Återvinningsstationer
På återvinningsstationerna kan du som privatperson lämna förpackningar, tidningar och tomglas. På de flesta stationer kan du också lämna textil och batterier.
Från 1 januari 2024 tog kommunerna över driften av återvinningsstationerna enligt en ny förordning från regeringen. Renova AB har fått i uppdrag av kommunen att sköta städning, tömning och underhåll av stationerna.
Allt ska fungera som tidigare och den enda skillnaden är vart du ska vända dig om du vill felanmäla eller har frågor om stationerna.
Hitta din återvinningsstation
Hitta din återvinningsstation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tömning och städning på återvinningsstationerna
Om behållarna inte är tömda, om det behöver städas eller om du vill lämna synpunkter kan du anmäla det via sopor.nu. Via sopor.nu kan du också se när nästa städning och tömning ska göras och när de senast städades och tömdes.
Om du inte vill eller kan använda sopor.nu är du välkommen att kontakta kommunens kundcenter KomIn så hjälper de dig med din felanmälan. Du hittar telefonnumret under kontakt på den här sidan.
Alla återvinningsstationer har skyltar med en unik QR-kod för varje station. Läs av QR koden och gör en felanmälan direkt i mobilen.
Felanmäl återvinningsstation hos sopor.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frågor och svar om källsortering och återvinningsstationer
Hur ofta töms behållarna?
Behållarna töms efter hur fulla de är och belastningen på stationen. Generellt så töms behållarna flera gånger per vecka. Om behållaren är överfull kan du anmäla det till kommunen genom att skanna QR koden som finns på varje stations skylt.
Vad gör jag om det är fullt i en behållare eller om stationer behöver städas?
Anmäl fulla behållare eller behov av städning via sopor.nu. Du kan anmäla via en QR-kod med din mobil. Du kan även ringa till kommunens kundcenter KomIn, så hjälper de dig.
Måste jag källsortera?
Alla är enligt lag skyldiga att sortera ut förpackningar men också exempelvis elavfall, läkemedel, däck och batterier och lämna det till särskild insamling. Från 2024 gäller det även matavfall och trädgårdsavfall. Se avfallsförordningen.
Är det lönt att källsortera?
För varje förpackning som du lämnar till återvinning sparar du på jordens resurser och värnar om klimatet. Till exempel halveras koldioxidutsläppen om du källsorterar en plastförpackning istället för att slänga den i soppåsen.
Vem får slänga förpackningar på återvinningsstationerna?
Återvinningsstationerna är till för hushållen och det är bara förpackningar som får slängas här. Ett undantag är samlokaliserade verksamheter, det vill säga de som delar avfallskärl med hushållen i flerbostadshus. Övriga verksamheter hänvisas till privata återvinningsaktörer, en karta som visar var förpackningar kan lämnas kommer att läggas upp hos Näringslivets producentansvar, NPA.
NPA.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Varför får jag inte slänga diskborstar eller dricksglas på återvinningsstationen?
De som tillverkar eller säljer förpackade varor är skyldiga att bekosta insamling och ordna återvinning av varje förpackningsslag. Eftersom diskborsten inte är en förpackning ska den inte lämnas på återvinningsstationen. Den läggs i vanliga soppåsen eller i särskild plastinsamling på återvinningscentralen.
Dricksglas är inte heller en förpackning. De är ofta av en annan glaskvalitet än glasförpackningar, blandas glaskvaliteterna försämras möjligheterna att återvinna glaset.
Måste jag diska förpackningarna?
Du behöver inte diska förpackningen, men de måste vara tömda på sitt innehåll. Om det är förpackningar som innehåller farligt avfall, till exempel nagellack, lämnas hela förpackningen med innehåll som farligt avfall på återvinningscentralen.
Hur gör jag med en förpackning som består av flera material?
Det är det dominerande materialslaget som avgör hur det ska sorteras. Om de olika materialen är lätta att separera ska de skiljas åt, till exempel skruvkorken i plast på en mjölkförpackning i papper. Det ska inte krävas verktyg för att dela materialen, så basen där skruvkorten sitter fast får alltså sitta kvar.
