Gröna tråden
Gröna tråden är Lerums kommuns hållbarhetstävling. Elever i årskurs tre som har gjort ett skolarbete med fokus på hållbarhet kan delta i tävlingen. Arbetet ska på ett eller annat sätt beskriva samverkan mellan ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.
De Globala målen, som de uttrycks i Agenda 2030, är centrala när det gäller dessa frågor och ska naturligtvis genomsyra arbetet. Tävlingen är öppen för alla elever, på alla program, som går i årskurs tre på Lerums gymnasium. Arbetet som nomineras kan dock ha utförts under tidigare årskurser.
Kriterier
Arbetet ska på något sätt bidra till och beskriva samverkan mellan ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Exempel på det kan vara att arbetet bidrar till minskat råvaruuttag, lägre klimatpåverkan, längre livslängd för produkter eller material, ökad återanvändning, ökad biologisk mångfald, bättre hälsa, ökat inflytande och demokrati. Arbetet kan också bidra till ökad medvetenhet och kunskap om utmaningar kopplade till genomförandet av Agenda 2030, eller hållbarhetsgranskning av olika verksamheter.
- Arbetet ska ske i kontakt med en extern aktör, t.ex. ett företag, en myndighet, universitet/högskola eller en ideell organisation.
- Arbetet ska visa på nytänkande, kreativitet och innovation och vara till nytta för andra.
- Av ansökan ska framgå hur eventuella prispengarna kan användas.
Hur går tävlingen till?
Den totala prissumman är 50 000 kronor. Prissumman kan delas av flera pristagare.
Egna eller andras skolarbeten kan nomineras av både elever och lärare/handledare. Nominering sker via ett formulär på Lerums gymnasiums hemsida. Sista dag att nominera bidrag till tävlingen är 1 april 2023.
I slutet av vårterminen i årskurs 3 får nominerade elever presentera sitt arbete för skolledningen och lärare. Skolledningen utser några finalister som får träffa en jury med tjänstemän och politiker från Lerums kommun. Denna jury utser ett eller flera vinnande arbeten. Priset utdelas i anslutning till studenten.
Nominera skolarbete till gröna tråden
De Globala målen är centrala när det gäller dessa frågor och ska naturligtvis genomsyra arbetet.