Projekt för hållbarhet
Här hittar du information om kommunens olika engagemang för hållbarhet och miljö.
Miljödiplomering
Idag efterfrågar många produkter och tjänster från företag som har ett utvecklat miljöarbete. Genom att skaffa en miljödiplomering kan du minska ditt företags påverkan på miljön. Det kan dessutom öka din konkurrenskraft och lönsamhet.
Vinnande miljöarbete
Kommunens policy för upphandling innehåll krav på införande av miljöledningssystem. Dessutom allt fler idag produkter och tjänster från företag som har ett dokumenterat miljöarbete. Miljödiplomeringen är ett sätt att hjälpa små och medelstora företag att miljöanpassa sina verksamheter.
Miljödiplomeringen byggs upp runt en checklista och är tänkt som en mer konkret och praktisk tillämpning av:
- International Organization for Standardization, ISO 14001
- Eco Management and Audit Scheme, EMAS.
På så sätt läggs även grunden för att gå vidare och bli certifierade enligt ISA 14001 EMAS.
Hjälp med miljöarbetet
Du kan få kostnadsfri hjälp med att utveckla ditt företags miljö- och hållbarhetsarbete. Det går att få via föreningen Miljöbron. Miljöbron är en länk mellan näringslivet och den akademiska världen. Med hjälp av studenter hjälper de till med exempelvis:
- energieffektivisering
- produktutveckling
- livscykelanalyser
- resvaneundersökningar
- förbättringsåtgärder inom kemikalie- och avfallshantering.
LAB190, samverkan för hållbar utveckling
Lerums kommun ingår sedan 2014 i samverkansplattformen LAB190. Där ligger fokus på Gröna näringar, besöksnäringen och infrastruktur för att stärka området längs väg 190. Området har en stor potential men har många mindre aktörer.
Vid väg 190 finns sjön Mjörn som öppnar upp sig mitt i jordbruksmark och ortsbebyggelse. Runt omkring finns ett pärlband av orter. Gråbo, Björboholm och Sjövik är alla orter med aktiva hembygdsföreningar och lokala grupper och här verkar många engagerade entreprenörer.
I samverkan inom LAB190s tre teman och ett arbete över kommungränserna skapas ett kraftfält för att stärka området längs med väg 190. Det görs för invånare, för näringsliv/grön näring och motiv till besöksnäring/friluftsturism. Inte minst är också den gemensamma plattformen för de infrastrukturella utmaningarna i området mycket värdefull. Sammantaget är denna samverkansplattform, och motivet för att jobba i ett modellområde för hållbar utveckling i landskapet, något vi i Lerums kommun vill delta i och driva på.
Modellområde för hållbar utveckling
Väg 190 är cirka 70 kilometer lång. Den går genom fyra olika kommuner: Göteborg, Lerum, Alingsås och Essunga. Det ingår i en av de gröna kilar som i Strukturbilden för Göteborgsregionen, GR, lyfts fram som viktiga för en hållbar samhällsutveckling. Projektet med LAB190 har sin grund i den Europeiska landskapskonventionen. Begreppet landskap är centralt. Ett landskap hänger samman oavsett territoriella eller ämnesmässiga gränser. En annan viktig utgångspunkt är invånarnas möjligheter att påverka och bidra till landskapets utveckling. Vi tror att en bred samverkan för områdets utveckling stärker samspelet mellan stad och land.
Parter i LAB190
De olika parterna i LAB190 är:
- Göteborg/ Stadsdelsförvaltningen Angered
- Lerums kommun
- Alingsås kommun
- Essunga kommun
- Göteborgsregionens kommunalförbund
- Skaraborgs kommunalförbund
- Västarvet/Västra Götalandsregionen
- Business Region Göteborg
- Länsstyrelsen.
Kontakta kundcenter KomIn
Har du frågor om något av projekten som rör hållbarhet i Lerums kommun? Kontakta kommunens kundcenter KomIn.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad: