Badplatser och vattentemperaturer
Det finns elva kommunala badplatser i Lerum. När du besöker någon av dem behöver du tänka på att parkera så att blåljusfordon kan ta sig fram. Du får ha med kopplad hund på en del av Aspen och Hjällsnäsvikens badplatser.
På webbplatsen Visit Lerum samlar vi närmare information om badplatserna i Lerums kommun.
Badplatserna i Lerums kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vattnet kontrolleras
Kommunen ansvarar för tillsyn, skötsel och provtagning av vattnet på de elva kommunala badplatserna. Kommunen tar vattenprover vid badplatserna under badsäsongen. Minst fyra prover tas vid varje badplats. Det första provet tas innan badsäsongens start i juni och sedan tas två prover i juli och ett i augusti. Vattenprovresultaten från de föregående fyra årens badsäsonger ligger till grund för badens klassificering som är:
- utmärkt
- bra
- tillfredsställande
- dåligt.
Skyltar vid badplatsen visar vilken vattenkvalitet badvattnet har. Badvattenklassificeringen ändras inte under badsäsongen. Om kvaliteten bedöms vara dålig utifrån senaste provtagningen, ska det finnas en skylt som avråder från bad.
I Lerums kommun anges badvattenkvaliteten för alla bad, det vill säga även för de åtta kommunala badplatserna som inte är EU-bad. Klassningen av kvaliteten baseras på vattenprover som tagits och analyserats enligt samma regler som gäller för EU-bad.
EU-bad
EU-bad är större offentliga badplatser med ett snitt på 200 badande per dag under badsäsongen. EU-bad har krav på provtagning av vattnet och inrapportering till Naturvårdsverket och EU. I Lerums kommun är Aspenäsbadet, Drängseredsbadet och Stamsjöbadet EU-bad.
Orsaker till dålig vattenkvalitet
Det finns mycket som kan påverka vattnets kvalitet. Dålig vattenkvalitet kommer ofta efter kraftiga regn. Orenat vatten rinner rakt ut i sjöar och vattendrag och regnet kan skölja ut föroreningar till vattendrag och stränder från marken som avföring från fåglar och andra djur.
Det är också möjligt att förorenat vatten förs till badplatsen vid vissa vind och strömriktningar. Då kan utsläpp från exempelvis reningsverk, enskilda avlopp och industrier påverka vattenkvaliteten. Kvaliteten på vattnet kan även försämras när många människor badar.
Annesjöns badplats
Badplatsen ligger tre kilometer norr om Gråbo vid Annesjön. Här finns flytbryggor, sopkärl och torrtoalett. Stranden består av sand och berg. Sjöbotten består av sand och dy. Annesjöbadet är en populär badplats för barnfamiljer. En liten parkering finns.
Adress: Annesjövägen 31, 443 40 Gråbo
Aspens badplats
Aspens badplats ligger i västra Lerum vid sjön Aspen. Här finns en betongbrygga och en flytbrygga med hopptorn. Det finns även grillplats, sopkärl och torrtoalett. Stranden består av gräs och sand. Sjöbotten består av sand. Under högsäsongen finns även en kiosk. Utanför badet ligger bojar i vattnet som avgränsar mot båttrafiken. Parkering och cykelställ finns i närheten. Begränsat med parkeringsplatser. Gångavstånd till pendelstation Aspedalen. Du får lov att ha med kopplad hund på en del av badplatsen, mer information finns på plats.
Adress: Strandvägen 2, 443 31 Lerum
Torskabottens badplats
Badplatsen ligger vid sjön Torskabotten, i södra delen av Tollered. Här finns flytbryggor, flotte, stegar, grillplats, sopkärl och torrtoa. Stranden består av sand och gräs. Sjöbotten består av sand. Det finns bänkar med bord. Det är en populär badplats för familjer. Parkering finns intill badplatsen.
Adress: Brännuddenvägen 8, 448 50 Tollered
Drängseredsbadet
Drängseredsbadet ligger centralt i Floda, vid Sävelången. Badplats med brygga och hopptorn. Tillgänglighetsramp byggs våren 2024. Det finns grillplats, sopkärl och en torrtoalett 100 meter från stranden. Stranden består av sand och gräs. Sjöbotten består av sand och lera. Utanför badet ligger bojar i vattnet som avgränsar mot båttrafiken. Stranden är populär bland barnfamiljer och har även grillplats vid stranden. En parkering finns 100 meter från badplatsen på andra sidan tågrälsen.
Adress: Trastvägen 1C, 448 35 Floda
Hjällsnäsvikens badplats
Hjällsnäsvikens badplats är en badplats vid Mjörn, 1,5 kilometer nordost om Gråbo, bredvid en båthamn. Stranden består av sand och gräs. Sjöbotten består av sand och sten och är långgrund. Grillplats finns. Inga parkeringsmöjligheter. Du får lov att ha med kopplad hund på en del av badplatsen, mer information finns på plats.
Adress: Bengts Land 20, 443 73 Gråbo
Hyltornas badplats
Hyltornas badplats ligger vid Sävelångens södra strand, i Floda. Här finns flytbryggor, grillplats, bänkar att fika vid och en torrtoalett. Badplatsen är populär bland familjer och har kvällssol. Begränsade parkeringsmöjligheter.
Adress: Floda strandväg 18, 448 34 Floda
Nääs badplats
Nääs badplats är en mysig och familjär badplats vid Sävelången. Här finns flytbrygga, grillplats och en liten sandstrand. Badplatsen har kvällssol och det finns torrtoalett.
Från parkeringen är det cirka tio minuters promenad till badplatsen.
Adress: Otto Salomons väg 18, 448 92 Floda
Prästens brygga
Badplatsen ligger i Sjövik vid sjön Mjörn. Det finns flytbryggor, sopkärl, grillplats och torrtoalett. Stranden består av gräs och sand. Sjöbotten består av sand och dy. Parkeringsplatser saknas.
Adress: Krokavägen, 443 45 Sjövik
Stamsjöns badplats
Badplatsen ligger vid Lilla Stamsjön söder om Lerum. Här finns flytbryggor, betongbrygga, hopptorn, sopkärl, grillplats och toaletter. Det finns också simstång och en ramp för bättre tillgänglighet. Stranden består av sand och gräs. Sjöbotten består av sand och dy. Badplatsen är populär men har stora gräsytor och gott om plats. Parkering för bil och cykelställ finns intill badplatsen.
Adress: Östra Stamsjövägen 12, 443 39 Lerum
Stora Lövsjöns badplats
Stora Lövsjöns badplats ligger ungefär fem kilometer nordväst om Gråbo. Här finns flytbryggor, stegar, sopkärl, grillplats och torrtoalett. Stranden består av sand, berg och gräs. Sjöbotten består av sand och dy. En liten parkering finns intill badplatsen.
Adress: Dammviksvägen 45, 443 71 Gråbo
Vällsjöbadet
Vällsjöbadet ligger vid Vällsjön i Slätthult, cirka fyra kilometer sydväst om Stenkullen. Här finns flytbrygga, omklädningshytt, sopkärl, torrtoa och hopptorn. Stranden består av sand och gräs. Sjöbotten består av sand och dy. Begränsade parkeringsmöjligheter.
Adress: Vällsjövägen 53, 443 95 Stenkullen
Karta över badplatser
Senast uppdaterad: