Rådgivande organ
De kommunala politiska samråden, diskussioner mellan olika deltagare, är rådgivande organ.
Det är ett sätt att göra det lättare för civilsamhällets föreningar och organisationer att tycka till och lämna synpunkter. Det är också ett sätt för Lerums kommuns företrädare att ha en tät och nära kontakt genom invånardialoger.
Politiska samråd i Lerums kommun
- Samråd funktionshindersfrågor
- Samråd pensionärsföreningar
- Samråd kulturföreningar
- HBTQ-samråd
- Integrationssamråd
- Näringslivssamråd
- Samråd fritid och idrottsfrågor
Det är politiker som ansvarar för form, innehåll och vilka som bjuds in till respektive samråd. Tjänstepersoner hjälper till med underlag och idéer om vissa upplägg och kan vara med som sekreterarstöd eller processtöd.
Samrådsmöten mellan kommunens företrädare och frivilligorganisationer är en viktig del av medborgardialogen. Inom respektive råd sker ömsesidig information och samråd i frågor som berör målgruppen.
I kommunala samråd får målgruppen möjlighet att framföra synpunkter och förslag till kommunalråd. Förslagen tas om hand på olika sätt inom både förvaltning och politik eller genomförs av rådens deltagare själva.
Brottsförebyggande rådet
Lerums kommun samarbetar även med myndigheten Brottsförebyggande rådet, Brå, som arbetar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället.
Brottsförebyggande rådet samordnar brottsförebyggande åtgärder. Det handlar bland annat om att sammanställa brottsstatistik och bedöma lämpliga åtgärder för hur brott kan motverkas. Brottsförebyggande rådet planerar exempelvis åtgärder med skola och polis för att bekämpa narkotika.
I Brottsförebyggande rådet ingår kommunala politiker, tjänstepersoner och representanter för polisen.
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se