Första slutprojektet för eleverna på byggnadsvård
Sedan i höstas finns utbildningen byggnadsvård på Lerums vuxenutbildning där kurser i bland annat måleri och finsnickeri ger eleverna baskunskaper inom byggnadsvård. De första eleverna avslutade sin utbildning under våren och hade som slutprojekt att renovera en av byggnaderna på Mellan Nääs.
Före och efter renovering
Färg och fönster
Det är det så kallade sophuset på Nääs som fått en välbehövlig renovering. Trasiga fönsterrutor har bytts ut och alla fönster har renoverats. Dessutom har fasaden skrapats och målats.
"Slutresultatet är väldigt bra och våra samarbetspartners på Nääs är väldigt nöjda med elevernas arbete. Både i slutprojektet och med övrigt arbete under året", säger Anna Hansson, som arbetar på Lerums vuxenutbildning och utbildar eleverna i måleri.
På Nääs finns många äldre träbyggnader som behöver underhållas och därför kan både utbildningen och Nääs dra nytta av samarbetet. Eleverna får en handledare på Nääs vars arbete de sedan får följa under utbildningens gång. Varje läsår ska avslutas med ett större projekt, där sophuset blev det första.
"Vi har haft fyra elever det här året och till hösten dubblar vi det antalet. Eleverna behöver inga direkta förkunskaper men det måste finnas ett intresse för byggnadsvård. Finns det intresset så har de säkert med sig grunderna som behövs", säger Anna Hansson och fortsätter.
"Eleverna som precis slutade hade ett stort eget driv och intresse för utbildningens innehåll. Att de både hade och fick med sig goda kunskaper visas genom att praktikplatserna valde att behålla dem under flera praktikperioder och några elever har även fått uppdrag hos samma företag över sommaren."
Tre praktikperioder
Praktiken är förlagd till tre tolvveckorsperioder och ska innehålla både måleri och finsnickeri. Gärna i kombination. Eleverna kan även byta praktikplats mellan perioderna för att få jobba med de olika delarna. En av de tre praktikperioderna är förlagd till Nääs och det vardagliga arbetet där.
"Vi har olika typer av praktikplatser men behöver fler företag som vill ta emot våra elever. Fler och fler företag jobbar med att renovera och restaurera och vi har elever med rätt intresse som möter branschens behov", säger Anna Hansson.
Även om utbildningen är ny så har det första året varit väldigt lyckat och Anna och hennes kollegor ser med tillförsikt mot framtiden.
"Vi som håller i utbildningen är nöjda, företagen vi samarbetar med är nöjda och även eleverna verkar nöjda med utbildningen så vi känner att vi har en bra grund som kan utvecklas till något ännu bättre över tid."
Det här är en del av Lerums kommuns arbete med Agenda 2030.