Matavfall är matrester, kött- och fiskben samt skal. Hit räknas också servetter, hushållspapper och vissna blommor. Du kan sortera ut matavfallet och lägga det i det bruna kärlet eller kompostera avfallet.
Du bidrar till en bättre miljö om du väljer avfallsabonnemanget sortering av matavfall. Det är också det vanligaste abonnemanget hos oss. Ditt matavfall rötas och blir till biogas och biogödsel.
Matavfall lägger du i den bruna påsen för matavfall. Den slänger du sedan i ditt bruna kärl.
Det här kan du slänga i påsen för matavfall:
Det här ska du inte slänga i påsen för matavfall:
Packa inte matavfallet i plastpåsar. Plast gör det svårt att återvinna avfallet. Sätt inte en plastpåse varken i eller runt papperspåsen. Använd inte så kallade komposterbara plastpåsar eller majsstärkelsepåsar.
Sommartid börjar räk- eller kräftskal snabbt lukta illa i värmen. Skölj skalen i iskallt vatten, låt rinna av. Slå sedan in skalen i tidningspapper innan du lägger dem i papperspåsen. Bäst är om du kan lägga skalen i frysen tills det är hämtningsdag.
Häll varmt vatten över rått kött eller fiskrester innan du lägger det i papperspåsen. Använd gärna vattnet från potatis- eller pastakoket. Det minskar risken för fluglarver.
Tänk på att inte hälla fett i avloppet. Fettet stelnar i ledningarna och kan till slut orsaka stopp. Använd gärna en miljötratt när du samlar in fettet.
Matfett är smör, mat- och frityrolja av olika slag. Tänk på att det även är oljan i burken med tonfisk eller soltorkade tomater, eller det som blev över efter den ugnsstekta kycklingen.
Ta hand om ditt använda matfett. Då kan du låta det omvandlas till värme, energi eller bränsle istället för att orsaka stopp i avloppen. Med en så kallad Miljötratt kan du enkelt samla upp överblivet matfett i en PET-flaska.
Det finns några olika sätt att ta hand om matfettet på.
Du kan samla upp överblivet matfett och lämna på återvinningscentralen.
På Lerums kundcenter KomIn, på Bagges torg kan du hämta en miljötratt.
Matavfall innehåller energi och näringsämnen. Genom rötning tas båda dessa resurser omhand som biogas och biogödsel. Vid rötning bildas biogas, som huvudsakligen består av metan och koldioxid.
Biogas är ett av de energislag som ger allra störst klimatnytta. När du väljer vårt standardabonnemang Matavfall till biogas bidrar du också till klimatet. Du betalar dessutom bara hälften så mycket i avfallstaxa jämfört med om du inte sorterar ut matavfall.
Hittills har kompostering varit det bästa sättet att ta hand om matavfallet. Men nu finns det möjlighet att både få biogas och biogödsel ur avfallet.
Vid egen kompostering försvinner en stor del av de användbara gaserna upp i atmosfären och vi förlorar möjligheten till en klimatsmart energikälla.
Du kan välja att behålla din hemkompost och komplettera med ett brunt kärl och abonnemanget Matavfall till biogas. Då bestämmer du själv, vad och hur mycket matavfall som hamnar i din kompost.
Att kompostera matavfall och trädgårdsavfall är ett sätt att ta tillvara näringsämnen. Det organiska materialet bryts ner av mikroorganismer, maskar och andra smådjur till näringsrik jord för din trädgård.
Det är lätt att kompostera sitt egna matavfall.
För att kompostera matavfall måste du anmäla det till Lerums kommun. Anmälan är kostnadsfri och du kan göra den via vår e-tjänst. Om du bara vill kompostera trädgårdsavfall behövs ingen anmälan.
Bokashi-kompostering är precis som traditionell kompostering anmälningspliktig. Om du vill kompostera ditt matavfall med Bokashi-metoden behöver du visa hur du kommer att ta hand om matavfallet utöver Bokashibehållaren. Du behöver redovisa var på fastigheten du gräver ner det bokashikomposterade matavfallet, exempelvis i odlingslådor, trädgårdsland eller annan plats. Du behöver också redovisa hur matavfallet förvaras och tas omhand på vintern om det inte kan grävas ned.
För traditionell kompostering av matavfall behövs en sluten, skadedjurssäker varmkompost. Sniglar, råttor, möss och fåglar ska inte kunna ta sig in i en sådan behållare. Behållaren ska ha ett lock och dess botten ska vara tät eller ha ett nät. Den ska också vara så stabil att den klarar av att avfallet blandas om.
Avfallet ska finfördelas och läggas i tunna lager, så att det inte börjar ruttna inifrån. Rör om det översta skiktet och strö på täckmaterial. Det är bra om behållaren har två fack, ett fack där man fyller på med nytt avfall och ett där innehållet får ligga och eftermogna och bli färdig kompostjord. Behållaren ska vara lätt att tömma och helst stå vindskyddad på en skuggig plats.
Behållaren behöver rymma ungefär 50 liter matavfall per person. Ska du kompostera ditt trädgårdsavfall i samma behållare som matavfallet behöver du en större behållare. Räkna då med 100 liter per 100 kvadratmeter tomtyta. För en roterande behållare räcker det med 20 liter per person. Om du finfördelar avfallet tar det ungefär sex månader innan det mesta av komposten brutits ner. Byggvaruhus, stormarknader och trädgårdsbutiker tillhandahåller olika modeller av skadedjurssäkra varmkomposter i varierande prisklass. Tillsammans med kompostbehållaren får du skötselråd och tips på hur du ska göra.
Vid frågor om kompostbehållare och skötsel kontakta Sektor samhällsbyggnad, miljöenheten eller kundcenter KomIn.
Telefon: 0302-52 10 00
E-post: kommun@lerum.se
Senast uppdaterad:
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se
Skriv gärna till oss om du har synpunkter gällande Lerum.se