Hemsortering för villa, radhus och fritidshus
Nu gör vi det enklare att återvinna - utan att du behöver åka till en återvinningsstation. Under våren 2025 inför vi hemsortering. Du kommer att kunna sortera ut tio olika avfallsmaterial och lägga i dina nya sopkärl.
Ny förordning för avfall
Alla kommuner i Sverige ska införa fastighetsnära insamling för alla hushåll senast 1 januari 2027, enligt en ny förordning. De vanligaste förpackningsslagen ska samlas in fastighetsnära; det är pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar samt färgade och ofärgade glasförpackningar.
Lerums kommuns kommunfullmäktige har beslutat att införa hemsortering via fyrfackskärl i kommunen, för att uppfylla den nya förordningen.
Fyrfackskärlen ser ut som ett vanligt sopkärl men insidan är indelad i fyra fack.
Över 80 kommuner i Sverige har redan infört fyrfackskärl och deras erfarenheter har vi tagit med oss.
Sortera ut tio olika typer av material
Under våren 2025 byter vi ut dina nuvarande kärl för mat och restavfall. Dina nuvarande kärl tar vi med tillbaka och återvinner, till nya kärl.
Du får två nya något större kärl, som är indelade i fyra fack vardera. Du får även en elektronikbox för ljuskällor och batterier.
De tio materialen som du sedan sorterar hemma är:
- matavfall
- restavfall
- pappersförpackningar
- plastförpackningar
- metallförpackningar
- färgat glas
- ofärgat glas
- tidningar
- batterier
- ljusskällor.
Gör plats för de nya kärlen
För att alla tio materialslagen ska få plats är de nya kärlen större än de kärl du har idag för mat- och restavfall.
Det är därför viktigt att du som fastighetsägare förbereder plats för de nya kärlen. Generellt fungerar den uppställningsplats som du har för dina kärl i dag även för dina två nya kärl.
Kärlen behöver en hårdgjord yta om cirka 1 meter djup och 1,8 meter bred. Som hårdgjord yta räknas asfalt, betong, packat grus, plattor eller liknande. Löst grus, singel och gräs räknas inte som hårdgjort underlag.
Ett kärl har måttet:
- bredd 77 centimeter
- höjd 111 centimeter
- djup 87 centimeter.
Om du bygger nytt, ta gärna hjälp av checklistan för avfallshantering.
Så här sorterar du
Du får två kärl som har fyra fack vardera. Så här sorterar du per kärl:
- Kärl 1: matavfall, pappersförpackningar, färgade glasförpackningar och tidningar
- Kärl 2: restavfall, plastförpackningar, ofärgade glasförpackningar och metallförpackningar.
Du får också en elektronikbox där du sorterar ljuskällor och batterier. Den hänger du på kärlet först när den behöver tömmas.
Antal liter per fack
- Matavfall, 118 liter
- Pappersförpackningar 177 liter
- Färgat glas 30 liter
- Tidningar 45 liter
- Plastförpackningar 155 liter
- Restavfall 155 liter
- Ofärgat glas 30 liter
- Metallförpackningar 30 liter
- Batteri och ljuskällor i elektroniboxen
Beställa nya matavfallspåsar
På handtaget på kärl 1 finns en flyttbar plastdel. Behöver du nya matavfallspåsar skjuter du delen åt sidan så att den röda dekalen blir synlig och texten: Ja tack, jag behöver nya matavfallspåsar.
Om du har båda kärlen vid vägen så tittar chauffören på handtaget till kärl 1, oavsett vilket kärl som töms.
Drar du ut ditt kärl själv, tänk då på att beställningen bara går att göra via kärl 1.
När du inte behöver matavfallspåsar syns den gröna dekalen med texten: Nej tack, jag behöver inte matavfallspåsar.
Sopbilen kommer varje vecka
Fyrfackskärlen kommer att tömmas varannan vecka, men bara ett kärl per gång. Det innebär att sopbilen besöker dig varje vecka, men tömmer olika kärl.
Den nya sopbilen som tömmer kärlen har fyra fack. Det är lika många fack som det finns materialslag i kärlet. På det viset hålls materialen åtskilda hela vägen. Därför kan bara ett kärl tömmas per vecka.
Elektronikboxen förvarar du inne tills den är full. När den ska tömmas hänger du den på det kärlet som ska tömmas. På sopbilen finns två specialfack för ljuskällor och batterier.
Nytt system, ny avfallstaxa
Det nya systemet kommer att innebära en förändrad taxa för alla, år 2025. Den största skillnaden är att vikttaxan försvinner, då det inte längre är möjligt att väga materialen separat.
Det nya systemet innebär förändrade kostnader för kommunen då ett helt nytt system införs. Hur taxan kommer att se ut 2025 vet vi inte exakt idag. Vi återkommer med mer information längre fram.
Framkomlighetsinventering, för din säkerhet
Sopbilen som kommer att hämta materialen i fyrfackskärlen är något större än vissa av dagens sopbilar. Därför bad vi Renova att, under sommaren 2023, göra en undersökning av framkomligheten till alla fastigheter i kommunen.
Det för att få en säkrare sophämtning och tryggare boendemiljöer.
Om vägen inte är farbar
Hos vissa fastigheter kommer inte den nya sopbilen kunna ta sig fram på ett säkert sätt då vägen inte klassas som farbar. Det kan exempelvis bero på att det saknas vändplats eller att vägen är för smal. Detta kan innebära att några fastighetsägare får en ny placering av sina kärl. Hos andra kan utsättningen av fyrfackskärl utebli om alternativ uppställningsplats är svår att hitta.
Läs mer i checklistan för avfallshantering om vad som krävs för att vägen ska räknas som farbar. Är du berörd kommer du att få information av oss och vi kommer så småningom att titta på andra alternativ. Under tiden är du välkommen att fortsätta lämna dina förpackningar på våra återvinningsstationer.
Se själv vad du kan göra för att få tillgång till fyrfackskärl i checklistan.
Vad krävs för att vägen ska vara farbar? Checklista för avfallshantering
Radhus, samfälligheter och gemensamhetsanläggningar
Som boende i radhus med enskild avfallshämtning samt för samfälligheter och gemensamhetsanläggningar med färre än fem hushåll gäller samma princip som för villakunder. Att fastighetsnära insamling av förpackningar via fyrfackskärl införs under våren 2025.
Det kan dock vara svårt att hitta plats för de nya kärlen på grund av trafiksäkerhet och arbetsmiljö. Vid dessa fastigheter får man hitta andra lösningar för bostadsnära insamling av förpackningar och tidningar.
Ett alternativ kan vara kvartersnära insamling. Det är när flera fastigheter får hämtning av förpackningar på en gemensam uppställningsplats.
Är du intresserad av en gemensamhetsanläggning men har egna kärl i dag? Kontakta gärna oss via KomIn så hjälper vi till.
Frågor och svar om hemsortering
Måste jag sortera ut förpackningar?
Ja, det är ett krav enligt avfallsförordningen och gäller alla förpackningsslag. Senast 1 januari 2027 är det även ett krav att förpackningar av papper och kartong, glas, plast och metall ska samlas in fastighetsnära.
Vilka typer av förpackningar omfattas av de nya kraven om fastighetsnära insamling?
Det som ska samlas in fastighetsnära är förpackningar av kartong eller papper, plast, metall, färgat och ofärgat glas. Det är alla förpackningar som omfattas av producentansvar och som idag samlas in via återvinningsstationer.
Övriga förpackningar av till exempel av textil, porslin, trä och kork samlas in via kommunens återvinningscentral.
Vilka är fördelarna finns det med hemsortering i fyra fack?
Hemsortering ökar servicegraden och gör sorteringen mer tillgänglig för alla. Plockanalyser visar att cirka 30 procent av våra hushållssopor idag består av förpackningar som skulle kunna sorteras ut. Cirka 80 kommuner i Sverige har redan infört fyrfacksinsamling. Systemet är väl beprövat och visar att vi blir bättre på att sortera ut förpackningsavfall när vi kan slänga det i anslutning till bostaden. Vi slipper även lagra en massa förpackningsavfall i hemmet och även transporten till återvinningsstationerna.
Vi har hämtning av förpackningar via TMR Pick-up service idag, kan vi fortsätta med det?
Nej tyvärr kommer denna tjänst upphöra 1 januari 2024 i samband med att ansvaret av förpackningarna övergår till kommunen. Vi hänvisar till återvinningsstationerna tills du får fastighetsnära insamling.
Vad gäller för villaägare, en- och tvåfamiljshus?
För villaägare och boende i en- och tvåfamiljshus införs hemsortering under 2025. Du kommer att få två nya kärl med fyra fack i varje kärl. I kärlen sorterar du:
Kärl 1: matavfall, pappersförpackningar, färgat glas och tidningar
Kärl 2: restavfall, plastförpackningar, ofärgat glas och metallförpackningar.
Du får också en elektronikbox där du sorterar ljuskällor och batterier.
Varför införs fyrfackssystemet och vad innebär det?
Den nya förordningen innebär att kommunerna tar över ansvaret för:
- insamlingen av förpackningsmaterial
- information till hushållen om förebyggande och sortering av förpackningsmaterial.
Idag sköts insamlingen av producenterna. Ansvarsövergången är från den 1 januari 2024.
Enligt den nya förordningen ska alla kommuner i Sverige införa fastighetsnära insamling från hushållen senast 1 januari 2027. De vanligaste förpackningsslagen ska alltid samlas in fastighetsnära; det är pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar samt färgade och ofärgade glasförpackningar.
Skrymmande förpackningar av papper och plast ska samlas in på lättillgängliga insamlingsplatser. Övriga förpackningsmaterial, som trä, keramik, textil och liknande, samlas in på kommunens återvinningscentral, ÅVC. Det föreslås att kommunen måste ta emot alla förpackningsmaterial på en återvinningscentral.
Lerums kommuns kommunfullmäktige har beslutat att införa fyrfackskärl i kommunen för att följa de nya bestämmelserna i den nya förordningen. Införandet kommer att starta våren 2025 och beräknas vara klart under första halvåret 2025.
Hur stora är fyrfackskärlen?
De nya kärlen rymmer 370 liter och är större än dagens standardkärl för mat- och restavfall. Det är därför viktigt att du som villa- eller husägare förbereder plats för de nya avfallskärlen.
Kärlen kräver en hårdgjord yta om cirka 1 x 1,8 meter. Som hårdgjort underlag räknas asfalt, betong, plattor eller liknande. Löst grus, singel och gräs räknas inte som hårdgjort underlag.
Uppställningsplatsen för kärlen
Uppställningsplats som fungerar i dag för avfallskärlen fungerar generellt även för fyrfackskärl. Det är inget krav från kommunen att anlägga en ny uppställningsplats och kommunen har inte rådighet över en fastighetsägares mark och kan inte bekosta markarbeten på den enskildes tomt eller fastighet. Råden i brevet som gått ut och på hemsidan är om man gör nya uppställningsplatser eller bygger en ny kärlhage. Packat grus fungerar som hårdgjort underlag, men inte tjockt trädgårdssingel.
Måste man ha två kärl?
Ja, du måste ha två fyrfackskärl för att täcka alla materialtyper.
Går det att få ett mindre kärl?
Nej, det finns bara en storlek på fyrfackskärlen.
Måste jag ha fyrfackskärlen?
Det är ett regeringsbeslut att alla hushåll i Sverige ska ha fastighetsnära insamling av förpackningar. Invånarna i Lerum kan inte välja själva och inte heller kommunen.
Cirka 80 kommuner i Sverige har idag redan infört hemsortering av förpackningar med fyrfackskärl, bland annat Alingsås, Mölndal, Svenljunga och Borås i vårt närområde. I dessa kommuner har både kundnöjdhet och insamlingsgrad ökat sedan systemet infördes. Det är ett uppskattat och redan väl beprövat system som är bra för miljön som kommunen väljer att införa.
Hur ska kärlen stå på tömningsdagen?
På tömningsdagen ska kärlen stå vid tomtgränsen så nära den plats som möjligt där fyrfacksbilen stannar. Senast klockan 06 på tömningsdagen ska kärlen vara utställa på sin uppställningsplats. En rekommendation är att kärlen alltid står på denna placering för att du ska slippa rulla fram dem vid varje tömning.
Kärlen ska stå på en stadig och stabil yta utan höga kanter. Underlaget ska vara hårdgjort, till exempel: plattor, betong, asfalt, trä, hårt packat grus eller liknade hård yta.
Kärlen ska placeras med kärlhandtaget utåt mot chauffören.
Åtkomlighet vid kärlen?
Det är ditt ansvar som fastighetsägare att vägen fram till sopkärlen är fri från hinder och lätt framkomlig. Tänk på att skotta snö och sanda fram till kärlen under vintertid. Se till att grenar, buskar eller parkerade bilar inte är i vägen för sophämtningen. Om kärlen är placerade bakom en grind vid tomten, får grinden inte vara låst på hämtningsdagen.
Hur ser kärlindelningen ut och hur ofta töms kärlen?
Det är inte helt klart ännu vilket kärl som töms vilken vecka, men kärlen kommer tömmas varannan vecka, ett kärl per vecka. I kärlen sorterar du:
Kärl 1 - matavfall, pappersförpackningar, färgat glas och tidningar
Kärl 2 - plastförpackningar, restavfall, ofärgat glas, metall
Dessutom kommer du att kunna sortera glödlampor och batterier i en elektronikbox. Du förvarar boxen inomhus och när den behöver tömmas, hänger du på boxen på kärlet inför tömning.
