Stall och lantbruk
Det är Länsstyrelsen som har ansvar för djurskyddstillsynen. Det innebär bland annat att alla anmälningar om djur som far illa ska göras till Länsstyrelsen. Kommunen har dock ansvar för andra frågor kopplade till djurhållning, exempelvis gödsling.
Har du misstankar om att ett djur far illa? Då ska du anmäla det till Länsstyrelsen. Du kan även läsa mer om djurhållning och skyddtillsyn på Länsstyrelsens webbplats.
Länsstyrelsen Västra Götaland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hästgödsel
Hästgödsel ska förvaras så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. Avrinning eller läckage till omgivningen bör undvikas. Det innebär att gödsellagring direkt på mark är olämpligt om det finns risk att yt‑ eller grundvatten förorenas. Lagringen leder dessutom till utlakning av näringsämnen som kan användas på ett bättre sätt. Vanligen lagras gödseln på en betongplatta med stödmurar.
Har du bara några enstaka djur kan gödseln lagras i en container. Lagringsplatsen bör åtminstone vara så stor att gödslet kan lagras under perioder och väderleksförhållanden då spridning är förbjuden eller olämplig.
En tumregel kan vara att du ska ha kapacitet att lagra sex månaders produktion av gödsel.
Saknar du möjlighet att själv sprida gödseln bör du upprätta ett kontrakt med någon som har möjlighet att sprida den på jordbruksmark. Ett annat alternativ är att skriva ett avtal med någon som kan använda gödseln till jordförbättring eller energiproduktion.
Jordbruksföretag
Ett jordbruksföretag odlar, föder upp eller producerar exempelvis spannmål, köttdjur eller mejeriprodukter. För jordbruksföretag finns det särskilda regler. Bland annat krävs en tät lagringsplats för gödsel och tillräcklig kapacitet för lagringen. Lagringsplatsen ska vara så stor att du klarar en lagringstid på sex, åtta eller tio månader, beroende på vilket djurslag och antal djur du har.
Spridningsregler för gödsel
Inom ett nitratkänsligt område får ingen gödsel spridas mellan 1 november-28 februari. Under övrig tid finns specifika krav på hur gödselspridningen ska gå till. I Lerums kommun ligger Stora Lundby församling inom ett nitratkänsligt område.
Utanför nitratkänsligt område ska spridning av gödsel undvikas på frusen, snötäckt eller vattenmättad mark.
Mellan 1 december-28 februari får du sprida gödsel endast om nedbrukning kan genomföras samma dag.
Det finns även begränsningar för hur mycket näringsämnen som får tillföras till jordbruksmarken över tid och skyddsavstånd som måste hållas till vattendrag och sjöar.
Kontakt
Miljöenheten
Telefon: 0302-52 14 64
E-post: miljoenheten@lerum.se
Länsstyrelsen Västra Götaland
Telefon: 010-224 40 00
Senast uppdaterad: