Högstadie- och gymnasieelever har tyckt till i LUPP
Elever i årskurs 8 och andra året på gymnasiet svarade hösten 2023 på en enkät om bland annat sin skolsituation, hälsa, trygghet och framtid. Nu är svaren sammanfattade i rapporten LUPP.
Hösten 2023 genomförde Lerum för första gången enkäten LUPP. LUPP står för Lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Det är en undersökning riktad till elever på högstadiet och gymnasiet. Eleverna fick svara på frågor om hur de ser på inflytande och demokrati, situationen i skolan, möjligheten till arbete, hälsa och trygghet, fritid och framtid.
85 procent är nöjda med livet
Göteborgsregionen har tagit fram en rapport med Lerums resultat. Här är några axplock från rapporten:
- Nio av tio i både årskurs 8 och 2 på gymnasiet är nöjda med sin fritid. Samtidigt uppger fyra av nio av ungdomarna i årskurs 2 på gymnasiet att det finns för få fritidsaktiviteter i deras närområde.
- Fler av eleverna i årskurs 2 på gymnasiet är nöjda med sin skolundervisning än i årskurs 8. I årskurs 8 är killarna mest nöjda.
- Var fjärde ungdom i årskurs 8 och var tredje i årskurs 2 på gymnasiet vill vara med och påverka i frågor som rör kommunen.
- Det är mer än dubbelt så vanligt att tjejerna i årskurs 8 upplever otrygghet i vardagsmiljön än killarna. Kollektivtrafiken och centrum är några av de mer otrygga områdena för båda åldersgrupperna. Eleverna i årskurs 8 upplever även skolan som mer otrygg jämfört med eleverna i gymnasiet.
- Den självskattade hälsan är betydligt sämre hos tjejer än killar. Många tjejer vittnar om stress.
- Ungefär 85 procent i båda åldersgrupperna uppger att de är ganska eller mycket nöjda med livet.
- Drygt 60 procent av ungdomarna i årskurs 2 på gymnasiet sommarjobbade den senaste sommaren.
- Ungefär sju av tio ungdomar i årskurs 8 räknar med att de kommer att läsa vidare efter grundskolan.
Vad unga tycker är viktigast
Vi frågade elever i årskurs 8 i Gråbo om vilket resultat av LUPP som de anser är viktigast. De tyckte att resultatet som visar att var tredje ungdom i årskurs 8 upplever att hen blivit mobbad, trakasserad eller utfryst det senaste halvåret – tjejer i större utsträckning än killar, var den enskilt viktigaste frågan. Otrygghet i vardagsmiljön, att hälsan hos tjejer är sämre än killar och möjligheten för elever att ha inflytande i skolan tyckte de också var viktigt.
Lerum är en av många kommuner i Göteborgsregionen som genomfört undersökningen. Du kan läsa hela rapporten via Göteborgsregionens webbplats.
LUPP, Ungas livssituation i Lerums kommun, gr.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.