Elevstöd
En förutsättning för att du som elev ska kunna utvecklas är att du känner dig trygg i skolan, att du trivs med dina klasskamrater och har engagerade lärare som bryr sig. Att känna sig välkommen är viktigt för oss på Lerums gymnasium.
Elevhälsoteamet arbetar för att du ska få möjlighet att utvecklas utifrån dina förutsättningar och behov.
Vi har även ett trygghetsteam som jobbar för att Lerums gymnasium ska vara fritt från kränkningar och/eller diskriminerande behandling.
Elevhälsan
Lerums gymnasiums elevhälsoteam består av skolsköterskor, psykolog, kuratorer, specialpedagoger, studie-och yrkesvägledare och socialpedagoger . Till elevhälsan kan du vända dig om du har bekymmer med studierna eller har andra problem.
Skolsköterska och skolläkare
Elevhälsans medicinska insats som innefattar skolsköterska och skolläkare är en del av den samlade elevhälsan på skolan. Arbetet bedrivs främst hälsofrämjande och förebyggande och följer barnens och ungdomarnas utveckling under skoltiden. Hälsokontroller och vaccinationer erbjuds regelbundet utifrån Socialstyrelsens rekommenderade hälsoprogram.
I årskurs 1 erbjuder vi alla elever ett enskilt hälsofrämjande samtal. Vi finns tillgängliga för eleverna dagligen via en öppen mottagning/drop-in. Vi utför enklare sjukvårdsinsatser och förmedlar kontakt med skolläkaren.
Skolpsykolog
Skolpsykologen arbetar i nära samverkan med övriga professioner i elevhälsan och får uppdrag genom elevhälsoteamet och rektor. Arbetet innebär framförallt hälsofrämjande och förebyggande insatser i det samlade elevhälsoarbetet.
Skolpsykologen kan bidra med psykologisk kompetens kring sådant som kan påverka studietiden, såsom:
- psykiska besvär
- skydds- och riskfaktorer kring psykisk hälsa och ohälsa
- emotionell och kognitiv utveckling
- olika aspekter av inlärning
Kurator
Kuratorerna hjälper och stöttar i sociala och psykosociala frågor. Det kan handla om relationsproblem hemma eller i skolan, funderingar om din livssituation, din framtid eller om att bli vuxen.
Du är välkommen till oss om du behöver en samtalspartner, stöd och hjälp. Det kan gälla olika bekymmer med dina studier, kamrater, föräldrar eller din partner. Stress, sömnsvårigheter, funderingar kring livsfrågor är andra exempel på anledningar till att du som elev besöker oss.
Specialpedagog
Specialpedagogerna arbetar, tillsammans med arbetslag och undervisande lärare, för att ge dig möjligheter att möjligheter att utvecklas efter dina förutsättningar, på den nivå du befinner dig. De hjälper och uppmärksammar också dig som är i behov av särskilt stöd.
Du kan få hjälp kring:
- olika typer av inlärningssvårigheter
- hjälp att strukturera dina studier
- tekniska hjälpmedel i skolarbetet
- stöd eller anpassningar till dig som har en funktionsnedsättning som påverkar inlärningsförmågan
Studie- och yrkesvägledare
Studie- och yrkesvägledarna finns tillgängliga för stöd, vägledning eller annat som handlar om val av skola eller program. Till dem kan du vända dig om du har frågor eller funderingar kring ditt nuvarande program och studiesituation, inriktningar, individuella val och valbara kurser.
De hjälper även till med information om fortsatta studier, till exempel när det gäller behörighetskrav, regler för ansökan och urval, högskoleprovet, med mera. Studie- och yrkesvägledarna kan också svara på frågor och funderingar kring arbetsmarknad, yrken och branscher. Möjlighet att boka in enskilda vägledningssamtal där man kan få stöd i olika valprocesser och reflektera kring sig själv, intressen och mål.
Du kan kontakta dem via Självservice bokningslänk, telefon eller e-post.
Kontakta studie- och yrkesvägledarna
Skolbibliotek/studiestuga
I Skolbiblioteket och studiestugan kan du i en trevlig och lugn miljö göra dina läxor, studera inför prov eller arbeta med annat skolarbete. Här finns pedagogisk personal som hjälper dig. Skolbiblioteket finns på våning 2 i Eken och är öppen för alla elever på skolan.
Matte för alla
Matte för alla finns för dig som vill utveckla dina mattekunskaper. Det finns lärare på plats i studiestugan tre dagar i veckan. De stöttar, inspirerar och utmanar dig som elev.
Öppettider
- Måndagar, klockan 8.20–9.30
- Onsdagar, klockan 15-17
Stödinsatser i matematik
På Lerums gymnasium arbetar vi med olika sorters stöd i matematik.
Trygghetsteamet
Upplever du dig utsatt för kränkande behandling? Eller misstänker du att någon annan är utsatt?
Misstänker du att någon inte mår bra?
Kontakta din mentor, lärare/annan skolpersonal eller vänd dig direkt till Trygghetsteamet
Senast uppdaterad: