Hämtning av ditt hushållsavfall
Varje Lerumsbo slänger cirka 7 kilo avfall i veckan. Här får du reda på det viktigaste att tänka på för att tömningen av kärlen ska fungera.
E-tjänster
- Tömningsdag av ditt hushållsavfall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Uppehåll i tömning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Glesare tömning av avfall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Extratjänster – tömning av grov- och trädgårdsavfall, en extra säck eller tömning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På tömningsdagen
Ställ fram ditt avfallskärl senast klockan 6 på morgonen den dag som det ska tömmas och låt kärlet stå tills det har blivit tömt.
Om tömningen är försenad – låt ditt kärl stå kvar
Om ditt kärl inte har blivit tömt på tömningsdagen, ber vi dig att ha överseende med det. Låt kärlet stå framme tills det är tömt. Kontakta kundcenter KomIn om avfallet inte blir hämtat.
Placering av kärlet på tömningsdagen
På tömningsdagen ska handtaget och hjulen på avfallskärlet vara vända mot gatan för att minska belastningen för de som hämtar. Om du bor i villa ska ditt kärl stå i direkt anslutning till sopbilens uppställningsplats. Kärl placerade mer än 1 meter från tomtgräns eller sopbilens uppställningsplats kräver beställning av dragväg. Då behöver du betala en avgift utifrån den taxa som gäller.
Vintertid
För att soptömningen ska fungera på vintern behöver miljöarbetarna din hjälp med att få bort snön. Det är miljöarbetarna som avgör om ditt kärl kan tömmas eller inte.
Om miljöarbetarna inte kan tömma kärlet på grund av utebliven snöröjning, så töms ditt kärl vid nästa ordinarie tömningstillfälle. Du kan också beställa en extra tömning. Det konstar 250 kronor med moms, plus viktavgift. Beställ via e-tjänsten extratjänster.
Ändrade dagar för tömning av avfall
När helgdagar infaller på vanliga veckodagar behöver vi ibland tillfälligt ändra schemat. Ställ ut din tunna och låt tunnan stå tills den är tömd.
Ordinarie tömningsdag | Ny tömningsdag |
---|---|
Måndag 23 december | Söndag 22 december |
Tisdag 24 december | Måndag 23 december |
Onsdag 25 december | Torsdag 26 december |
Torsdag 26 december | Fredag 27 december |
Fredag 27 december | Lördag 28 december |
Påsar för matavfall
Kläm fast en oanvänd påse för matavfall, alternativt tejpa fast en vanlig påse på handtaget på locket på ditt avfallskärl. Vid nästa tömning lämnar miljöarbetarna en ny bunt med matavfallspåsar till dig.
Du kan också hämta nya matavfallspåsar hos:
- Hagströms Lanthandel i Sjövik
- Lerums kundcenter KomIn, Bagges Torg, Brobacken 1, Lerum
- Teknisk service, Förrådet, Hedeforsvägen 6, Stenkullen
- Återvinningscentralen Hultet
Företag, samfälligheter och bostadsrättsföreningar
Företag, samfälligheter och bostadsrättföreningar kan beställa påsar och hållare hos KomIn.
Större påsar för verksamheter
Det finns större påsar på 22 liter, 45 liter och 140 liter. De är anpassade för större mängder matavfall från restauranger, skolkök och andra verksamheter. Påsarna är tillverkade av dubbelt papper och är förstärkta i botten. För att använda dessa påsar behövs särskilda påshållare.
För mer information och beställning kontakta kommunens kundcenter KomIn.
Varför papperspåse?
Papperspåsen är till 100 procent gjord av förnyelsebart material och kan rötas tillsammans med matavfallet. Påsen är gjord av ett tåligt papper som släpper igenom vattenånga men inte vattendroppar.
Andra så kallade biopåsar består ofta till hälften av plast, framställd ur råolja. Valet av påse har även att göra med vilken behandlingsmetod man väljer för matavfallet. Plastpåsar och biopåsar fastnar lätt i utrustningen, vilket ställer till problem. Biopåsar eller plastpåsar bryts heller inte ner i rötgaskammaren. Det gör att små bitar av plast blir kvar i biogödseln och följer med ut på åkermarken.
Får jag använda andra påsar än de från kommunen?
Du kan använda andra papperspåsar om det står att de är godkända för sortering av matavfall.
Vad gör jag om påsen läcker?
Använd alltid den ventilerade hållaren du fått i ditt abonnemang och inte en vanlig sophink. Hållaren ser till att påsen står luftigt, håller sig torr och inte går sönder. Om påsen ställs i en vanlig hink förstörs cirkulationen. Låt gärna matavfallet rinna av i vasken innan du lägger det i påsen.
Jag vill hellre ha en avfallskvarn, går det?
Det är inte tillåtet att installera en avfallskvarn kopplat till kommunens vatten- och avloppsledningsnät. Våra ledningar inte är byggda för det. Risken för avloppsstopp blir för stor.
Tömningsintervall
Matavfall och övrigt hushållsavfall, så kallat restavfall, töms varannan vecka för villaägare och tvåfamiljsfastigheter. För flerfamiljsbostäder och verksamheter töms avfallet oftast varje vecka.
Uppehåll i tömning
I vissa fall kan fastighetsägaren ansöka om att få uppehåll i tömningen av hushållsavfallet. Till exempel om fastigheten brunnit ned, rivits eller vid längre utlandsvistelse.
Ansökan blir godkänd om fastigheten inte används under uppehållet. Uppehållet måste vara minst fyra månader för en helårsbostad. Uppehållet måste vara hela tömningsperioden för fritidsbostad, 1 maj–30 september. En avgift på 300 kronor tas ut.
Ansök via vår e-tjänst. Ansökan ska skickas in minst en månad innan avsedd ändring eller uppehållsperiod.
Under ett uppehåll kommer du inte in till återvinningscentralen. Beviljat uppehåll skickas till dig som söker och till entreprenören.
Fastighetsägarens ansvar under tiden som uppehållet gäller
Under tiden för uppehållet ska avfallskärlet förvaras säkert så att det inte kommer till skada eller förstörs. Om avfallskärlet är skadat eller har försvunnit efter uppehållstidens utgång, får fastighetsägaren betala ett nytt kärl.
När du flyttar
När du säljer din fastighet ska du som tidigare ägare anmäla ägarbyte senast två veckor innan flytt. Du kan anmäla ägarbyte via e-tjänst eller genom att kontakta Lerums kommuns kundcenter KomIn.
Glesare tömning
Ett hushåll kan ansöka om att få soptömning var fjärde vecka i stället för ordinarie med tömning varannan vecka. Du måste då ta hand om ditt matavfall. Antingen genom insamling i brunt kärl eller med godkänd skadedjurssäker varmkompost.
Ansök om glesare tömning via vår e-tjänst. Det är miljö- och byggnadsnämnden som beviljar glesare tömning. Ansökan blir behandlad så fort den kommit in.
Har du inte ett brunt kärl och abonnemanget sortering av matavfall, beställer du ett brunt matavfallskärl. Kontakta kommunens kundcenter KomIn.
För att kompostera matavfall hemma måste du skicka in en anmälan till miljöenheten. Komposteringen ska göras i en godkänd och skadedjurssäker varmkompost.
Extratjänster
Extra säck
Om du vid något tillfälle har mer hushållsavfall än vanligt kan du lämna en extra säck i samband med ordinarie tömning. Fastighetsägaren skaffar själv en säck som får rymma högst 240 liter. Tjänsten ska beställas i förväg och kostar 69 kronor per säck, plus viktavgift. Beställ via e-tjänst extratjänster.
Extra tömning
Om du har extra mycket avfall och inte kan vänta till nästa ordinarie tömningsdag kan du beställa extratömning av kärlet. Det kostar 250 kronor per gång, plus viktavgift. Beställ via e-tjänst extratjänster.
Tömning av grovavfall
Grövre hushållsavfall som inte kan läggas i avfallskärl kan hämtas efter beställning. Till exempel trädgårdsavfall, kasserade möbler, cyklar och barnvagnar.
Grovavfallet ska vara sorterat och märkt med typ av avfall. Avfallet ska sorteras och märkas i de olika kategorierna: metall, brännbart - energiåtervinning, obrännbart - ej återvinningsbart och trädgårdsavfall. Avgiften är 313 kronor för upp till 1 kubikmeter.
Grovavfall hämtas på samma ställe som dina avfallskärl vanligtvis står. Beställ tömning av grovavfall vid fastigheten via vår e-tjänst extratjänster.