När töms boxen för batterier och ljusskällor?
Boxen töms efter behov. Förvara boxen inomhus och fyll på den med batterier och glödlampor. När den behöver tömmas hänger du bara ut den på kärlkanten. Kärlet är förberett med hål som är anpassade till boxen. Viktigt att ta in boxen igen när den är tömd.
Får jag byta plats på sorteringskärlens dekaler?
Nej, du får inte flytta dekalerna i fyrfackskärlen för att öka platsen för vissa material. Allt måste läggas i rätt fack för att materialen ska hamna rätt i sopbilen vid tömning.
Kan jag välja en annan indelning på facken?
Nej, indelningen är gjord för att hålla isär materialen genom hela återvinningskedjan. Sopbilen som tömmer fyrfackskärlet har också fyra fack, som matchar de kärl som töms. Och när sopbilen tömmer sig på omlastningsstationen, töms varje materialtyp för sig.
Hur töms kärlen?
Fyrfackskärlen töms i en fyrfacksbil, där varje materialtyp har ett eget fack. De två kärlen töms aldrig samtidigt, utan ett kärl töms den ena veckan och ett kärl den andra veckan.
När sopbilen ska lasta av sina materialslag görs detta också var för sig. Från ett fack pressas exempelvis plastförpackningar ut i ett eget fack för enbart plastförpackningar på omlastningsstationen. Från ett annat pressas pappersförpackningar ut till en egen ficka för pappersförpackningar.
Efter dagens runda städas och tvättas bilen ur. Samma bil kan tömma de olika sopkärlen, men inte samtidigt.
Film: Tömningsfordon fyrfackskärl, PWS, Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Varför är kärlen grå?
Vi är stolta över valet att kunna erbjuda våra invånare kärl av 100 procent återvunnen plast.
De nya kärlen är tillverkade helt och hållet av återvunnen plast. Plasten kommer från gamla soptunnor av varierande färg. Med noggrann sortering och noll tillsatser kan kärlen tillverkas till 100 procent av återvunnen plast. För att det ska vara helt återvunnet får ingen färg sättas till. Alla kärl kommer vara grå, men av olika nyans beroende på innehållet på platsen som återvinns. Färgen kallas därför Gray of the day, en ny nyans av grå för varje dag som gamla kärl blir till nya. Den synliga variationen är ett bevis på en hållbar produktion med 100 procent återvinning.
Hur beställer jag fler matavfallspåsar?
På handtaget på kärl 1 finns en flyttbar plastdel. Behöver du nya matavfallspåsar skjuter du delen åt sidan så att den röda rutan bir synlig och texten: Ja tack, jag behöver nya matavfallspåsar.
Om du har bägge kärlen framme vid vägen så tittar chauffören på handtaget till kärl 1, oavsett vilket kärl som töms.
Drar du ut ditt kärl själv, tänk då på att beställningen bara går att göra via kärl 1.
Ska avfallet och materialet läggas i påsar först eller direkt i fyrfackskärlen?
Matavfall sorteras i papperspåsar som är avsedda för matavfall. Restavfallet lägger du i en soppåse. Allt annat kan du lägga direkt i fyrfackskärlens behållare. På insidan av kärlen finns dekaler som visar vilket material som ska läggas i vilket fack.
Ett tips är att lägga mjuk plast i till exempel en brödpåse, packa ihop ordentligt och knyt ihop påsen. Det tar då mindre plats och det blåser inte omkring när vi tömmer sopbilen på omlastningsstationen.
Hur sorterar jag olika förpackningar?
I sorteringsguiden får du tips och råd om hur du sorterar de vanligaste typerna av avfall och förpackningsmaterial.
Måste förpackningarna vara rena när jag slänger dem?
Nej, du behöver inte tvätta förpackningar innan du lägger dem i kärlen, men de måste vara tomma. Men det kan ju vara trevligt både för dig och för de som hanterar förpackningarna om du sköljer ur dem. Använd gärna kallvatten eller återanvänd diskvattnet för att spara på miljön.
Vad händer med materialen som jag sorterar ut?
Materialen som du sorterar ut tas till vara på bästa möjliga sätt.
- Förpackningar, tidningar och returpapper
skickas till återvinningsindustrier som till stor del återvinner dem till nya produkter, förpackningar och tidningar. - Glas
kan återvinnas hur många gånger som helst till nya glasförpackningar, utan att kvaliteten försämras. - Papper i förpackningar
blir till nya pappersförpackningar - Plast i förpackningar
eldas för att ge hela processen energi - Matavfall
omvandlas till biogas och biogödsel. Biogas används till fordonsbränsle och biogödsel används på åkermark för att odla nya råvaror. - Restavfall
förbränns och ger energi i form av el och värme.
