Cykelmekaniker
Efter utbildningen kan du arbeta med enklare arbetsuppgifter som cykelreparatör. Idag cyklar allt fler, är mer miljömedvetna, tänker på hälsan och det finns ett stort behov av cykelreparatörer. Kunden är viktig och måste snabbt, noggrant och med bra service få sin cykel reparerad.
Utbildningens innehåll
Utbildning med språkstöd innebär att du samtidigt studerar yrkeskurser och svenska, både i skolan och ute på arbetsplatsen.
- Omfattning: heltid
- Längd: 25 veckor
- Poäng: 690
Utbildningen är studiemedelsberättigande. Det betyder att du kan ansöka om studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN.
Tycker du om att jobba med händerna och lära dig verkstadsteknik, lager och smörjning så är detta rätt utbildning för dig. Du kommer att få arbeta med verktyg och olika material. Du kommer att utföra enklare service och underhåll inom verkstad och cykelreparation. Du kommer att få kunskap om underhåll och miljö. Du kommer att lära dig om service och bemötande med kunder. På din praktik lär du dig mer om växeljustering och hydrauliska bromsar.
Kurser som ingår
Du läser Skolverkets nationella yrkeskurser på gymnasial nivå, med kurser från bland annat det industritekniska programmet.
- Orienteringskurs Studieplanering – KGYORI11A, 40 poäng
- Yrkessvenska – KGYORI11F, 100 poäng
- Verktygs- och materialhantering – VEKVEK0, 100 poäng
- Material och miljö – HVKMAE0, 100 poäng
- Service och bemötande 1 – SEVSEV01, 100 poäng
- Avhjälpande underhåll 1 – DRIAVH01, 100 poäng
Arbetsplatsförlagt lärande, APL
Utbildningen görs på ett företag, som arbetsplatsförlagt lärande. Praktikplatsen ordnas av skolan i samarbete med eleven. Du kommer att arbeta tillsammans med en handledare och följer din handledares arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen, eller att du arbetar på kvällar och helger. Du får vara inställd på restid till din arbetsplats. Du får ingen lön från företaget under utbildningen, men det är möjligt att ansöka om studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN.
Förkunskapskrav
För att kunna bli antagen gäller det att du:
- har lägst betyg E från sfi-kurs C eller motsvarande
- inte är klar med svenska som andraspråk på grundläggande nivå
- har förutsättningar att läsa en yrkesutbildning i kombination med studier i SFI/svenska som andraspråk på grundläggande nivå.
Kostnader för dig som student
Du som student kan behöva betala för kurslitteratur, resor och arbetskläder.
Ansökan
Du kan ansöka cirka fyra gånger per år med starter i januari, april, augusti och oktober. Utbudet kan vara olika från gång till gång. Du ansöker på Göteborgs Regionen, GRVux webbplats.
Mer information
Senast uppdaterad: