Kommunernas klimatlöften
Kommunernas klimatlöften är en satsning kopplat till Agenda 2030 som Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen Västra Götaland driver. Lerums kommun har antagit 20 klimatlöften att genomföra mellan år 2024–2026.
Bakgrunden är den regionala klimatstrategin med målet att Västra Götaland ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Med fossiloberoende menas att de totala utsläppen av växthusgaser i Västra Götaland ska minska med 80 procent från år 1990 till år 2030.
Lerums kommuns löften år 2024–2026
Vi finansierar investeringar genom grön obligation
Vi gör minst en investering genom grön obligation eller via gröna lån per år. Minst 50 procent av all nybyggnation och större ombyggnation av bostäder och lokaler har grön finansiering.
Gröna lån är öronmärkta för miljö- och klimatrelaterade investeringsprojekt. De första gröna lånen togs upp av Lerums kommun under 2024.
Löftet är kopplat till mål 8, 13 och 15 i Agenda 2030.
Vi minskar utsläppen tillsammans med näringslivet
Vi gör insatser tillsammans med näringslivet. Exempelvis genom att ta initiativ till samtal mellan företag om industriell symbios och driver gemensamma projekt för att minska utsläpp. Industriell symbios innebär att företag samarbetar så att överskott eller restprodukter i en verksamhet blir en nyttig resurs hos någon annan verksamhet.
Löftet är kopplat till mål 12, 13 och 17 i Agenda 2030.
Vi inkluderar lantbruket som samarbetspart i kommunens klimatomställning
Vi arbetar aktivt för att ha en dialog mellan kommunen, gröna näringar och övrigt näringsliv minst två gånger per år. Under perioden samverkar vi även i minst ett projekt med syfte att minska utsläppen. Gröna näringar betyder arbete inom områdena skog, växtodling, djur, livsmedel eller trädgård.
Löftet är kopplat till mål 9, 12, 13 och 17 i Agenda 2030.
Vi fokuserar på företagens klimatomställning i miljötillsyn
Vi genomför miljötillsyn med fokus på energi och klimat genom minst två satsningar under perioden. I tillsynen kan vi exempelvis efterfråga energikartläggning och/eller en handlingsplan eller energieffektiviseringsåtgärder som att fasa ut oljepannor.
Det kan även innebära att informera om olika investeringsstöd eller att samverka med kommunens energi- och klimatrådgivare.
Löftet är kopplat till mål 9, 13 och 17 i Agenda 2030.
Vi arbetar aktivt med vår energiplan
Vi har en uppdaterad energiplan som är kopplad till översiktsplaneringen. Den omfattar lokal produktion, tillförsel, distribution och användning av energi. Vi genomför även åtgärder som minskar klimatpåverkan i energiförsörjningen tillsammans med andra aktörer.
Löftet är kopplat till mål 7, 11, 12 och 13 i Agenda 2030.
Vi arbetar strategiskt med att minska klimatpåverkan genom upphandling
Vi identifierar vilka upphandlingar under perioden som har störst klimatpåverkan och arbetar strategiskt och systematiskt för att minska klimatpåverkan årligen.
Löftet är kopplat till mål 12, 13 och 15 i Agenda 2030.
Vi säkerställer kompetens och resurser för att upphandla med klimathänsyn
Vi ställer och följer upp klimatkrav i kommunens upphandlingar. När vi väljer leverantör ska både klimatpåverkan och ekonomi vägas in i beslutet. Insatser för att säkra kompetensen görs varje år, exempelvis genom utbildning, samverkan internt eller med andra kommuner.
Löftet är kopplat till mål 12 och 13 i Agenda 2030.
Vi gör klimatsmarta inköp
Under perioden fastställer vi en inköpsorganisation som arbetar för att minska klimatpåverkan, exempelvis genom att inköpare och beställare får utbildning.
Vi använder inköpssystem som underlättar klimatsmarta val eller har löpande dialog med upphandlare och personer med miljö- och klimatkompetens i och utanför organisationen.
Löftet är kopplat till mål 12 och 13 i Agenda 2030.
Våra nya personbilar körs på förnybar el, biogas eller vätgas
Köpta och hyrda personbilar ska köras på förnybar el, biogas eller vätgas. Endast undantagsvis väljer vi andra personbilar som då ska uppfylla upphandlingsmyndighetens baskrav, efter intern dispens.
Löftet är kopplat till mål 3, 7, 11, 12 och 13 i Agenda 2030.
Vi ställer krav i upphandling i transportdelen i nya avtal
Vi ställer miljö- och klimatkrav i alla avtal där transporter upphandlas, exempelvis postleveranser och avfallstransporter. Kommunen ställer också miljökrav i mer än 50 procent av upphandlingar av varor och tjänster som kräver omfattande transportarbete. Det kan till exempel vara matleveranser, städ- och kontorsmaterial och parkeringsövervakning.
Löftet är kopplat till mål 7, 12 och 13 i Agenda 2030.
Våra nya arbetsmaskiner är fossilfria och upphandlingskrav ställs på entreprenader
Alla nya arbetsmaskiner och arbetsredskap som köps in kan drivas av förnybara drivmedel eller el. Det innebär också att vi ställer miljö- och klimatkrav på nya entreprenadavtal där arbetsmaskiner och transporter ingår.
Löftet är kopplat till mål 7, 9, 11, 12 och 13 i Agenda 2030.
Vi minskar matsvinnet i offentliga måltider och når mål
Vi mäter matsvinnet med ett uppsatt mål på som mest 35 gram per portion i genomsnitt för skola och förskola. Målet inom äldreomsorgen är som mest 100 gram per portion. I siffrorna ingår kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn. I äldreomsorgen mäts lunch eller middag.
Löftet är kopplat till mål 2, 12 och 13 i Agenda 2030.
Vi minskar klimatavtrycket från offentliga måltider och når mål
När vi planerar menyer och råvaror beräknar vi måltidens klimatpåverkan. Vi når målet att klimatpåverkan ska vara som mest 0,8 kilo CO2e, koldioxidekvivalent, per måltid i snitt under minst en månad. Alternativt når målet att nyckeltalet för alla inköpta livsmedel ska minska till 1,6 kilo CO2e per kilo inköpta livsmedel.
Löftet är kopplat till mål 2 och 13 i Agenda 2030.
Vi ökar livslängden på elektronik och möjliggör cirkulära flöden
Vi förlänger livslängden på mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer genom minst en ny åtgärd per år. Det kan exempelvis vara att inte ställa krav på fabriksnya produkter i upphandling, att ha avtal om reparationer och uppdateringar och att samla in och återbruka produkter.
Löftet är kopplat till mål 12 och 13 i Agenda 2030.
Vi möjliggör cirkulära arbetskläder
Vi undersöker hur vi kan arbeta med cirkulära flöden i minst 50 procent av våra verksamheter som använder arbetskläder och vi genomför minst en ny åtgärd per år. Exempelvis att köpa arbetskläder som kan lagas eller justeras, minska antal modeller eller färger, ta bort eller använda flexibla loggor, nyttja reparationstjänster och skapa möjligheter för återbruk intern eller externt.
Löftet är kopplat till mål 11, 12 och 13 i Agenda 2030.
Vi använder cirkulära möbler
Vi inreder minst två kontor eller arbetsplatser med cirkulära möbler och inredning. Under perioden har vi ett system med cirkulära möbler för kommunens arbetsplatser. Med cirkulära möbler menas att de repareras och används på nytt, köps begagnade eller återbrukas internt.
Löftet är kopplat till mål 11, 12, 13 och 15 i Agenda 2030.
Vi erbjuder fastighetsnära insamling för återanvändning
Genom minst tre insatser varje år gör vi det möjligt med fastighetsnära inlämning av produkter för återanvändning. Det görs exempelvis genom en mobil återvinningscentral, plats för återanvändning på befintlig återvinningscentral eller teckna avtal med organisationer för återanvändning. Under perioden säkerställs att kommunens invånare ska kunna lämna in produkter för återanvändning.
Löftet är kopplat till mål 9, 11, 12, 13 och 15 i Agenda 2030.
Vi möjliggör för invånarna att låna eller hyra produkter i stället för att köpa
Minst en insats ska göras varje år. Vi ska testa och utvärdera minst tre olika insatser för att hitta ett långvarigt sätt för invånarna att låna, hyra eller laga produkter i stället för att köpa. Det kan göras genom samverkan med näringslivet för att erbjuda fler hållbara tjänster, att skapa cirkulära möjligheter i bostadsområden eller att kommunen erbjuder platser att dela eller reparera.
Löftet är kopplat till mål 9, 11, 12, 13 och 15 i Agenda 2030.
Vi energieffektiviserar våra fastighetsbestånd
Vi gör ambitiösa energibesparingar i kommunens egna fastigheter, minst tre objekt under perioden. Vid åtgärder i våra egna fastigheter studerar vi alltid möjliga åtgärdspaket för att kunna energieffektivisera med hjälp av Totalmetodiken från BeLok eller motsvarande.
Löftet är kopplat till mål 7 och 13 i Agenda 2030.
Vi arbetar med återbruk av byggmaterial
Vi möjliggör återbruk genom att ta hänsyn till återbrukets egenskaper i form av tillgänglighet och variation med mera i planeringen av ny-, om- eller tillbyggnation. Vi tillgängliggör byggmaterial för återbruk och använder återbrukat material i fastigheter varje år.
Löftet är kopplat till mål 9, 11, 12, 13 och 15 i Agenda 2030.
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: