Unikum
Du kan följa ditt barns utveckling genom det digitala verktyget Unikum.
Så fungerar Unikum
Unikum är en så kallad digital lärplattform. Unikum omfattar både information om eleven och vad som händer i verksamheten. Du kan bland annat få information om:
- ditt barns egna utvecklingsplan
- information från rektorer
- veckobrev
- annan information från ditt barns arbetslag.
Unikum används även som verktyg vid utvecklingssamtal. Elev, vårdnadshavare och skola kan fylla i ett underlag inför samtalet där. Du får en egen inloggning till systemet som gör att du kan komma åt dokumentationen av ditt barn när du vill.
Fyll i dina kontaktuppgifter
Det är viktigt att du som vårdnadshavare uppdaterar dina kontaktuppgifter via kommunens e-tjänst. Då får du notiser och information direkt till din e-post. Du loggar in i Unikum via BankID.
Allmän handling
En dokumentation som skapas i en kommunal verksamhet är en allmän handling. Enligt offentlighetsprincipen kan du begära ut allmänna handlingar från en kommun. Om någon begär ut en allmän handling gör kommunen alltid en sekretessprövning innan den eventuellt lämnas ut. I sekretessprövningen kan kommunen välja att:
- lämna ut dokumentet
- inte lämna ut det
- stryka bort delar av det som står i dokumentet.
Arkivering
Dokumentationen i Unikum raderas ett år i taget med början fem år efter att den upprättats första gången. Uppgifterna raderas helt och hållet tre år efter att barnet avslutat grundskolan.
Digitala verktyg via internet
Unikum kräver ett användarnamn och lösenord för att nå barnets digitala dokumentation. Som vårdnadshavare kan du bara se information om ditt eget barn i systemet. De säkerhetsåtgärder som finns är:
- inloggning med e-legitimation för vårdnadshavare
- krypterad information mellan dator och server
- servern är placerad bakom en brandvägg med hög säkerhetsnivå.
Det företag som erbjuder digitala system räknas juridiskt som kommunens ombud. De behöver därför följa samma regler och lagar som gäller för en kommun.
Känsliga personuppgifter
Det som skrivs i dokumentationen ska inte innehålla känsliga eller integritetskänsliga uppgifter. Det är först efter utvecklingssamtalet som materialet blir en allmän handling.
Fritextfält
I dokumentation som görs digitalt kan det finnas fält för fritext. Där ska du inte skriva känsliga uppgifter. Fältet får inte innehålla någon beskrivning eller värdering av någons personliga egenskaper. Kränkande uttalanden är inte tillåtna. Det gäller för alla användare.
Senast uppdaterad: