vilket ökar individens möjlighet till delaktighet och en planering för framtida vård och omsorg.
När en individ får demensdiagnos ska en fast vårdkontakt på vårdcentralen utses. Detta säkerställer individens behov av trygghet, kontinuitet, samordning och att säkerhet i vården tillgodoses.
Lerums kommun har även fått en förfrågan från Svenskt Demenscentrum om deltagande på nationellt webbinarium i oktober. Där kommer Jon Haraldsson (S) medverka för att berätta om det innovativa arbetet.
Fakta nationell demensstrategi
Socialstyrelsen har sedan maj 2023 ett uppdrag från regeringen om att ta fram ett underlag till en utvecklad nationell demensstrategi. Av uppdraget framgår att underlaget ska ligga till grund för regeringens arbete med att utveckla den nationella strategin för omsorg om personer med demenssjukdom. Underlaget ska omfatta demenssjukdomar och andra kognitiva sjukdomar som Socialstyrelsen bedömer som relevanta i sammanhanget samt väsentliga aspekter av såväl omsorg som hälso- och sjukvård och tandvård för personer med demenssjukdom. Även hälsofrämjande och förebyggande perspektiv ska beaktas i underlaget.
Det här är en del av Lerums kommuns arbete med Agenda 2030.