Hur vet jag om det ska sorteras som papper eller plast/papper eller metall?
Många förpackningar är idag märkta med materialslag och hur de ska sorteras. Saknas märkning kan du testa att knyckla ihop förpackningen – om den vecklar ut sig nästan helt är det mest plast, annars papper.
Samma sak gäller för plast och metall – om den vecklar ut sig är det mest plast, annars metall.
Varför är öppningarna till insamlingskärlen för glasförpackningar så små?
Det är av säkerhetsskäl – ingen ska kunna skada sig på glaset. De små öppningarna minskar också risken för att främmande material och skräp hamnar i behållarna.
Allt blandas väl ändå ihop och hamnar på tippen?
Nej, det är en myt. De företag som tömmer behållarna får ersättning när de levererar rent och sorterat material. Om de blandar ihop materialet tar inte anläggningen emot det och företaget måste då lämna ifrån sig det till förbränning eller deponi, vilket de måste betala för. Dessutom måste förpackningarna lämnas till återvinning enligt lag och vår verksamhet granskas kontinuerligt av bland annat Naturvårdsverket.
Jag har tappat något i en behållare. Vad gör jag?
Har behållaren redan tömts finns det tyvärr ingen möjlighet att få tillbaka det du tappat. Om behållaren inte är tömd finns det möjlighet att låna verktyg på KomIn i kommunhuset på Bagges torg för att på egen hand försöka fiska upp det du tappat. Du kan låna en gripklo eller magnet.
Hur gör jag för att få bort en station?
Att ta bort en station är ett stort jobb och påverkar många personer i din omgivning negativt. Klagomål om en specifik station kan du skicka till oss via e-post. Du hittar adressen under kontakt.
Hur gör jag för att få en ny station?
Önskemål om en ny station kan du skicka till oss via e-post. Du hittar adressen under kontakt.
Vad gör ni åt sopdumpningen?
Stationerna städas flera gånger i veckan, vissa varje dag. Kan vi koppla dumpningen till en person kontaktar vi hen.
Finns det regler för hur mycket det får låta när en behållare töms?
Ja. Entreprenören som tömmer stationerna har restriktioner för vilka tider olika material får tömmas. För bullriga material används dessutom ljuddämpning i bilarna, allt för att hålla ljudnivån så låg som möjligt.
Så sorterar du
På återvinningsstationerna finns det behållare för tidningar, förpackningar av papp, plast, metall och glas. På de flesta återvinningsstationer finns också en batteriholk och textilinsamling.
Batterier
På de flesta återvinningsstationer finns en batteriholk för dina småbatterier. Batteriholkar saknas på återvinningsstationerna vid Höjden, Servett och Segerstadsvägen.
Glas, färgat eller ofärgat
Flaskor och burkar utan lock läggs i respektive container för färgat och ofärgat glas. Men inte keramik eller porslin, de läggs i sopkärlet.
Kartong och pappförpackningar
Mjölk-, fil- och juiceförpackningar, cornflakes- och kaffepaket, sockerpåsar, tvättmedelskartonger, papp och bärkassar.
Metallförpackningar
Konservburkar, tomma sprayburkar, folie- och kakformar, metallfolie, metallkapsyler och lock.
Plastförpackningar
Burkar, dunkar och smålådor, flaskor, plastkapsyler, lock, plasttuber, plastpåsar, folie och frigolit.
Textil
På de flesta återvinningstationer finns även behållare för kläder och textilier. Textilier ska vara torra och rena. I behållarna från Björkåfrihet kan du även lämna trasiga textilier som sorteras och går till textilåtervinning. Om du vill anmäla problem eller fel kontaktar du ansvarig organisation.
Vid återvinningsstationerna i Sjövik och Lerums sportcenter finns inga textilbehållare.
Tidningar och papper
Dags- och veckotidningar, broschyrer, kontors- och presentpapper. Men inte vadderade påsar, kuvert, plastade eller spiralbundna trycksaker. De läggs i sopkärlet.
Mer information
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: