Det här styr upphandlingen
All upphandling i Lerums kommun görs enligt kommunens upphandlingspolicy och gällande lagar.
Social hänsyn
Social hänsyn i upphandling innebär att vi använder upphandlingen som ett arbetsmarknadsverktyg och skriver in ett särskilt kontraktsvillkor om sysselsättning. Anledningen är att ställa krav på leverantörer om anställning för personer som behöver kommunens hjälp att få ett jobb. Det kan exempelvis vara:
- nyanlända personer
- personer med funktionsvariation
- personer med försörjningsstöd
- personer som är långtidsarbetslösa.
Social hänsyn i upphandling bygger på samverkan mellan leverantörer, upphandlare och arbetsmarknadsenheten.
Miljöhänsyn
Krav på miljöhänsyn ska vara en naturlig del i alla upphandlingar och inköp. Kommunen ska sträva efter att leverantörer har god miljökunskap och arbetar organiserat med miljöfrågor. Kommunen ska även välja produkter och tjänster som har så liten klimat- och miljöpåverkan som möjligt.
Genom avtal ska vi se till att leverantörer har och följer rutiner för att minska sin energiförbrukning, sitt avfall, sina utsläpp och hur eventuella kemikalier hanteras. Leverantören ansvarar också för eventuella underleverantörer.
Lerums kommuns upphandlingspolicy
Upphandlingspolicyn skapar förutsättningar för en samsyn på upphandlingar och inköp. Policyn gäller all upphandling och alla inköp, hyra av varor, tjänster, entreprenader och outsourcing i Lerums kommun. Upphandlingspolicyn ändrades senast den 18 mars 2011 och har diarienummer KS11.417.
Affärsmässighet
Upphandlingar och inköp ska genomföras på ett affärsmässigt sätt. Leverantörer ska behandlas likvärdigt och utan ovidkommande hänsyn. Upphandlingar ska genomföras öppet genom annonsering och i övrigt enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU.
För att kommunens köpkraft ska kunna utnyttjas för rätt kvalitet till lägsta kostnad ska intern samordning eftersträvas. När det är fördelaktigt ska extern samordning genomföras.
Kommunen ska uppfattas som en pålitligt partner. Finns ramavtal ska dessa användas. För att få bästa konkurrens bör upphandlingar utformas så att även små företag kan delta. Den som gör inköp för kommunens räkning ska genomgå utbildning där policy och övriga förutsättningar behandlas.
Klimat och miljö
Kommunens upphandlingar och inköp ska driva utvecklingen mot ett hållbart samhälle utifrån att Lerum ska vara en ledande miljökommun.
Kommunen ska köpa miljömärkta eller likvärdiga produkter och tjänster inom byggsektorn, livsmedel och transporter för att dessa anses ha störst betydelse för miljöförbättringar. Även när det gäller kontors- och kemisktekniska produkter ska miljömärkta eller likvärdiga produkter användas.
Inom övriga områden där miljömärkta produkter eller tjänster finns ska dessa eller likvärdiga upphandlas och köpas om funktionen går att jämföra.
Om ramavtal tecknas med företag som saknar miljöledningssystem ska kommunen som avtalsvillkor ange att ett miljöledningssystem ska införas under första året av avtalsperioden.
Etik
Kommunen ska i sina upphandlingar ställa etiska krav för att få leverantörer som respekterar grundläggande mänskliga rättigheter i sin verksamhet. Ett sätt är att använda produkter som är rättvisemärkta eller har motsvarande märkning.
Varor som levereras till Lerums kommun ska vara framställda under förhållanden som är förenliga med:
- Internationella arbetsorganisationens, ILO, kärnkonventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet. Bland annat om förenings- och förhandlingsrätt och om diskriminering och likalön. Nummer 29, 87, 98, 100, 105, 111, 138 och 182.
- FN:s barnkonvention, nummer 32.
- Det arbetarskydd och den arbetsmiljölagstiftning som gäller i tillverkningslandet.
- Den arbetsrätt, inklusive regler om minimilön, och det socialförsäkringsskydd som gäller i tillverkningslandet.
Kommunen ska ställa krav på att företag som anlitas följer lagen vad gäller jämställdhet och antidiskriminering. Företrädare för kommunen ska uppträda så att leverantörer behåller förtroendet för kommunen som seriös avtalspart. Kommunen ska köpa produkter som framställts med god omsrog för djur.
Uppföljning
Den som upphandlar ska kontrollera att leverantörer uppfyller de krav som ställts i upphandlingen. Kontroller behöver göras regelbundet under tiden som avtalet gäller.
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se