Hämtning av farligt avfall
Beställ via Kundcenter KomIn. Avgiften är 463 kronor per enhet med moms. Farligt avfall från hushåll kan lämnas utan kostnad på återvinningscentralen Hultet och till farligt avfall-bilen. Följ reglerna för vad som får slängas var.
Hämtning av kylskåp och frys
Du kan beställa hämtning av kylskåp, frys och vitvaror som normalt finns i enskilda hushåll. Avgiften är 463 kronor per möbel. Beställ via Kundcenter KomIn.
Avgift för att hämta kärlet
Vill du att chauffören ska hämta kärlet för tömning, sker det mot en avgift. Till exempel kostar en sträcka på 1,1–5,0 meter 147 kronor per år och kärl inklusive moms vid tömning 26 gånger per år. Notera att vid brant backe är det inte alltid möjligt på grund av arbetsmiljöskäl.
Tänk på att under vintertid måste vägen från kärlet till sopbilen vara snöröjd och vid behov också sandad. Skotta i hela kärlets bredd. Det är för att renhållningspersonalen ska hinna tömma alla kärl under en arbetsdag. Det är också bra om hämtvägen till gatan är så kort som möjligt. Om kärlet är felvänt eller svårt att komma åt, kan vi inte hämta ditt avfall. Om det inte finns tid för skottning eller om sanden skulle vara slut, kan du naturligtvis själv dra fram kärlet till vägen. Då underlättar du för våra renhållare och ditt kärl kan hämtas.
Rengör kärlet
Rengör avfallskärl och soputrymme om det är smutsigt. Det är fastighetsägarens ansvar. Gör det regelbundet för att undvika dålig lukt eller fastfrysning i kärlet.
Riktlinjer för bygge av kur för avfallskärl
För att tömningen av kärlen ska kunna ske så smidigt som möjligt finns det några enkla riktlinjer att följa.
Se till att det finns cirka 1 decimeter på sidorna omkring och mellan kärlen. Inga nivåskillnader eller kanter ska finnas upp till kärlen. Ta som måttstock att kärlen ska gå att rulla ut och in i ramen. Helst ska kärlen endast vara inbyggda på tre sidor och öppet fram.
En dörr ska alltid ha en uppställningsanordning, ett så kallat dörrstopp. Om du sätter en tvärslå i framkant eller tak på ramen bör den ligga minst tre decimeter över kärlens lock. Tänk på att det kan krävas bygglov för bygge av fasta konstruktioner.
Fyrfackskärl från 2025
En ny avfallsförordning gäller i hela Sverige som rör kommunal fastighetsnära insamling av avfall. För Lerum innebär det att kommunen:
- inför två fyrfackskärl för villor och mindre flerbostadshus, tidigast 2025, med plats även för förpackningar. De nya avfallskärlen kommer ta större plats än dagens.
- upphandlar auktoriserat system för tömning av förpackningar vid flerfamiljshus, på samma sätt som returpapper.
Mer information kommer allteftersom.
Mått för fyrfackskärl
Fyrfackskärlen är bredare än dagens kärl. För att få plats med båda kärlen behövs en yta på cirka 1x1,8 meter. Tänk på att kärlen behöver stå på hårdgjort underlag, så det går att dra fram dem till sopbilen. På tömningsdagen ska handtagen vara ut mot vägen.
Ett nytt fyrfackskärl har måttet:
- bredd 77 centimeter
- höjd 111 centimeter
- djup 81 centimeter.
Tänk på att kärlen behöver minst tio centimeter per sida och mellan varandra för att de ska kunna dras ut.
Sortering och tömning av fyrfackskärl
De nya fyrfackskärlen kommer att tömmas varannan vecka, ett kärl per vecka. Avfallsbilen som kommer har fyra fack, ett för varje avfallsslag. Därför kan bara ett kärl tömmas per tömning.
- I det ena kärlet sorterar du: matavfall, pappersförpackningar, färgat glas och tidningar.
- I det andra kärlet sorterar du: restavfall, plastförpackningar, ofärgat glas och metallförpackningar.
Kontakt
Kontakta kommunens kundcenter KomIn vid frågor om utebliven tömning av avfall eller kärlplacering.
Kundcenter KomIn
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad: