Odla en hel maträtt
Årets växtrumsdesigner Sara Bäckmo har valt ut fem maträtter som håller på att odlas i Växtrums matlabb i Frödingslunden. Camilla Karlsson, kock i ett av Lerums kommuns skolkök planerar maten tillsammans med Sara.
Köttfärssås och spagetti, falaffel, rödbetsburgare, vegetarisk chilli och ängamat kommer snart växa upp i fem stora odlingslådor i växtrummet Frödingslunden. Eller rättare sagt, de ingredienser som kan odlas till respektive rätt.
Exempelvis till rödbetsburgarna odlas: rödbetor, gräslök, potatis, gul lök, röd spetskål, morot och pepparrot.
I var sin odlingslåda odlar vi de grönsaker som behövs till respektive maträtt. Målet med odlingarna är att ge inspiration om hur mycket av en måltid du kan odla själv om du har en liten täppa, säger Sara Bäckmo, årets växtrumsdesigner.
I helgen ledde Sara planteringsarbetet i Frödlingslunden med volontärer från Växtrum och Viktor Lundblad (M) kommunstyrelsens ordförande.
Maträtter ur kommunens matbok
Sara har valt recepten ur Lerums kommuns matbok Ett hållbart matår, som producerades internt för några år sedan. Alla recept i boken har tagits fram av kommunens måltidsservice. De fem valda rätterna kommer att serveras i Lerums förskolor, skolor och äldreboenden i höst.
Sara samarbetar med Camilla Karlsson som arbetar som kock i ett av Lerums kommuns skolkök. Camilla planerar i sin tur maten tillsammans med verksamhetsutvecklare och köksmästare. Camilla är dessutom en årets växtrumsvolontärer.
Jag blev så sugen på årets växtrumstema och sökte som volontär. Temat passar också bra in på det arbete som görs varje dag i alla kommunens kök, så det ska bli kul att servera rätterna i höst. Att prata om maten från jord till bord är viktigt, då ökar kunskapen om var maten kommer ifrån och hur den odlas. Det ger också större respekt för maten på våra tallrikar, säger Camilla Karlsson, skolkökskock, Lerums kommun.
Mer information
Växtrums tema 2024
Temat för 2024 är Ett hållbart matår. Vi vill fokusera på ätbara växter som vi kan odla själva; på en täppa, i en blomlåda eller i en kruka. Kopplingen mellan vad vi odlar och äter, självförsörjning och kunskap om närodlat, är mer aktuell idag än på länge. Men också för att dela och sprida glädje genom maten vi kan odla.
Årets växtrumsdesigner Sara Bäckmo
Sara Bäckmo är en av Sveriges största inspiratörer kring att odla ätbart. Hon har med stor entusiasm och pedagogik lockat tusentals svenskar att stoppa fingrarna i jorden. Som årets växtrumsdesigner 2024 inspirerar Sara och lär ut av sina odlings- och matkunskaper.