Nyplantering i Växtrums matlabb
I matlabbet i Frödingslunden odlas ätbara växter under temat Ett hållbart matår. Under ledning av årets växtrumsdesigner Sara Bäckmo satte Växtrums volontärer och kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad (M) ner grödorna till fem olika maträtter.
I Växtrummet Frödingslundet pågår matlabbet. I de små lådor odlas grönsaker i olika typer av odlingsmaterial. Här finns ett titthål på sidan, där du kan följa vad som utvecklas och förändras under ytan.
I helgen fylldes fem stora lådor med grönsaker som ska användas till lika många maträtter. En odlingslåda för varje maträtt.
Jag vill visa hur enkelt det är att odla mat på en offentlig plats. Min förhoppning är att de som ser odlingarna blir inspirerade till att börja odla ätbara saker hemma, säger Sara Bäckmo, årets växtrumsdesigner.
Tillsammans med Växtrums volontärer var kommunstyrelsens ordförande Viktor Lundblad (M), med och planterade grödor.
Det är ett fantastiskt engagemang från alla volontärer. Växtrum är en viktig del i vår hållbara samhällsutveckling där vi skapar mötesplatser och inspiration, säger Viktor Lundblad (M), kommunstyrelsens ordförande.
Årets växtrumstema är en succé
I år har Växtrum satsat på ett tema som ligger i tiden - ett hållbart matår. Fokus ligger på ätbara växter som du kan odla själv.
Vi har fått ett väldigt bra gensvar på årets växtrumstema. Det är kul att det finns ett så stort intresse för att odla mat på egen hand och i egen täppa, berättar Mattias Christenson, projektledare Växtrum i Lerums kommun.
Mer information
Nyheten odla en hel maträttVäxtrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Växtrums tema 2024
Temat för 2024 är Ett hållbart matår. Vi vill fokusera på ätbara växter som vi kan odla själva; på en täppa, i en blomlåda eller i en kruka. Kopplingen mellan vad vi odlar och äter, självförsörjning och kunskap om närodlat, är mer aktuell idag än på länge. Men också för att dela och sprida glädje genom maten vi kan odla.
Årets växtrumsdesigner Sara Bäckmo
Sara Bäckmo är en av Sveriges största inspiratörer kring att odla ätbart. Hon har med stor entusiasm och pedagogik lockat tusentals svenskar att stoppa fingrarna i jorden. Som årets växtrumsdesigner 2024 inspirerar Sara och lär ut av sina odlings- och matkunskaper.
Det här är en del av Lerums kommuns arbete med Agenda 2030.