Att återvinna förpackningar och tidningar eller returpapper, sparar jordens ändliga resurser eftersom inga nya råvaror förbrukas. Dessutom går det åt mindre energi och transporter att återvinna, än att producera nytt.
Hur gör jag om något fack i kärlet blir fullt?
Först försöker du platta till materialet, framförallt pappersförpackningar och plast, så att mer får plats i facket. Stoppa ner mjuk plast i till exempel en brödpåse, packa ihop ordentligt och knyt ihop påsen. Då slipper vi ta hand om plast som blåser omkring under omlastningen på avfallsanläggningen.
Du kan också lämna förpackningarna vid en återvinningsstation eller på vår bemannade återvinningscentral.
Har du problem med att restavfallsfacket blir fullt; testa att använda små påsar och tryck ut all luft. Sortera också bort allt återvinningsbart material.
Det som blivit över kan du förvara och lägga i tunnan till nästa tömning. Dessutom kan du beställa en extra tömning eller en extra tunna mot en avgift om facken är fulla regelbundet, vid till exempel flera blöjbarn.
Kan jag dela fyrfackskärl med grannen?
Ja, är ni grannar med närliggande fastigheter som också har lite att sortera kommer ni kunna ansöka om att dela på ett fyrfackspar.
Jag komposterar mitt matavfall, behöver jag ändå två fyrfackskärl?
Ja, du kommer fortfarande få ut två fyrfackskärl även om du komposterar ditt matavfall. Eftersom det är ytterligare tre materialslag som ska sorteras i samma kärl. Vid hemkompostering i varmkompost lämnar du helt enkelt facket för matavfall tomt. Tänk på att du måste anmäla din hemkompost till kommunens miljöenhet.
Måste fritidsboende också införa fyrfackssystem?
Ja även fritidsboenden kommer få det nya systemet och ska sortera ut sina förpackningar.
Vad kommer fyrfacksystemet kosta? Kommer det nya systemet innebära en ändrad taxa?
Det nya insamlingssystemet kommer att innebära förändrad avfallstaxa från och med 2025. Bland annat försvinner nuvarande vikttaxa då det inte längre kommer vara möjligt att väga varje avfallsslag separat.
Det nya systemet innebär förändrade kostnader för kommunen i och med införandet av ett helt nytt insamlingssystem. Avfallstaxan bygger på de kostnader som kommunen har för hämtning, transport och behandling av det insamlade hushållsavfallet. Även vissa fasta kostnader ingår, bland annat för administration och för drift av återvinningscentralen Hultet. Ny avfallstaxa för 2025 beslutas i kommunfullmäktige under hösten 2024.
Kommer återvinningsstationer försvinna?
Till att börja med så kommer stationerna finnas kvar i kommunen likt idag. Men stationerna kommer troligen förändras över tid beroende på belastningen och nya lagkrav.
Senast 1 januari 2027 ska förpackningar av papper, plast, glas och metall framförallt samlas in fastighetsnära likt hämtningen för mat- och restavfall idag.
Vad gäller för parhus, radhus och samfälligheter?
Enskilda bostadslägenheter i radhus, parhus, kedjehus och samfälligheter med egna avfallsabonnemang betraktas som enbostadshus och kommer få fyrfackskärl under 2025. De nya kärlen kommer tömmas av Renova AB precis som tidigare för rest- och matavfall. I och med att kärlen är större behöver varje enskild fastighetsägare förbereda sig genom att göra plats för de nya kärlen. De nya kärlen kräver en hårdgjord yta om cirka 1 x 1,8 meter.
Bostadsrättsföreningar och samfälligheter som idag har egen utsortering av förpackningar kan fortsätta med det. Men behöver se över sitt befintliga avtal då förpackningsavfallet från och med 1 januari 2024 endast får hämtas av godkända företag. Mer information om vilka företag som är auktoriserade hittar du på länken om auktorisationssystemet.
Auktorisationssystem för fastighetsnära insamling av förpackningar
Har din bostadsrättsförening eller samfällighet idag endast gemensam avfallshantering för rest- och matavfall behöver ni komplettera denna med utrymme för insamling av förpackningsavfall. Från och med 1 januari 2027 är det obligatoriskt med insamling fastighetsnära. Det är samfällighetens ansvar att se till att kraven i den nya lagstiftningen uppfylls.
Mer information
Kontakt kundcenter KomIn
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Hitta på sidan
Senast uppdaterad: