Det finns många fördelar med att bilda en förening. Beroende på hur föreningen ska fungera krävs olika mycket arbete.
För att kunna bilda en förening måste det finnas ett antal personer som vill arbeta med eller utveckla ett gemensamt intresse. De personerna väljer sedan en tillfällig styrelse, en så kallad interimsstyrelse, som bör göra följande:
Om föreningen vill ansöka om bidrag från kommunen måste föreningen vara ansluten till ett riksförbund. Kontakta därför det riksförbund som passar den typ av förening som bildats. Är det en idrottsförening passar till exempel Riksidrottsförbundet. Om det är en kulturförening behöver föreningen inte vara ansluten till ett riksförbund för att kunna ansöka om bidrag.
Om du registrerar föreningen hos ett riksförbund får du ett registreringsbevis från riksförbundet. Det registreringsbeviset använder du om du vill ansöka om bidrag från kommunen. För att kunna få bidrag från kommunen eller annan myndighet måste föreningen också ha ett plus- eller bankgironummer dit bidraget kan betalas ut.
För att starta en förening i Sverige behöver den inte registreras eller godkännas enligt någon lag. En förening kan alltså bildas utan tillstånd från några myndigheter. Föreningen måste dock följa samhällets lagar och regler.
Det är vanligt att ansöka om ett organisationsnummer för föreningen hos Skattemyndigheten. Organisationsnumret är Skattemyndighetens kontrollnummer på föreningar. Det kan jämföras med våra personnummer. Du ansöker om ett organisationsnummer med en blankett hos Skattemyndigheten.
När du ansöker om ett organisationsnummer måste föreningens stadgar bifogas. Du måste även bifoga kontaktuppgifter till föreningens styrelse. Alla föreningar som är registrerade hos Skatteverket behöver deklarera varje år. I deklarationen ska föreningens inkomster och utgifter fyllas i och skickas in.
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se