Besöksnäringsutveckling
Vi utvecklar besöksnäringen som en del av ett hållbart samhällsbyggande. Genom samarbete skapar vi levande platser för invånare, näringsidkare och besökare. Arbetet ingår i kommunens näringslivsstrategiska program. På den här sidan får du reda på vad det innebär.
Attraktionskraft och näringslivsklimat
Lerums kommun ska ha ett starkt näringslivsklimat. Det ska uppmuntra nyföretagande och utveckling för befintliga företag, men också attrahera nya företag och inflyttning.
Företag som kan växa och anställa bidrar till levande platser. Besöksnäringen skapar attraktionskraft till Lerums kommun varje dag. Kommunen är också en del av en hållbar besöksnäringsutveckling i regionen, som en del av Destinationen Göteborg och Västsverige.
Handlingsplan och utveckling
I handlingsplanen för besöksnäringen fokuseras samhällsutveckling och samverkan. Handlingsplanen lyfter betydelsen av att stärka och säkra upp en lokalt ledd platsutveckling. Lerums kommun arbetar med tre olika besöksområden runt tre olika sjöar:
- Sävelången vid Floda-Nääs
- Aspen vid Lerum
- Säveån och Mjörn vid väg 190.
Det är lokala förutsättningar som driver utvecklingen. Olika produkter och besöksanledningar avgör vad som utmärker områdena. Dessa i sin tur attraherar flera olika målgrupper och bidrar till regional positionering.
Handlingsplanen stöds inte av EUs tillgänglighetsdirektiv och får därför inte finnas här på webbplatsen. Om du vill ta del av den kan du kontakta näringslivsenheten via e-post.
Hållbarhetsklivet
Hållbarhetsklivet är Västsveriges initiativ för en hållbar besöksnäring. Här agerar offentliga och privata aktörer för att ställa om till ett hållbart samhälle. Hållbarhetsklivet är direkt kopplat till flera av de 17 målen i Agenda 2030. Det är särskilt fokus på:
- mål 8, delmål 8.9
- mål 12, delmål 12b
- mål 13, delmål 13.3.
Initiativet ställer sig frågan: hur kan en driva ekonomiskt bärkraftiga företag och en hållbar turism som inte leder till onödig miljöpåverkan, samtidigt som den är uppskattad av både boende och besökare?
Vi vill delta i att sprida kunskap om kommunala initiativ som att uppmuntra näringsliv, föreningsliv och eldsjälar att även anmäla sina hållbarhetskliv.
Stöd och rådgivning
Näringslivsenheten finns för dig som vill starta eller redan driver ett företag. Med ett nätverk av flera samverkanspartners både internt och externt kan du få stöd och rådgivning. Till exempel erbjuder Turistrådet Västsverige flera olika tjänster till verksamheter inom besöksnäringen.
I Näringslivskalendern publicerar vi utbildningar, föreläsningar och andra planerade aktiviteter. Du kan anmäla dig till nyhetsbrev genom att kontakta näringslivsenheten. Tveka inte att ta kontakt med oss om du funderar över något. Det kanske är frågor kopplade till marklov eller livsmedelstillsyn? Om produktutveckling och marknadsföring? Eller kanske är du nyfiken på samarbeta med skola och akademi?
Turistinformation, Visit Lerum
Lerums kommun beskriver besöksmål och evenemang för invånare och besökare på webbplatsen Visit Lerum. Det är en officiell Grön i-byrå enligt Visitas krav. Den är en del av vastsverige.com och 49 kommuners besöksutbud.
Lerums kommun är en spännande hybrid mellan stad och landsbygd. Året runt är vi attraktiva med upplevelser utomhus och vi bygger organiskt ut attraktionskraften runt mat och dryck.
Våra kulturarvsmiljöer och växtrumsplatser är också bra exempel på vad som bidrar till helheten. Evenemangskalendern är öppen för alla att publicera evenemang i och du kan kontakta Lerums kommun om du vill uppdatera ditt presentationsblad.
På Visit Lerum kan du hitta information om Turistbyrån och kontaktuppgifter.
Kontakta näringslivsenheten
E-post: naringsliv@lerum.se
Senast uppdaterad: