Aspenässkolan vann Växtrums salladstävling
Det blev Aspenässkolan som segrade i Växtrums salladstävling när finalen avgjordes på Stenkulan skola under fredagen. Växtrums extra bästa sallad, som vinnande klassen kallade sin anrättning, innehöll bland annat egenproducerad mozzarella, jordgubbar och rädisor.
Egen mozzarella
"Mozzarellan och såsen, som passar väldigt bra till, var nog det som avgjorde. I såsen har vi olivolja, vinäger, salt, peppar, basilika och lite citron", berättar Stella, Olivia, Stella och August som satte ihop den vinnande salladen innan juryns bedömning.
"Stort grattis till segern, för ett kreativt arbete och en riktigt bra sallad. Jag är så imponerad av alla som deltagit i den här tävlingen, elever som medarbetare, som tagit sig an uppgiften på ett fantastiskt och pedagogiskt sätt", säger Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande och även jurymedlem i tävlingen.
Tredje- och fjärdeklassare i Lerums kommun blev tidigare i år inbjudna att delta i salladstävlingen som går ut på att göra en god, vegetarisk sallad där minst hälften av ingredienserna ska vara egenodlade. Spelregler som väckt både kreativitet och intresse.
Arbete i flera skolämnen
I arbetet med att ta fram salladerna har eleverna jobbat på olika sätt. Gemensamt för alla är dock att de involverat salladen i flera olika skolämnen. Eleverna har bland annat arbetat med ämnesspecifika ord och instruerande texter, olika tekniska lösningar som en värmestyrd fläkt i odlingslådor, lärt sig om hur mat produceras och pollinatörernas viktiga roll.
Samarbete mellan olika delar av skolan har också varit nödvändigt. När det varit varmt och eleverna varit lediga har ett fritidshem fått hjälpa till att vattna. Även medarbetare i skolköken har bidragit i frågan om vad som funkar att odla. Det skulle ju vara enkelt och gå snabbt.
Av många läckra bidrag tog sig tre klasser till dagens final. Stenkulan från Stenkullen, Uddared från Tollered och Apenässkola från Lerum. Tre eller fyra elever ur varje finalklass skapade salladen på plats och serverade sedan juryn som fick sätta poäng i fyra kategorier:
- Hur klassen löst odlingen och arbetet
- Salladens namn och komposition
- Hur salladen ser ut
- Hur salladen smakar
Enligt juryn var det en väldigt jämn tävling men juryn beslutade sig för Aspenässkolans sallad med motiveringen – Salladen består av en stor del närodlade ingredienser och där gruppen har involverat många ämnesområden och moment, som har resulterat i en mycket god och fin sallad.
Alla finalklasser hade redan vunnit ett besök på Universum men vinnarna fick även ett presentkort på fika till hela klassen. Även om inte alla deltagande klasser vann priser så har de ändå fått med sig mycket ny kunskap. Bland annat om odling, ekosystem och växtnäring, vilket en av tävlingsdeltagarna kommenterade.
”Jag har lärt mig att det går att använda konstiga saker som bananskal, lakvatten och hönsbajs som näring till växterna. Äckligt men bra att växten är nöjd.”
Ett hållbart matår
Ett hållbart matår är Växtrums tema för året och med salladstävlingen ville Växtrum skapa engagemang kring odling på ett roligt sätt för barn, samtidigt som det är en del av Lerums kommuns arbete med Agenda 2030.
Det här är en del av Lerums kommuns arbete med Agenda 2030.