Gemensamt för förskolor och pedagogisk omsorg
Barn i åldern 1–5 år har rätt till förskola eller pedagogisk omsorg när du arbetar eller studerar. Du ansöker om plats på förskola eller pedagogisk omsorg via e-tjänsten.
Förskola
Förskolan är det första steget i barnets utbildning och början till ett livslångt lärande. Förskolan erbjuder en trygg omsorg samt stimulerar barns utveckling och lärande genom lek, skapande och utforskande miljöer.
Rätt till förskola eller pedagogisk omsorg
Din som vårdnadshavares sysselsättning ligger till grund för placeringen av barnet. Om sysselsättningen förändras kan det påverka avgiften och hur mycket tid barnet får vistas på förskolan eller den pedagogiska omsorgen.
Plats i förskola eller pedagogisk omsorg erbjuds under förutsättning att:
- Barnet är minst ett år.
- Vårdnadshavare eller förälder som barnet bor hos arbetar eller studerar. Rätt till förskola eller pedagogisk omsorg begränsas till den tid som behövs för arbete eller studier, inklusive restid. Plats erbjuds även i de fall barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. Det kan göras efter särskild prövning enligt skollagen, enligt rektorns delegation.
- Barnet omfattas av rätten till allmän förskola. Från och med höstterminen det år barnet fyller 3 år har barnet rätt till avgiftsfri allmän förskola. Omfattningen är 15 timmar per vecka under terminstid.
- Barn till föräldralediga eller arbetslösa har rätt att delta i verksamheten under hela verksamhetsåret. Om platsen nyttjas under sommar- och jullov behöver du betala en avgift.
- Vårdnadshavare eller förälder är arbetslös. Omfattningen är 15 timmar per vecka.
- Vårdnadshavare eller förälder är föräldraledig enligt föräldraledighetslagen för vård av annat barn. Omfattningen är 15 timmar per vecka.
- Barnet behöver särskilt stöd i sin utveckling på grund av fysiska, psykiska eller andra skäl, enligt delegation från verksamhetschef för Sektor utbildning.
Allmän förskola
Allmän förskola innebär att från och med höstterminen det år ditt barn fyller tre år har barnet rätt till 15 avgiftsfria timmar per vecka under terminstid, vilket motsvarar 525 timmar per år. Det är rektor som bestämmer vilka dagar och tider som gäller för allmän förskola. Om du har en plats på grund av att du arbetar eller studerar justeras din avgift automatiskt under den tid som ditt barn har rätt till allmän förskola.
Att kombinera föräldraledighet med studier eller arbete
Du som väljer att studera eller arbeta under din föräldraledighet ska ändra din grund för placering. Det betyder att du ska lägga in schema på den vistelsetid som ligger i grund för omsorgsbehovet. Rektor beslutar om vistelsetiden efter en samlad bedömning.
Studera under föräldraledighet
Du som väljer att studera under din föräldraledighet behöver skicka in underlag som grund för beslut. Såhär gör du:
- Skicka in registreringsintyg från skolan där du ska studera. Antagningsbesked är inte tillräckligt som underlag. Skicka ditt registreringsintyg till ansvarig rektor och ange barnets namn och personnummer. Det behöver framgå vad du ska läsa, i vilken omfattning och under vilken tidsperiod det gäller.
- När du ansöker om omsorgsbehov på grund av studier under föräldraledighet intygar du att eventuell medsökande också har en sysselsättning och inte är föräldraledig eller arbetssökande därför uppmanas ni båda att uppdatera era inkomster.
- Om du avbryter studierna måste du meddela ansvarig rektor. Detta bland annat för att ansökan inte ska avslås vid eventuella fortsatta studier. Ansvarig rektor kan kräva intyg om deltagande från skolan.
Vid godkännande får du information om vilken vistelsetid ni har och under vilken period.
Arbeta under föräldraledighet
Du som väljer att arbeta under din föräldraledighet behöver skicka in underlag som grund för beslut. Såhär gör du:
- Skicka in ett arbetsintyg för aktuell period till ansvarig rektor, ange barnets namn och personnummer. Det behöver framgå i vilken omfattning du ska arbeta.
- När du ansöker om omsorgsbehov på grund av arbete under föräldraledighet intygar du att eventuell medsökande också har en sysselsättning och inte är föräldraledig eller arbetssökande. Därför uppmanas ni båda att uppdatera era inkomster.
Vid godkännande får du information om vilken vistelsetid ni har och under vilken period.
Kom ihåg Försäkringskassan
Tänk på att stämma av med Försäkringskassan om du planerar att ta ut föräldrapenning i samband med studier och arbete.
1 januari 2024 utökades lagen om underrättelseskyldighet till att även omfatta Utbetalningsmyndigheten. Det innebär att kommunen har en underrättelseskyldighet om vi misstänker att utbetalningar blivit fel.
Har du några frågor kan du kontakta ansvarig rektor eller kundcenter KomIn.
Pedagogisk dokumentation i förskolan och pedagogisk omsorg
I Lerums kommun används systemet Unikum för dokumentation av barnens utveckling och lärande.
Registrera och ändra schema
- Du loggar in via e-tjänsten och registrerar och ändrar ditt barns schema.
- Det ska alltid finnas ett aktuellt schema. Barnet får bara vara på förskola eller pedagogisk omsorg under den tid du jobbar eller studerar, inklusive restid.
- Du ska registrera schemat senast 14 dagar före det datum som schemat ska gälla från.
- Du registrerar tillfälliga förändringar som exempelvis sjukdom och ledighet via appen Edlevo eller e-tjänst.
Information om frånvaroanmälan
Pedagogisk omsorg
Pedagogisk omsorg innebär att en dagbarnvårdare tar emot barn i sitt eget hem. Dagbarnvårdarna inom samma område jobbar i arbetslag och träffas med jämna mellanrum tillsammans med barnen. När den ordinarie dagbarnvårdaren inte jobbar tar någon annan dagbarnvårdare i arbetslaget hand om ditt barn.
Kontakta kundcenter KomIn
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad: