Gemensamt för förskolor och pedagogisk omsorg
Barn i åldern 1–5 år har rätt till förskola eller pedagogisk omsorg när du arbetar eller studerar. Du ansöker om plats på förskola eller pedagogisk omsorg via e-tjänsten.
Förskola
Förskolan är det första steget i barnets utbildning och början till ett livslångt lärande. Förskolan erbjuder en trygg omsorg samt stimulerar barns utveckling och lärande genom lek-, skapande- och utforskande miljöer.
Allmän förskola
Allmän förskola innebär att från och med höstterminen det år ditt barn fyller tre år har barnet rätt till 15 avgiftsfria timmar per vecka under terminstid, vilket motsvarar 525 timmar per år. Det är rektor som bestämmer vilka dagar och tider som gäller för allmän förskola. Om du har en plats på grund av att du arbetar eller studerar justeras din avgift automatiskt under den tid som ditt barn har rätt till allmän förskola.
Rätt till förskola eller pedagogisk omsorg
- Om du arbetar eller studerar.
- Är du föräldraledig för annat barn eller är arbetslös har barnet rätt till förskola eller pedagogisk omsorg i 15 timmar i veckan.
- Vid vårdnadshavares sjukdom har rektor har rätt att ompröva omsorgstiden för barnet. Det kan gälla såväl utökad som minskad omsorgstid. Efter vårdnadshavares sjukperiod återgår barnet till den omsorgsnivå vårdnadshavarna behöver för arbete eller studier.
- Under period då vårdnadshavare uppbär graviditetspenning har barnet rätt till 15 timmar per vecka. Vid behov kan omsorgstiden utökas, beslut fattas av rektor.
Pedagogisk dokumentation i förskolan och pedagogisk omsorg
I Lerums kommun används systemet Unikum för dokumentation av barnens utveckling och lärande.
Registrera och ändra schema
- Du loggar in via e-tjänsten och registrerar och ändrar ditt barns schema.
- Det ska alltid finnas ett aktuellt schema. Barnet får bara vara på förskola eller pedagogisk omsorg under den tid du jobbar eller studerar, inklusive restid.
- Du ska registrera schemat senast 14 dagar före det datum som schemat ska gälla från.
- Du registrerar tillfälliga förändringar som exempelvis sjukdom och ledighet via sms.
Information om frånvaroanmälan
Pedagogisk omsorg
Pedagogisk omsorg innebär att en dagbarnvårdare tar emot barn i sitt eget hem. Dagbarnvårdarna inom samma område jobbar i arbetslag och träffas med jämna mellanrum tillsammans med barnen. När den ordinarie dagbarnvårdaren inte jobbar tar någon annan dagbarnvårdare i arbetslaget hand om ditt barn.
Senast uppdaterad: