Sommarjobb och feriearbete
Här finns information om sommarjobb för dig som är över 18 år och feriearbete för dig som är född 2008 och 2009.

Sommarjobb för dig över 18
Är du en person som är bra på att inkludera andra och är trygg i dig själv? Har du förmåga att sprida glädje och vill skapa en bättre vardag för våra kommuninvånare? Inför somrarna annonserar vi olika typer av tjänster för sommarjobb. När annonserna finns länkar vi till dem här. Just nu söker vi inga fler personer inför sommaren 2025. Varmt välkommen inför nästa sommar.
Feriearbete för dig som är under 18 år
Feriearbete vänder sig till dig som är född 2008 och 2009 som är folkbokförd i Lerums kommun. Ansökningstiden för 2025 är över. Välkommen att ansöka 2026.
Arbetsuppgifter
Kommunen erbjuder ett antal ferieplatser inom kommunens verksamhet. I de flesta områden är det vanligt med städarbete. Det gäller även för arbeten inom barnomsorg och äldreomsorg. I äldreomsorgen får du inte delta i själva vårdarbetet. Du arbetar dagtid måndag-fredag och får timlön.
Vilka kan söka feriearbete?
Vi erbjuder dig som inte haft feriearbete tidigare och som gått ut årskurs 9 eller gått ditt första år på gymnasiet och inte har sysselsättning under sommaren. Du ska också vara folkbokförd i Lerums kommun.
Du kan söka om du
- Är elev som gått ut årskurs 9 och har lägst betyget E i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik.
- Är elev som gått ut årskurs 9 och inte har tillräckliga betyg i något eller några av dessa ämnen men genomgått lovskola på sommaren efter årskurs 9.
- Är gymnasieelev och har fullföljt ditt första år på gymnasiet på ett nationellt program eller på ett introduktionsprogram.
Bland dem som uppfyller kriterierna genomförs sedan lottning med alla som ansökt till respektive period. Om du deltagit i lovskolan ska du visa att du gått den enligt planering, snarast efter att lovskolan avslutats.
Om du får ett feriearbete
Svar om du fått ett feriearbete meddelas senast under vecka 17. När du blir erbjuden en plats kan du välja att tacka ja eller nej till platsen. Du kan inte byta till en annan arbetsplats om du får en plats som du inte vill ha.
Arbetstid, ledighet och sjukdom och lön
Arbetstid
Arbetstider är dagtid måndag-fredag och du är ledig på lördagar och söndagar. Vilken tid du börjar på morgonen varierar mellan de olika arbetsplatserna. Din handledare informerar dig om dina arbetstider innan du börjar arbeta. Du är ledig på midsommarafton, det brukar finnas möjlighet att arbeta in midsommarafton genom att arbeta en liten stund extra andra dagar. Prata med din handledare om vad som gäller på din arbetsplats. Resor till och från jobbet och lunch betalar du själv.
Ledighet
Ledighet beviljas inte. Arbetsplatserna har planerat för att du ska vara där de tre veckor som din anställning avser. Om du redan har mycket på gång under sommaren och du har svårt att tacka ja till hela perioden går din plats vidare till någon annan.
Sjukdom
Sjukdom eller läkarbesök är naturligtvis grund för frånvaro. Om du bli sjuk ringer du din arbetsplats och talar om det. Du behöver även skriva sjuk på din tidrapport för de dagar du varit sjuk.
Lön
- Lönen betalas ut den 27 varje månad. Om den 27 i månaden är på helgen får du lönen på den vardag som är närmast helgen.
- Period 1 får lön utbetald den 25 juli, period 2 får lön utbetald 27 augusti och period 3 får lön utbetald den 26 september.
- Du har timlön. Det betyder att du får lön för varje arbetad timme.
- Du rapporterar din arbetade tid på en blankett som finns på arbetsplatsen. Den lämnar sedan handledaren till den avdelning på kommunen som betalar ut lön.
- Lagen om sjuklön omfattar dig som feriearbetare. Eftersom du är anställd för en så pass kort period måste du ha börjat din anställning och varit anställd i minst 14 dagar för att ha rätt till sjuklön.
Lönen betalas ut via Nordea
Alla löner betalas ut via Nordea. För att du ska kunna få lön behöver du anmäla ditt konto till Nordea. Det gör du via Nordeas webbplats. Har du ett Nordeakonto kommer din lön in på den. Har du konto i en annan bank, anger du det i din anmälan.
Skatt för feriearbetare
Du behöver betala skatt som feriearbetare. Om du vet att du inte kommer tjäna över 24 873 kronor totalt under året kan du intyga det på ditt anställningsbevis som du skriver under. Då behöver inte arbetsgivaren dra någon skatt.
Vanliga frågor och svar om feriejobb
Fråga: Varför anställer kommunen feriearbetare?
Svar: Vi vill erbjuda kommunens ungdomar en sysselsättning under några sommarveckor. Dessutom är det ett bra tillfälle för oss att få visa vilka olika arbetsuppgifter som finns i en kommun.
Fråga: Hur vet jag att min ansökan tagits emot?
Svar: När du skickade din ansökan ska du ha fått en e-post som bekräftar att ansökan mottagits. Fick du ingen sådan e-post har din ansökan inte registrerats.
Fråga: Hur mycket tjänar jag per timma?
Svar: Lönen för 2024 är inte fastställd än men för 2023 var timlönen 85 kronor per timma inklusive semesterersättning för de ungdomar som fyllde 17 under året.
Fråga: Ersätter jag någon som är på semester?
Svar: Nej, feriearbetare är inte semestervikarier. Tanken är att arbetsplatsen med din hjälp ska kunna göra det lilla extra som inte hinns med annars.
Fråga: Hur vet jag var och när jag ska börja arbeta?
Svar: Senast vecka 17 får du besked om du har fått ett feriearbete. I första hand via den e-post-adress som du registrerat i din ansökan. Kontrollera extra noga att du anger rätt adress.
Du får också en kallelse till ett obligatoriskt informationsmöte med allmän info om feriearbete, Då får du också veta vem du ska kontakta på din arbetsplats för mer information om just din specifika arbetsplats. På informationsmötet skriver du också under ditt anställningsbevis och lämnar de intyg som krävs.
Kontakta kundcenter KomIn
Om du har frågor om feriejobb kan du kontakta Lerums kommuns kundcenter KomIn.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad: