Bikupor i tätort
Bin och andra pollinatörer är viktiga för framtiden. Många larmrapporter har kommit de senaste åren om massdöd av pollinatörer och de risker som det medför. Lerums kommun uppmuntrar därför till biodling.
Bin är pollinatörer som utför viktiga tjänster för ekosystemet. Det är därför vi uppmuntrar till biodling. Det är dock viktigt att det inte medför några olägenheter för grannar eller förbipasserande.
Det finns inget regelverk för hur biodling i tätbebyggt område ska hanteras men det finns flera rekommendationer. Dessa syftar till att skapa en hållbar och behaglig miljö både för den som håller kupor, för grannar och förbipasserande.
Enligt miljöbalkens olägenhetsparagraf, 9 kapitel 3 paragrafen, är man skyldig att vidta åtgärder för att minimera risken för att skapa olägenhet för människors hälsa.
Det finns även ett antal tips du kan ta till dig om du vill hålla bikupor på din fastighet.
Viktigt att tänka på
- Placera kupor så att binas huvudsakliga flygstråk går över egen tomt eller obebyggd mark.
- Tänk på inflygningsriktning samt flyghöjd, konstruera plank eller plantera en häck som tvingar bina att flyga brant in i kupan så undviker man många problem med att de råkar krocka med människor.
- Placera bisamhällen så att barn och djur inte kan störa dem. Störningar kan göra bin oroliga vilket kan frammana försvarsbeteende. Trafik eller annat buller kan också skapa oro i bisamhällen. Placera därför kuporna på en så tyst plats som möjligt.
- Bin behöver dricka vatten. Det är därför viktigt att det finns en bra vattenkälla i anslutning till bikuporna. Rent vatten bidrar också till minskad risk för smitta i ett bisamhälle.
- Välj bisort som är avlade på fromhet för att undvika onödiga incidenter med bistick.
- Tänk på att man måste anmäla innehav av bisamhälle till Länsstyrelsen.
Vid bisvärmar
Svärmtelefonen är en kostnadsfri telefontjänst från Sveriges Biodlares Riksförbund som hjälper dig att hitta en biodlare i ditt område som anmält sig som svärmfångare.
Det surrar för fullt i bikuporna just nu. Att hämta bisvärmar är viktigt då risken annars finns att bisjukdomar sprids.
Eftersom svärmande bin gärna sätter sig i skorstenar eller håligheter i väggar kan de även söka sig dit om man inte ser till att fånga in dem. Det kan bli besvärligt för husägarna att bli av med bina och därför värnar biodlarna om att få information om upptäckta bisvärmar så de kan fångas in.
Lokala svärmfångare
Har du upptäckt en svärm så ringer du Svärmtelefonen. Du uppmanas då att knappa in postnumret där svärmen befinner sig. Tjänsten kopplar dig vidare till en ansvarig i ditt område. Obs! Tjänsten gäller bisvärmar, inte getingar.
Telefonnummer till Svärmtelefonen är: 0766-86 07 01.
Senast uppdaterad: